Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Praėjusią savaitę vykusiame suvažiavime konservatorių partija patvirtino rezoliuciją „Tikime Europa“, kurioje pasisakė už tolimesnę ES integraciją. Kaip ir buvo galima tikėtis, dokumentas išprovokavo intensyvias, bet mažareikšmes diskusijas partijos viduje.
Bernardas Gailius
Bernardas Gailius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vis dėlto net ir triuškinama persvara nugalėję TS-LKD „eurotautininkai“ (Vytauto Landsbergio terminas) nenuvedė problemos iki jos loginės pabaigos. Nei dokumento tekste, nei savo pasisakymuose. Vis aiškiau tikrovėje ryškėjanti Europos federacijos realybė tradiciškai maskuota senoviniais eufemizmais: „Europos branduolys“, „integracija“, „konsolidacija“ ir pan.

Tai ir yra tikroji Lietuvos (ir ne tik Lietuvos) eurodiskusijų problema. Apie Europos ateitį kalbama pabrėžtinai tik teoriniu pagrindu. Galbūt reikia federacijos, o gal konfederacijos, gal „tautų Europos“, o gal „tėvynių Europos“ ir t.t., ir pan. Taip sau gali leisti universitetų profesoriai, turintys teisę ir pareigą galvoti ir sakyti ką nori apie ką nori.

Politikai privalo dirbti su konkrečia realybe, net jei ji nelabai patinka. Konservatoriai turėtų būti pripažinti ir pasveikinti kaip vienintelė Lietuvos partija, jau dabar pastebėjusi, kad Europos klausimas yra didesnė politika ir rimtesnė problema už visų koncernų įtakas kartu sudėjus. Bet net ir konservatoriai apie Europą pasakė toli gražu ne viską, ką reikėjo pasakyti.

Tikroji tiesa ta, kad Europos federacija jau dabar gimsta. Kol kas ji gimsta tradiciškai – bendradarbiaujant Vokietijai ir Prancūzijai ir šiek tiek Italijai. Federacijos kontūrai aiškiai ryškėja siekiuose susieti ES finansavimą su „vertybėmis“, transnacionalinių Europos Parlamento rinkimų sąrašų pasiūlymuose ir kitose iniciatyvose.

Žingsnelis po žingsnelio Europa eina ten, kur neišvengiamai turės atsidurti. Tai lėtas, bet užtikrintas, todėl šiek tiek apgaulingas procesas.

Bet tam tikra prasme euroskeptikai teisūs: tai, kas vyksta dabar, yra naudinga išimtinai tik didesniosioms Europos valstybėms.

Lietuvai nereikia nieko daryti. Galime ir toliau akademiškai svarstyti visokias Europos koncepcijas, o politinėje praktikoje sekti naujausias ES madas. Tokiu būdu beveik neišvengiamai atsidursime Vokietijos ir Prancūzijos sukurtoje federacijoje, kurioje gyventi mums bus žymiai geriau negu Rusijos federacijoje.

Tačiau toks kelias turi savo kainą. Jeigu nieko nedarysime, mūsų nieko ir neklaus. Bus taip, kaip nuspręs kiti – didesnieji.

Čia reikia pastebėti dar vieną labai svarbų mus jau supančios realybės momentą. Vadinamieji euroskeptikai klysta teigdami, kad esama alternatyvų Europos federacijai. Alternatyvų nėra. Bet tam tikra prasme euroskeptikai teisūs: tai, kas vyksta dabar, yra naudinga išimtinai tik didesniosioms Europos valstybėms.

Didesniesiems parankus procesas „žingsnelis po žingsnelio“, kuriame kiekvieną žingsnelį diktuoja jie patys. Būtent didesniesiems naudingi eufemizmai, laipsniškumas, finansavimo siejimas su „vertybėmis“ ir transnacionaliniai sąrašai.

Ir taip, eurobiurokratija kol kas dirba irgi didesniesiems. Liuksemburgietis Jeane 'as Claude'as Junckeris nesigėdija atvirai argumentuoti savo pozicijos tuo, kad „taip pasakė ponia Merkel“. Taip kalbant ir mąstant nebesvarbu nei ką sakė „ponia Merkel“, nei kiek jos žodžiuose buvo tiesos.

Nepaisant viso šito, Europos federalizacijos procesas nėra užbaigtas. Jis dar tik prasideda. Manau, kad mums būtų pats laikas pastebėti toje realybėje tikrąjį galimybių langą. Mažesniosios valstybės turi ne stabdyti federalizaciją, o ją pagreitinti.

Lietuvai ir kitiems mažesniesiems naudingiau atsikratyti eufemizmų ir atversti visas ant stalo esančias kortas. Tai vienintelis tikras mūsų instrumentas derybose su didesniaisiais. Mes turėtume nieko nelaukę pareikšti: kur Europa eina jau seniai visiems aišku, tai ir eikime ten iš tikrųjų.

Lietuvai šiandien būtų išmintinga sutelkti mažesniųjų valstybių koaliciją ir atvirai pasiūlyti visoms ES narėms pradėti visavertes derybas dėl federacijos steigimo. Rimtai tokį žingsnį parengus, didesniesiems būtų labai sunku šį pasiūlymą atmesti. Pasakiusieji „ne“ staiga pasirodytų mažesnės, o ne didesnės integracijos šalininkai. To nei Vokietija, nei Prancūzija negali sau leisti.

Mes turėtume nieko nelaukę pareikšti: kur Europa eina jau seniai visiems aišku, tai ir eikime ten iš tikrųjų.

Tuo tarpu visavertėse derybose mažesnieji turėtų galimybę visa apimtimi iškelti federacijos narių teisių klausimą. Galima būtų derėtis ne dėl atskirų „žingsnelių“, o dėl didesniesiems ir mažesniesiems vienodai priimtino federacijos nario teisių sąrašo. Jis tikrai būtų platesnis nei tai, kas mums liks nieko nedarant.

Visų svarbiausia, kad tokiose derybose mes galėtume iki galo atskleisti ir savo interesams pasitelkti svarbiausią Europos federalizaciją lemiantį veiksnį: Europoje nebeliko didžiųjų valstybių. Kad įtikinamiau tai pademonstruotume, reikėtų ieškoti netikėtų sąjungininkų – baskų, katalonų, bretonų, o gal net ir kai kurių Vokietijos žemių paramos. Kiekviena iš šių bendruomenių galėtų save visiškai naujai pamatyti būsimos federacijos šviesoje ir taip parodyti didesniesiems jų tikrąjį dydį.

Pagaliau, toks procesas turėtų teigiamos įtakos ir būsimos federacijos kokybei. Slenkant į ateitį „žingsnelis po žingsnelio“ nepavyks sukurti veiksmingos politinių svertų ir atsvarų sistemos. Be šios sistemos jokia federacija gerai veikti negali.

Jei didesniųjų ir mažesniųjų ES narių interesų konfliktas nebus atvertas, jis slapta draskys būsimą federaciją. Paradoksalu, bet didesniųjų mažesniesiems padiktuota federacija bus silpnesnė nei ta, kurią sukurtume atvirose derybose.

Štai kodėl turime išdrįsti pripažinti tai, ką lemia ne Vokietija ir Prancūzija, o pati istorija: Europos federacija bus. Prisidėti ar neprisidėti prie jos gerovės – štai koks klausimas laukia mūsų sprendimo. Gal net asmeniško kiekvieno iš mūsų apsisprendimo.

Bernardas Gailius yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politinės partijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius