Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edmundas Jakilaitis: Padiskutuokime – kiek negaila už vienintelius savo namus?

Dabar, V.Putinui pakėlus koją brautis į Ukrainą bei okupuojant Baltarusiją, švilpikams ir rėksniams šaukiant apie „ne tokią Lietuvą“, mano nuomone, pats geriausias laikas atnaujinti diskusiją apie Lietuvos gynybos finansavimą, visuotinę privalomąją karo tarnybą ir gynybinės galios didinimą apskritai.
Edmundas Jakilaitis
Edmundas Jakilaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiokie tokie vieši pamąstymai jau skamba, todėl noriu pasidalinti keliomis savo mintimis šia tema, kurias išplėtosiu diskusijai tęsiantis.

Pirma, ko tikėčiausi iš valstybės politinių lyderių, tai suvokimo, kad, žvelgiant į pastarųjų kelių šimtmečių santykių su Rusija dinamiką, Lietuvos valstybingumas yra visai ne dėsningumas, o labiau istorinis stebuklas. Lietuvos valstybė yra amžini ir vieninteliai lietuvių tautos namai, todėl tam, kad jie būtų išsaugoti, nėra per didelis joks finansavimas ir nėra per dideli jokie pokyčiai.

Krašto apsaugos finansavimas

Vidutinio ambicingumo planas būtų 4 proc. nuo BVP gynybai pasiekti iki 2033 m., kasmet didinant finansavimą vidutiniškai po 150 mln. eurų. Vėliau finansavimas gynybai turėtų toliau didėti ir pasiekti 5 proc. BVP.

Tai, ekonomikai augant, apie 2038–2040 m. sudarytų gal net 4 mlrd. eurų per metus.

Jei kam nors toks finansavimas, skiriant maždaug kas septintą viešą eurą gynybai, atrodo per didelis, raginu pažvelgti į Izraelį.

Tai ilgainiui leistų turėti vieną moderniausiai ginkluotų regione kariuomenių, kurioje nuolat tarnautų maždaug 35–40 tūkstančių profesinės karo tarnybos karių, o savanoriškos teritorinės gynybos pajėgos – aktyvusis rezervas (KASP), sudarytų dar apie 20 tūkstančių savanorių.

Jei kam nors toks finansavimas, skiriant maždaug kas septintą viešą eurą gynybai, atrodo per didelis, raginu pažvelgti į Izraelį. Šios valstybės santykiai su galingiausia pasaulio valstybe yra tikrai ne mažiau tvarūs nei Lietuvos, bet jiems tai netrukdo suvokti, kad jų tautos valstybingumas irgi yra stebuklas, kuris nebūtinai pasikartos, jei bus prarastas.

Visuotinis šaukimas ir rezervo rengimas

Girdžiu pokalbius ir net rengiamas galimybių studijas dėl visuotinio privalomojo šaukimo į kariuomenę. Gera ir reikalinga iniciatyva. Tik, diskusijai atsinaujinus, girdžiu strateginę klaidą – iškart atmetamas moterų šaukimas į kariuomenę.

Mano nuomone, privalomai į karo tarnybą turi būti šaukiami visi – neskirstant pagal lytį, religiją ar tautybę – visi LR piliečiai.

Mano nuomone, privalomai į karo tarnybą turi būti šaukiami visi – neskirstant pagal lytį, religiją ar tautybę – visi LR piliečiai. Jei nepaeini – rašyk, jei nepabėgi – eik ten, kur bėgti ar šliaužti nereikia. Jei ginklo į rankas neleidžia imti kokie nors man nežinomi įsitikinimai – tarnauk slaugu ligoninėje ar senelių namuose.

Valstybė – visų, todėl, jei šaukimas visuotinis, tai visuotinis. Pirminiame etape, kol bus parengta infrastruktūra ir reikiamas instruktorių skaičius, moteris reiktų šaukti trijų mėnesių bazinių įgūdžių kursui, o tolesnei 6 mėnesių tarnybai, kurios metu įgyjama karinė specializacija ar specialybė, liktų tik savanorės ir už tai gautų atlygį ir kai kurias privilegijas. Apskritai, trijų mėnesių bazinių įgūdžių kursas – visiems, o specializacija – savanoriams su atlyginimu ir privilegijomis galėtų būti efektyvus sprendimas trumpuoju laikotarpiu, nepaisant lyties.

Lietuvos Šaulių sąjunga

Ši organizacija, nepaisant niekingai menko biudžeto finansavimo – 2,5 mln. eurų per metus, išgyvena pakilimą.

Šauliai pandemijos metu saugo viešąją tvarką, dirba mobiliuose punktuose ir vakcinacijos centruose, reguliuoja eismą, saugo nelegalių migrantų stovyklas, budi pasienyje, savanoriauja ligoninėse ir dar daug daug ką veikia. Pastarieji keli metai rodo, kad šauliai savo veikla juda tolyn vien nuo ginkluotos krašto gynybos link civilių pajėgų.

Jeigu valstybė norėtų šiai organizacijai suteikti daugiau pasitikėjimo ir finansų, pvz., padidinti finansavimą iki 20 mln. eurų per metus ir sutarti dėl ambicijos iki 2030 m. turėti 50 tūkstančių dydžio civilines pajėgas, kuriose valstybės labui būtų įveiklintos šaulių civilinės kompetencijos ir įgyti papildomi įgūdžiai, tai galėtų esmingai prisidėti prie atgrasymo ir sustiprinti visuomenės saugumą.

Diskutuokime ir priimkime sprendimus!

P. S. Interesų konfliktas. Šių eilučių autorius yra šaulys ir karys savanoris.

Šis Edmundo Jakilaičio tekstas buvo paskelbtas jo paskyroje „Facebook“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius