Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alisa Miniotaitė: Ar įmanoma išauginti lyderį?

Dažnai išgirstu klausimą, kaip turime auginti vaikus, kad jie taptų lyderiais. Šis klausimas stebina. Nors pati daug metų tyrinėju lyderystę, tokių minčių nekyla. Kodėl? Visų pirma, vaikams linkiu laimės, o ne lyderystės.
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Ir visgi, sulaukusi šio klausimo, vėl ir vėl susimąstau. Ar įmanoma išauginti lyderį? Mano manymu – ne. Lyderystė – savanoriškas pasirinkimas, kylantis iš noro sukurti, pakeisti, iš nepasitenkinimo esama padėtimi. Galime užauginti laisvą, sveiką žmogų, kuris GALBŪT pasirinks lyderystės kelią.

Keletas dalykų gali padėti vaikui tapti lyderiu ateityje. Svarbu suprasti, kad kiekvienas gali tapti lyderiu, nepaisant asmeninių savybių ar patirties (pvz., tėvų auklėjimo netobulumo). Neuromokslas pasakė aiškiai – mūsų smegenys yra plastiškos ir vystosi visą gyvenimą. Vadinasi, bet kokias savybes galime ugdyti, o tai reiškia tapti vis geresniu ir geresniu vadovu ar lyderiu. Jei tik renkamės šį kelią.

Kokius savo poreikius tėvai tenkina, bandydami iš savo vaiko „padaryti“ lyderį?

Kokius savo poreikius tėvai tenkina, bandydami iš savo vaiko „padaryti“ lyderį? Dažnai susijusius su savo verte – kai mano vaikas yra daug pasiekęs, ir aš tada vertingesnis, štai sugebėjau tokį žmogų užauginti. Tenka matyti atvejų, kai tėvai savo pačių savivertės klausimą sprendžia vaikų pasiekimais – stumdami juos įgyvendinti savo neįgyvendintas svajones ar poreikius.

Grįžkime prie vaikų. Tyrimų duomenimis, lyderiai pasižymi penkiomis universaliomis savybėmis: pasitikėjimu savimi, sąžiningumu ir teisingumu, socialumu (gebėjimu bendrauti, meile žmogui), intelektu bei apsisprendimu (ryžtu) imtis atsakomybės. Lyderystė – tai visuomet atsakomybė ne tik už save, bet ir už savo skyrių, organizaciją, bendruomenę ar valstybę. Kokie tėvų veiksmai padės vaikui imtis lyderystės, jei šis taip nuspręstų? Pasitikėjimas vaiku (ir tokiu būdu jo pasitikėjimo savimi auginimas), skatinimas bendrauti ir bendradarbiauti, platus ugdymas (tyrimai rodo, kad geriausi lyderiai turi gebėjimų įvairiose srityse, pavyzdžiui, meno, sporto, mokslo disciplinų srityse, yra apsiskaitę), sąžiningumo ir teisingumo vertybių puoselėjimas šeimoje, o svarbiausia dalis – valios raumens ugdymas, mokant vaiką įsipareigoti (turėti pareigų šeimoje) nuo mažų dienų. Tik valingas žmogus gali prisiimti atsakomybę ir tobulėti. Sąmoningumas lyderiams itin reikalingas. Kadangi esame netobuli, turiu dirbti su savo silpnosiomis pusėmis. Pavyzdžiui, empatija ar matematiniais gebėjimais. Be to, iš lyderio sekėjai tikisi tvirto stuburo ir stiprybės.

Tėvų spaudimas vaikams tapti geriausiu, būti pirmu, nepadės vaikui tapti lyderiu. Toks spaudimas visiškai nekvepia laisvu pasirinkimu. Blogiausia, kad vaiko savivertė susiejama su pasiekimais. Esi vertingas, tik kai esi pirmas, geriausias. Kas nutinka, kai nepasiseka? Žmogus palūžta, sugniūžta, tenka dėti daug pastangų tam, kad vėl pasijusčiau gerai. Trapi savivertė – tai įtampa, nerimas, nuolatinis įrodinėjimas sau ir kitiems, tiesus kelias į perdegimą.

Tėvų spaudimas vaikams tapti geriausiu, būti pirmu, nepadės vaikui tapti lyderiu.

Ir galbūt mūsų užaugintas sąmoningas, laisvas, brandus žmogus bus tiesiog inžinierius, gydytojas ar mokytojas, kuris sąžiningai dirbs savo darbą ir taip prisidės prie geresnio pasaulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius