-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alisa Miniotaitė: Ar Tavo kasdienybė irgi optimizuota?

Visi pripažįstame, kad gyvenimo tempas spartėja, verčiamės per galvą ir nieko nespėjame. Kodėl?
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirma mintis – pasiekimas kaip vertybė. Esame spaudžiami dirbti geriau ir pasiekti daugiau. Antra priežastis – technologijos, įrengimai, įrankiai – daugybė jų kas dieną pristatomi rinkoje, ir jie pildo esminę funkciją – efektyvumo. Technologiškai tobuliname bendravimą, logistiką, sprendimų priėmimą, rankinį darbą, galų gale ir patį laiko valdymą. Viskas optimizuota, iki minutės apskaičiuota. Žmogus tik voverėlė, vis greičiau ir greičiau bėganti šiame optimizuoto gyvenimo rate.

Gyvename darbui, organizacijai. Į ją turime ateiti žvalūs, motyvuoti ir energingi. Dirbame, kad gyventume, ar gyvename, kad dirbtume? Jei atostogos ir savaitgaliai skirti tik atsikvėpti (įkvėpti), kad pirmadienį galėčiau išeiti į darbą atsistatęs, tai ne atostogos, ne gyvenimas, ne laisvalaikis, tai darbas.

Gyvename darbui, organizacijai.

Tyrimai atskleidžia, kokia didelė laisvo laiko reikšmė. Laisvas laikas – tai nestruktūruotas laikas, be užduočių, pareigų, plano. Tik turėdamas laisvą laiką galiu atsigauti ir pailsėti. Laisvas laikas atpalaiduoja, gerina miegą ir pripildo gyvenimą gerų, šviesių emocijų bei minčių. O juk norime ir tokio gyvenimo?

Pirmas kokybiško laisvo laiko bruožas – atsijungti mintimis nuo darbų. Kokia veikla labiausiai tam tinka? Geriau pasakysiu, kas netinka – tai nauji įsipareigojimai. Pvz., buto remontas, ilgas pirkinių sąrašas, priverstinis giminaičių lankymas, vaikų namų darbai, sandėliuko tvarkymas, užsienio kalbos pamokos ar pan. Jei laisvalaikio veiklose turime stengtis, kaip antai, pagaminti kuo skanesni patiekalą, nustebinti draugus, mokytoją, nueiti kuo daugiau kilometrų, užimti pirmą vietą badmintono turnyre, gali būti, kad ir toliau tiesiog dirbame.

Pirmas kokybiško laisvo laiko bruožas – atsijungti mintimis nuo darbų.

O ką, jei užsiimti veikla, kurioje nėra pasiekimų, kurioje galiu būti vidutinybe, niekuo, ir tiesiog mėgautis? Tikras laisvalaikis – kai aš pats sprendžiu, ką ir su kuo noriu veikti, kai aš ilsiuosi ir mėgaujuosi veikla.

Kiek minučių, valandų ar dienų tokios veiklos turiu turėti per savaitę? Neklauskite, pati apie tokį laiką tik svajoju. Kokia tai galėtų būti veikla? Viliuosi pagulėti ant samanų ir pažiūrėti į žydrą dangų. Gamtai nereikia mūsų pasiekimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius