-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 11

Edwardas Lucasas: Terminas „Rytų Europa“ yra pasenęs ir klaidinantis

Nuo to, kaip įvardijame vietas, priklauso, kaip apie jas mąstome. Todėl visada prieštaravau terminui „Rytų Europa“, kuris kadaise buvo patogus sutrumpintas apibrėžimas, reiškiantis komunizmo pavergtas šalis. Tiesiogine reikšme jis niekada neturėjo prasmės.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Praha yra į Vakarus nuo Vienos. Helsinkis ir Atėnai yra geografiniuose žemyno Rytuose, bet ne „Rytų Europoje“. Rusijos milžiniškas masyvas nuo Kaliningrado iki Kamčiatkos visiškai iškrenta iš šios kategorijos.

Net ir kaip laisvas apibrėžimas, dabar jis yra visiškai pasenęs. Skurdo ir atsilikimo konotacijos yra netikslios. Pagal dabartines tendencijas Lenkija iki dešimtmečio pabaigos bus turtingesnė už Britaniją. Dėl Estijos skaitmeninio valdymo dauguma ES ir NATO šalių atrodo primityvios. Nepadeda ir geopolitika: kai kurios „Rytų Europos“ šalys yra nusiteikusios priešiškai Rusijos atžvilgiu. Kitos, švelniai tariant, ne. Geriausia vieta šiai pasenusiai ir klaidinančiai etiketei – šiukšliadėžė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius