-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alisa Miniotaitė: Kaip pažinti silpną lyderį

Ką matome, stebėdami silpnus lyderius?
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Asmeninio archyvo nuotr.
  • jie nori būti visiems geri, bijo konfliktų;
  • neturi idėjų, nežino, ką daryti;
  • nesusitvarko su savo emocijomis, baimėmis, deda į kelnes arba į kojas;
  • neturi valios, neprispaudžia nei savęs, nei kitų;
  • užsiima, atleiskite už žodį, šūdmala.

Visais atvejais tai vienas ir tas pats – nenoras, baimė prisiimti atsakomybę.

Taikiausias silpno lyderio pavyzdys – noras būti geru visiems. Kaip tai atrodo gyvenime? Šypsosi, demonstruoja draugiškumą, jei komandoje kyla konfliktai, juos „numuilina“, užmaskuoja, ignoruoja: „nieko tokio“, „susitarkite patys“, apsimeta, kad bėdų nemato, „viskas gerai“.

Kai komandos nariai nevykdo įsipareigojimų, nesugeba išsireikalauti, net nereikalauja. Laukia, kol darbai bus atlikti arba laikosi nuostatos – dalis problemų išsispręs pačios.

Už perdėto taikumo slypi noras būti „gera mergaite“ arba „geru berniuku“, baimė būti blogu, būti atstumtu. Bijau iškelti neatitikimus („susitarimai nebuvo įgyvendinti“ ar „tarėmės kitaip“), bijau pasipriešinti, bijau būti nepopuliariu, bijau, kad pats sulauksiu agresijos (ją atlaikyti stuburo nėra – neišvystytas, netreniruotas).

Žmogiška nežinoti, ką daryti, ar neturėti idėjų. Klausimas, kiek laiko nežinau. Jei esu įstrigęs nežinojime, veikiausiai tai puiki apsauga nuo atsakomybės. Nereikia nieko daryti, išeiti iš komforto zonos, kol nežinai. Nežinojimas ar idėjų trūkumas sprendžiamas veiksmu – žinių, idėjų paieškos, pokalbiais su tais, kurie gali žinoti. Pokalbiu su pačiu savimi.

Pasiduoti emocijoms – normalu. Tai migdolinis kūnas (emocinės patirties centras) mūsų smegenyse ima viršų, išjungia analitinio mąstymo sritį. Visgi gebėti suimti save į rankas, tai reiškia – įsivardinti, kas vyksta, išanalizuoti esamas alternatyvas ir pasirinkti geriausią – štai ką galiu ir turiu daryti. Tik auka galvoja, kad pasirinkimo nėra. Būti (aplinkybių) auka – priešinga lyderystei.

Taikiausias silpno lyderio pavyzdys – noras būti geru visiems. Kaip tai atrodo gyvenime?

Dar viena bėda – atidėliojimas, leidimas sau ir kitiems nevykdyti įsipareigojimų. Pasiteisinimų gali būti tūkstantis. Pradedant Covid, baigiant darbų gausa ar mažais vaikais namie.

Ne ką menkesnis iššūkis – prispausti visą organizaciją. Kai kurie geba pareikalauti iš savęs, bet iš kitų... Grįžtame nuo ko pradėjome – baimės būti nepopuliariu.

Tad valia – pagrindinis lyderio bruožas. Kai yra valia, ryžtas, galiu keisti, auginti bet kurią savo savybę, galiu mokytis, galiu kurti, galiu siekti rezultato.

Dr. Alisa Miniotaitė yra vadovavimo ir lyderystės ekspertė, UAB „ALISA MANAGEMENT LABORATORY“ įkūrėja, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Lyderystės programos vadovė

Komentaras skelbtas Žinių radijo laidoje „Lyderio dilema“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius