Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacija Lietuvoje kol kas neleidžia atsiskleisti vartojimui

Šalta žiema brangiai atsieina Lietuvos vartotojams. Sausio mėnesį, palyginti su 2009 m. gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,3 proc.
Analitikė Jekaterina Rojaka
Analitikė Jekaterina Rojaka / „DnB NORD“ nuotr.

Augančios kainos dar labiau smukdo ir taip prislėgtą perkamąją gyventojų galią ir netgi faktas, kad per metus kainos nežymiai smuktelėjo, situacijos nepagerina.

Tuo tarpu daugelis ES šalių, paskelbusių sausio mėn. rodiklius, sulaukė atvirkštinės tendencijos – Vokietijoje, Čekijoje, Slovėnijoje kainos, nepaisant degalų šuolio, smuko. Lietuvoje prie kainų augimo prisidėjo labiausiai pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos.

Nemenką įtaką bendram rodikliui turėjo ir transporto prekių ir paslaugų grupė. Tarptautinė energijos agentūra neseniai padidino pasaulio naftos paklausos ir naftos produktų kainų prognozes 2010 metams, o šalta žiema ir sumenkusios atsargos ir toliau stumia naftos kainas į viršų. Kylančios energijos nešėjų kainos žymiai didino ir gamintojų sąnaudas. Gamintojų kainos sausio mėnesį, palyginti su gruodžiu, ūgtelėjo 1,7 proc., tačiau didžioji dalis šio kainų kilimo buvo sąlygota naftos brangimo. Be šių produktų įtakos, parduotos pramonės produkcijos kainos padidėjo vos 0,1 proc.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad labiausiai kainos didėjo ne vidaus, o užsienio rinkoje (per mėnesį ne Lietuvoje parduota produkcija pabrango 3 proc.). Ši tendencija turėtų išlikti ir ateityje, kadangi giliu nuosmukiu pasižyminti vidaus paklausa uždeda apynasrį kainų augimui. Nors vartotojų pasitikėjimo rodiklis sausį kiek pagerėjo – mažiau gyventojų prognozavo šalies ekonominės padėties blogėjimą ir didelį bedarbių skaičiaus augimą, šiek tiek stabilizavosi gyventojų, planuojančių įsigyti didesnius pirkinius, dalis – dauguma šio indekso sudedamųjų dalių po pesimizmo šuolio rudenį tarsi grįžo į praėjusių metų vidurio lygį, o to akivaizdžiai nepakanka išjudinti iš vietos stagnuojančią mažmeninę prekybą.

Didesnio gyventojų nuotaikų pagerėjimo galima laukti pavasarį, pasibaigus šilumos sezonui. Stabilizacija pakvipo net nekilnojamojo turto rinkoje – pamažu aktyvumą įgaunančios kaimynų būsto rinkos didina susidomėjimą ir Lietuvoje. Todėl pavasarį galima bus laukti pirmųjų vartojimo stabilizacijos daigų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius