Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje krizės nėra

Iš keturių Lietuvos kaimynių mes šiek tiek žinome apie vienintelę Europos Sąjungoje recesijos nepatyrusią Lenkiją, gana nemažai – apie Rusiją ir neabejotinai daugiausia – apie Latviją. Tačiau žinių apie Baltarusiją yra žymiai mažiau. Kaip gyvena mūsų ketvirtoji kaimynė?

Pastaraisiais dešimtmečiais Baltarusija toliau žengė Sovietų Sąjungos pramintu ekonomikos keliu. „Paskutinio Europos diktatoriaus“ valdoma valstybė iki šiol išlaikė sovietinę centralizuotą valdžią, o privatus kapitalas iki šiol tesudaro menką dalį šalies ekonomikoje. Neturėdama savų energetinių išteklių, Baltarusija iki šiol tebėra stipriai priklausoma nuo savo didžiosios kaimynės malonės.

2007–2008 metais Baltarusijos ekonomika išgyveno nemažą pakilimą. Pagrindinė šio bumo priežastis buvo būtent glaudūs ekonominiai saitai su Rusija – pagrindine Baltarusijos užsienio prekybos partnere. Tad nors pasaulio ekonomikos krizė neaplenkė ir Baltarusijos, tačiau Aliaksandro Lukašenkos stiprios rankos valdomoje šalyje pernai vis dar buvo fiksuojamas 0,2 proc. BVP augimas. Blogiausio krizės scenarijaus Baltarusija išvengė būtent dėl solidžių valdžios investicijų į statybų sektorių.

Tad nors vienas pagrindinių BVP rodiklių – pramonės produkcijos apimtys – Baltarusijoje pernai mažėjo, statybų sektorius vis dar augo, stumdamas BVP aukštyn. Didelį valdžios vaidmenį šalies ekonomikoje rodo ir tai, kad Baltarusijoje beveik neegzistuoja nedarbas: pernai tarp darbingų šalies piliečių nedarbo lygis siekė vos 0,9 proc. Tiesa, lazda visuomet turi du galus: nors beveik visi baltarusiai turi darbą, vidutinis atlyginimas šalies viešajame sektoriuje ir valdžios kontroliuojamose įmonėse tesiekia apie 370 JAV dolerių.

Ateities spalvos neaiškios

Dar viena krizės išryškinta Baltarusijos problema buvo tai, kad šalies užsienio prekybos balansas beveik visuomet buvo neigiamas. Jis neleido sukaupti sunkiems laikams būtinų rezervų ir, kuomet Baltarusijos ekonomiką ėmė veikti pasaulio ekonomikos krizė, šaliai neliko kitos išeities, tik devalvuoti savo valiutą. Nors šiandien galime sakyti, kad Baltarusijai pavyko išvengti ekonomikos krizės, tačiau mūsų kaimynų ateitis toli gražu neatrodo šviesi.

Nors Rusija energetinius išteklius Baltarusijai vis dar parduoda žemesne nei rinkos kaina, tačiau jau žymiai mažesniais kiekiais nei, tarkim, prieš dešimtmetį. Pastarieji sparčiai augusios ekonomikos metai „užmaskavo“ faktą, kad Baltarusijos ekonomikos struktūra yra neefektyvi. Kitaip tariant, užtenka, kad Rusija imtų energetinius išteklius Baltarusijai pardavinėti rinkos kaina ir baltarusių laukia tikrai nelengvos dienos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius