-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Lucasas: Energijos krizė

Vakarai pateko į keblią padėtį dėl didelių energijos kainų ir menkos pasiūlos. Kadangi gamtinių dujų eksportas sudaro tik 2 proc. Rusijos BVP, Kremliui ši sritis nėra Achilo kulnas. Tačiau dujų importas kritiškai svarbus klientams, pavyzdžiui, Vokietijai. Ten savivaldybės jau imasi taupyti šildomų plaukimo baseinų sąskaita. Ir bus dar blogiau. Žiemą planuojamų tiekti dujų kainos – septyniskart didesnės negu ilgametis vidurkis. Kai kurios energetikos įmonės Prancūzijoje ir Vokietijoje jau bankrutavo, gresia jų išpirkimas. Toliau eilė ateis pramonės įmonėms, nukentėsiančioms dėl normavimo. Vokietija apsaugos savo vartotojus nuo rinkos kainų, bet negalės išsaugoti jų darbo vietų.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tai bus Europos vienybės išbandymas, panašus į vėliausiai matytą per 2015-ųjų migracijos krizę ar 2010-ųjų euro krizę. Populistams politikams, norintiems įtikti supykdytiems, sušalusiems rinkėjams, bus be galo lengva uždrausti energijos eksportą, griaunant ES bendrąją rinką.

Tikrasis energijos stygius susijęs ne su molekulėmis ar elektronais. Esmė – politinė energija, sinapsės politikų ir rinkėjų smegenyse. Vakarai pradeda pavargti nuo karo Ukrainoje, o konfrontacijos su Rusija kaina tampa vis didesnė ir pastebimesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius