Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 03

Klaipėdoje prasidėjo knygų mugė: leidėjai vadina dvasine švente ir lygina su Vilniaus

Uostamiesčio Ievos Simonaitytės bibliotekoje ketvirtadienį prasidėjo septintoji knygų mugė, truksianti tris dienas. Bibliotekos koridoriuose išsirikiavo apie 20 leidyklų, siūlančių savo knygas ir šį renginį vadinančių dvasine švente. Organizatoriai kviečia sudalyvauti ir edukacijose bei naujų knygų pristatymuose.
Klaipėdoje prasidėjo septintoji Knygų mugė.
Mugėje galima įsigyti ką tik D.Molytės–Lukauskienės (kairėje) išleistą knygelę vaikams. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Apie 60 kūrybinių renginių, 11 edukacijų, daugiau nei 30 autorių ir apie 20 leidyklų – tokia jau septintą kartą vyksiančios Klaipėdos knygų mugės statistika. Mugė svečių lauks spalio 3–5 dienomis, o ją nuspalvins aibė kitų renginių.

Knygų mugė atidaryta bibliotekos kiemelyje pasodinant vaisių nukrautą šermukšnį. Šis medelis pasodintas anapilin iškeliavusios bibliotekos darbuotojos Laimos Pačebutienės atminimui. Ši moteris buvo Klaipėdos knygų mugės sumanytoja ir jos dvasios kūrėja.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdoje prasidėjo septintoji Knygų mugė.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdoje prasidėjo septintoji Knygų mugė.

Bibliotekos koridoriuose išsirikiavę leidėjai vilioja įvairiausiomis knygomis. Čia jų galima įsigyti pigiau. Leidyklos negaili gerų žodžių bibliotekai, kuri šį renginį organizuoja visai kitokia dvasia ir leidėjus įsileidžia nemokamai.

„Eglės“ leidyklos vadovas Antanas Stanevičius 15min teigė, jog ši mugė daug šiltesnė nei vykstanti sostinėje, kurioje jam irgi tenka dalyvauti, o mokestis ten gerokai paplonina leidėjų kišenę.

„Daug šiltesnė ta mūsų mugė. Vilniaus knygų mugė, pradėkim nuo pinigų, labai brangi. Leidėjų apiplėšimas ir tiek. Labai liūdna“, – sakė A.Stanevičius, džiaugdamasis, jog Klaipėdoje sulaukiama knygų mylėtojų, šie ateina pavartyti ir įsigyti knygų.

Mugėje dalyvauja ir leidykla „Lieparas“. Knygas pristato jų autorė Liuda Petkevičiūtė. Moteris sako, jog dalyvavimas šioje uostamiesčio mugėje yra tikra atgaiva.

„Amžiną atilsį Laima Pačebutienė sugebėjo įpūsti tikrą knygos dvasią, o knygos dvasia ypatinga, jos neištrins jokie internetai. Visa tai pasakos. Kai yra dvasia juntama, ji peni žmones, žmogus darosi stipresnis, našesnis. Labai vertinau tą asmenybę, didelę asmenybę. Liūdna, kai žmonės sudaiktina, galvoja, kad prileis knygų, o juk knyga knygai nelygi. Ji turi vertę, kai ateina iš dvasios ir skirta dvasiai maitinti“, – sako L.Petkevičiūtė. Jos teigimu, Klaipėdos knygų mugė nėra masinė, tačiau ko vertas vien sumanymas ją rengti bibliotekoje, o tai, anot moters, knygų šventovė.

Šiemet moteris sako dalyvausianti ir Vilniaus knygų mugėje, į ją grįš po pertraukos, nes leidėjams dalyvavimas yra nemenkas finansinis iššūkis.

„Knygų mugė turi būti savimi, turi atvažiuoti žmonės, matytis, kad jie kūrėjai, ne prekybininkai. Klaipėdos knygų mugė tai išlaiko“, – mano knygų autorė.

Knygų mugė turi būti savimi, turi atvažiuoti žmonės, matytis, kad jie kūrėjai, ne prekybininkai. Klaipėdos knygų mugė tai išlaiko, – mano knygų autorė.

Iš sostinės atvyko Teresė ir Vilius Gužauskai su savo atstovaujama leidykla „Homo Liber“. Ne pirmą kartą Klaipėdos knygų mugėje dalyvaujantys sutuoktiniai sako, kad uostamiestyje skaitytojai nuperka kitokias knygas, ne tokias komercines.

„Čia dažnai nuperka tą, ko neperka kitose mugėse, pavyzdžiui, poeziją“, – sakė Teresė Gužauskienė. Jų leidykla pristato ir klaipėdiečių autorių Juozo Šikšnelio ir Daivos Molytės-Lukauskienės ką tik išleistas knygas. Pastaroji autorė, kaip tik sutikta prie leidėjų, vos prieš kelias dienas išvydo ką tik atspausdintą knygą vaikams „Kaip kiras gintarus rinko“.

„Knygą parašyti įkvėpė vaikštinėjimas pajūriu prie Olando kepurės, Nidoje, Neringoje, Klaipėdoje. Pamačiau, kaip yra gaudomas gintaras. Tada pradėjau nuo paprasto gintariuko, surasto pakrantėje, o kadangi apžaidžiau ir vaikams knygelę parašiau, įsipynė visokios istorijos: kaip kiras gintarą rinko, kaip graibštą gamino, kaip pamilo kielę ir sukūrė papuošalus iš gintaro“, – pasakojo autorė, penktadienį 15 val. pristatysianti knygą, o šeštadienį vaikus kviečianti į edukaciją su gintarais.

Spalvinga programa

Knygų mugė šiemet, pasak jos rengėjų, kvies nuostabai, pokštui, atkreips dėmesį į neįprastus objektus. Į mugę atkeliaus „Mo“ ekspozicija, parodą pristatys J.Meko vizualiųjų menų centras, vyks „Fluxus“ paroda, prie jos prisijungė ir grupė jaunų menininkų. Menininkai paruošė ekspoziciją, kuri, kaip intriguojama, bus atidaroma kasdien vienai valandai. Menininkas Benas Šarka ketina mugės metu surengti performansą.

Pirmą kartą knygų mugės metu bus pademonstruoti trys Jono Meko filmai. Gerlacho palėpėje bus J.Meko kampas.

Knygų mugės metu įsikurs ir dar vienas, vinilo kampas. Čia įrangą ir kolekciją pademonstruos kolekcininkas Juozas Gečas bei jo bičiulis Remigijus Žukauskas.

Rūbinėje renginio metu sumanyta surengti slemą, skambės ir kultūriniai manifestai. Knygų mugės dienomis į veiklas kvies komiksų kūrimo ir kitos dirbtuvės, kurias ves menininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius