Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dr. Alisa Miniotaitė: Ar rusų tauta kalta?

Šiandien girdime klausimą – ar rusų tauta kalta, kad jos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo karą Ukrainoje. Dažnas atsakymas – kalta, nusidėjo. Žmonių atsakomybė buvo ir yra priešintis, stabdyti savo šalies vadovą. Kalbėdami apie Rusijos piliečius, suvienodiname labai skirtingus žmones: įvairių profesijų, išsilavinusius ir bemokslius, miestiečius, kaimo gyventojus ir emigrantus.
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Lyderystės tyrinėtojai sekėjus vertina ir į keturias pagrindines grupes skiria pagal du kriterijus – mąstymo savarankiškumą ir energiją. Pasižymintys energija, tačiau ne mąstymo savarankiškumu, vadinami „vykdytojais“. Tai mums gerai iš ankstesnių laikų pažįstami entuziastingi spaliukai, pionieriai, komjaunuoliai ir jų vadovai. „Parodykite kryptį – bus padaryta!”. Šie žmonės išeina į gatves tuomet, kai tai madinga, palanku.

Nepasižymintys nei kritiniu mąstymu, nei energija – sekėjai „avys“. Nieko nedarantys, nuolankiai egzistuojantys – jų autoritariniuose režimuose suformuota didelė dalis.

Savo galva mąstantys, tačiau energijos stokojantys – „kritikai“. Jie nevengia kritikuoti režimą, vadovą, organizaciją, tačiau nesiima veiksmų, kad būtų kitaip.

Ir kritiniu mąstymu, ir energija veikti pasižymi sekėjai „žvaigždės“. Jiems rūpi šalies, organizacijos ateitis ir jie drąsiai kvestionuoja lyderio sprendimus, imasi veiksmų, rizikuoja.

Visuose kolektyvuose, organizacijose, visuomenėse yra skirtinga branda pasižyminčių sekėjų ir šį faktą turime priimti nedaužydami galvos į sieną. Ar galime iš „avies“ (atleiskit už aštrokus palyginimus) reikalauti „liūto“ drąsos ir išminties?

Sekėjai „žvaigždės“ – svajonių sekėjai, jų visuomet yra nedaug ir jie dažnai patys tampa lyderiais. Ne kiekvienas lyderis nori turėti tokio tipo sekėjų, nes jie skatina pasitempti, nėra paprastai valdomi.

Sekėjų ugdymas, auginimas ar kitaip tariant – lyderystės dauginimas – visuomet viena svarbiausių lyderio funkcijų. Tačiau autoritariniai režimai sau kelia kitus uždavinius. Nuo pat V.Putino atėjimo į valdžią, o ypač po 2001 m. rugsėjo 11-osios atakos JAV, pradėta vykdyti represija prieš žmones, pasisakančius už demokratinę santvarką, žodžio laisvę, valstybinį teisingumą. Didelė dalis potencialių sąmoningų, energingų lyderių buvo paprasčiausiai sunaikinti.

Karo Ukrainoje dėmė ir nuodėmė krenta ant rusų tautos, tačiau mes negalime kaltinti kiekvieno atskiro žmogaus už jų vado – gudraus, nuoseklaus ir galingo tirono – sprendimą. Daugelis žmonių yra visiškai nepajėgūs jam priešintis. Kur kas didesnis pasipriešinimo, veiksmų užkardymo potencialas glūdėjo ir glūdi Vakarų Europos lyderių rate.

Neverta piktintis, kad rusai neišeina į gatves. Kuris iš mūsų išeitų pats, žinodamas, kad bus uždarytas į kalėjimą 15-ai metų, kad šeimos nariai praras darbus, o vaikai neturės ateities? Juk gyvenome sovietiniame režime. Aktyvių rezistentų buvo vos saujelė. Ir ta pati periodiškai pristatoma į Vasaros g. 5.

Dr. Alisa Miniotaitė yra vadovavimo ir lyderystės ekspertė, UAB „Alisa Management Laboratory“ įkūrėja, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Lyderystės programos vadovė

Komentaras skelbtas Žinių radijo laidoje „Lyderio dilema“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius