-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 03

Kodėl aktorei Gražinai Baikštytei labiausiai įsiminė 2009 m. „Kino pavasaris“

Kovo 19-ąją Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet prasidės jau 20-ąjį kartą. Per du dešimtmečius su šiuo festivaliu užaugo šimtai kino žiūrovų, lietuviai atrado dešimtis naujų kino kūrėjų. Jubiliejaus proga „Kino pavasaris“ kviečia pasikapstyti atmintyje ir pasidalinti, ką jums primena prabėgę 20 festivalio metai. Savo prisiminimais dalijasi aktorė Gražina Baikštytė.
Gražina Baikštytė
Gražina Baikštytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Mūsų šeimoje „Kino pavasaris“ – labiausiai laukiama šventė po Kalėdų ir Naujųjų metų! Kodėl? Todėl, kad esame kino žmonės, mylime kiną ir juo domimės, tačiau ne kiekvienas festivalis yra šventė, kokia yra „Kino pavasaris“. Svarbu ne tik filmų įvairovė ir jų kokybė, bet ir festivalio atmosfera, kuri mus gaubia nuo festivalio atidarymo iki pat jo uždarymo. O tą atmosferą kuria festivalio organizatoriai su nuostabiąja, nepakartojama ir visų taip mylima festivalio siela – „mama gimdytoja“ Vida Ramaškiene priešakyje. Be jos „Kino pavasaris“ būtų ne pavasaris, o tik ruduo. Labai gerai, kad dabar Vida savo ilgametę patirtį perduoda savo šeimos nariams bei jaunajai kartai, sau leisdama bent kiek atsikvėpti, tačiau atėjus į bet kokį festivalio renginį, akys vis dar ieško visada besišypsančios Vidos. 

LAIMĖKITE FESTIVALIO „KINO PAVASARIS“ AKREDITACIJĄ IR ŽIŪRĖKITE FILMUS NEMOKAMAI. SUŽINOKITE DAUGIAU >>>

Labiausiai man įsiminė 2009 m. „Kino pavasaris“ ir visai ne dėl to, kad mano kandidatūra buvo pristatyta „L‘Oreal Paris“ konkurse „Lietuviško kino žvaigždė“ – vis tiek nelaimėjau. Tačiau tąkart gavau pakvietimus į visų filmų seansus! Džiugu, kad ir aplinkybės buvo taip susiklosčiusios, jog turėjau laiko be paliovos lakstyti į kino teatrą ir net turėjau asmeninį vairuotoją! Dukra Marija dažnai talkina festivaliui – verčia filmus iš anglų kalbos, tad važiuodavome abi ir beveik iki išnaktų gyvendavome „Forum Cinemas Vingyje“.  

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Mikutėnas ir Gražina Baikštytė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Algimantas Mikutėnas ir Gražina Baikštytė

 

2009-aisiais turbūt pamačiau daugiausia filmų, o tas kelias savaites gyvenau visai kitokį –svajonių gyvenimą, kuris smarkiai skyrėsi nuo realaus. Tais metais įdomių filmų buvo nemažai. Vien ko verta Frederico Fellini filmų retrospektyva, kuri suteikė neapsakomai didelį malonumą dar kartą juos visus pamatyti, o festivalis buvo uždarytas siautulingai – su „Gogol Bordello“.

Na, o mano vyras Algimantas Mikutėnas visų kino operatorių vardu labai dėkoja „Kino pavasariui“, kad net jis trejus metus glaudė, globojo ir visaip puoselėjo juos, iki kol Lietuvos kino operatorių asociacija (LAC) pati įsteigė savo apdovanojimus „Ąžuolas“. 

Iš paskutiniųjų „Kino pavasario“ seansų labai didelį įspūdį paliko Leos Carax paskutinis filmas „Šventieji motorai“ bei susitikimas su pačiu režisieriumi. Tai išskirtinis – į jokius rėmus netelpantis kino kūrėjas. Teigiamų emocijų pliūpsnį gavau iš Linos Plioplytės filmo „Amžinai stilingos“ peržiūros. Visos filmo herojės nepakartojamos! Smagu buvo stebėti, jomis žavėtis ir apgailestauti, kad pas mus tokiai būti beveik neįmanoma.

Labai laukiu jubiliejinio „Kino pavasario“. Nors kita vertus, jubiliejinis jis ar ne – esu įsitikinusi, kad vis tiek bus nepakartojamas!"

Kviečiame ir jus dalyvauti konkurse. Parašykite savo prisiminimus, atsiųskite el.paštu kinopavasaris@15min.lt. Įdomiausios istorijos bus publikuojamos 15min.lt portale, o nugalėtojas  apdovanotas akreditacija į jubiliejinio festivalio filmus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius