Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danske Bank“: Rytų Europa atsigauna, stringa tik Latvijos ir Vengrijos ekonomikos

„Danske Bank“ ekonominių tyrimų padalinys „Danske Research“ išpublikavo Rytų ir Centrinės Europos ekonominio vystymosi prognozes. Jose teigiama, kad Baltijos šalys, išskyrus Latviją, pamažu atsigauna.
Davose vykstant paskutiniams pasirengimams prieš trečiadienį prasidėsiantį pasaulio ekonomikos forumą rastas negyvas saugumo tarnybos vadovas.
Ekonomika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekonomistai ataskaitoje „Research CEE, Recovery Continues“ teigia, kad šiais metais Rytų ir Centrinės Europos regione numatomas augimas visose šalyse, išskyrus Latviją ir Vengriją, skelbia biznews.lv.

Eksportas – į Vokietiją

Ataskaitoje teigiama, kad šio regiono ekonomika per pastaruosius du mėnesius ir toliau rodė atsigavimo ženklų. Tai atsitiko dėl augasnčios gamybos ir dėl didesnio eksporto, o tai lėmė didėjanti paklausa, ypač Vokietijoje.

Tiesa, pabrėžiama, kad problemų Centrinėje ir Rytų Europoje ir toliau kelia didelis nedarbas, kuris kai kur dar išaugo.

Infliacijos rizika regione yra nedidelė, išskyrus Vengriją ir Rusiją. Pirmojoje infliacija kyla dėl silpnos nacionalinės valiutos, o antrojoje dėl maisto produktų kainų šuolio.

Stabiliausia – Čekijoje

Lenkijoje, Vengrijoje ir Čekijoje ekonomika ir toliau atsigauna, tačiau situacija šiose šalyse labai skirtinga. Lenkijoje matomas atsigavimas įvairiose srityse, o Vengrijoje situacija iki šiol itin neapibrėžta. Mat čia dauguma kreditų yra paimti užsienio valiuta, tad Vengrijos ekonomika itin stipriai priklausoma nuo valiutų kursų svyravimų.

Iš šių trijų šalių Čekijos ekonomika atrodo stabiliausia, stabilizavimasis paremtas eksporto augimu, ypač automobilių sektoriuje.

Baltijos ekonomika atsigauna

Ekonomika sparčiau atsigauti pradėjo ir Baltijos šalyse, skelbiama apžvalgoje. Tačiau pabrėžiama, kad visose trijose Baltijos šalyse pastebima makroekonominių skirtumų. Antrame šių metų ketvirtyje Lietuvos ir Estijos rodikliai buvo geresni nei tikėtasi, augimas numatomas ir apibendrinus visų metų rezultatus.

Latvija iš visų trijų Baltijos valstybių ekonomikos srityje atrodo silpniausiai. Skelbiama, kad ši šalis greičiausiai nesugebės 2010 metais išbristi iš recesijos. Nors Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas kuriam laikui išsprendė finansavimo problemas, rekomenduojama toliau karpyti biudžetą.

Prognozuojama, kad pagrindiniu Baltijos šalių ekonominio augimo faktoriumi taps eksportas. Vokietijoje, Lenkijoje, Šiaurės Europoje ir Rusijoje, su kuriomis vyksta intensyviausia šių šalių prekyba, atsigavimas vyksta sparčiai ir tai turėtų stimuliuoti viso Baltijos regiono atsigavimą.

Perspektyvos – nebent investicijos

Tačiau ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad vidaus paklausa Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje išlieka maža, todėl augimą labiausiai turėtų skatinti investicijos į Baltijos šalių ekonomiką.

Griežta biudžeto tvarkymo politika ir toliau bus vienas pagrindinių klausimų, į kuriuos Baltijos šalyse vis dar ieškoma atsakymų. „Danske Bank“ išreiškia viltį, kad biudžeto išlaidų karpymas duos teigiamą efektą ekonominiam augimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius