TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Daumantas Mikučionis. Sėkmės receptas

Energingas ir verslus jaunimas dažnai manęs klausia: kaip atpažinti sėkmingą idėją? Kas lemia naujo verslo sėkmę? Kas svarbiausia kuriant verslą? Aišku, jie klausia manęs dėl to, jog mano, kad atradau tokį sėkmės receptą. Vieną tos sėkmės (žalią) simbolį jūs dabar vartote rankose arba ekrane, o apie kitą šios skilties gyvavimo pradžioje pažadėjau nerašyti dėl objektyvumo.

Kaip bebūtų, dažnai girdėdamas tuos klausimus, turėjau daug progų pamąstyti apie atsakymą, kurį netikėtai gražiai iliustravo neseniai atrastas ir didelei verslaus jaunimo auditorijai pademonstruotas paprastutis eksperimentas. 

Užduotis yra savo piršto smūgiu sulaužyti kolegos tarp kumščių laikomą standartinį medinį pieštuką. Kol dar nesmogėte savo trapiu žmogišku kūnu į kietą tekintą medį, leiskite jus apšviesti: yra apie 90 proc. tikimybė, kad šiuo bandymu užsigausite, susižalosite arba susilaužysite pirštą. Pirmyn, bandytojai! Žinote, kas atsitinka? 90 proc. bandymų sulaužyti pieštuką būna nesėkmingi.

Tuomet pakoreguokime eksperimento foną, bet užduotį palikime nepakitusią.  Informacija apie nesėkmės šansus naujai bandytojų grupei nebepateikiama, be to, aš savo pavyzdžiu pademonstruoju, kaip po ryžtingo smūgio pieštukas lūžta kaip šapelis. Spėkite, koks tokio eksperimento rezultatas naujoje grupėje? 90 proc. atvejų žmonės sulaužo pieštuką iš pirmo karto!

Antrą kartą smogti visa jėga yra tūkstantį kartų sunkiau. Nes skauda nuo pirmo bandymo.

Kaip tai susiję su sėkmės receptu? Šis triukas labai aiškiai pademonstruoja, kaip patys sukuriame savo realybę.  90 proc. nesėkmės statistika jums turėtų priminti panašią naujų verslų nesėkmės statistiką. Neryžtingas neigiama informacija užnuodytas pirmos grupės bandymas jums galbūt siejasi su pirmu pabandymu daryti savo verslą, bet saugiai, nepaliekant savo darbo vietos ir išlaikant jos generuojamas pajamas. 

Adrenaliną purškianti nežinia smogiant į pieštuką nemačius, kad kitas jau tai padarė ir jo pirštas nenulūžo, yra ta pati nežinia, su kuria kovoja ne šiaip naujų verslų, bet naujų verslo modelių ir koncepcijų kūrėjai, prieš žengdami lemiamą žingsnį!

Klausimas iš auditorijos: o jeigu nepavyktų iš pirmo bandymo, kaip ryžtis antram?  Štai čia yra visa žmonijos baimių iliustracija ir taip pat sėkmės receptas viename! Tas klausimas yra užnuodytas 90 proc. statistikos ir blogos asmeninės patirties! Nepamirškite – savo realybę kuriame patys. Vieno garsiausių pasaulio sėkmės simbolio kolegos tą realybę vadindavo iškreiptu Steve‘o Jobso realybės lauku. 

Smogiame į pieštuką tokia jėga, lyg antro šanso nebūtų. Smogiame taip, kad pieštukui (=nesėkmei) nelieka jokių šansų. Antrą kartą smogti visa jėga yra tūkstantį kartų sunkiau. Nes skauda nuo pirmo bandymo. Nes auga nepasitikėjimas savo jėgomis. Nes degina nusivylimas ir gėda prieš mačiusiuosius.

Vienintelis triukas laimės paukštei pagauti: susikurkite savo realybės lauką su savo taisyklėmis – nes 90 proc. nesėkmės statistika sveiko proto žmogui tiesiog nepriimtina.  Atsisakykite būti jos dalimi!

Dabar – jūsų eilė pasitreniruoti su pieštuku: tai, kaip jums pavyks, gali būti ženklas, kaip jums seksis kuriant savo verslą.  Jei, jau žinodami čia pateiktą sėkmės DNR, neįveiksite pieštuko iš pirmo karto, drąsiai teigiu – verslas yra ne jums. Jei atvirkščiai – sėkmė vis tiek negarantuota, bet jūs turite esminę savybę ją susikurti. Pirmyn! 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius