-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgita Lapienytė: Balanos gadynė

Svajojame apie Visagino atominę elektrinę, bet statysime, matyt, ne branduolinį reaktorių Visagine, o žvakę namuose ant stalo. Po Energetikos komisijos posėdžio antradienį, kuriame svarbių šalies energetikos įmonių atstovai bandė paaiškinti, kodėl brangsta elektra, kolegos žurnalistai juokavo: „Kaip mes apskritai dar ne tamsoje sėdime?“
Jurgita Lapienytė (130)
Jurgita Lapienytė / 15min.lt nuotr.

Prieš Energetikos komisijos posėdį keli jo dalyviai prašė, kad žurnalistai liktų už durų. Tikrai ne todėl, kad jie turėjo ypač slaptos informacijos. Todėl, kad jie neturėjo jokios informacijos. Nieko. Kodėl brangsta elektra, tąkart  nesužinojome.

Posėdyje dalyvavo „Lietuvos energijos“, „Litgrid“ vadovai, Energetikos ministerijos atstovai. Tie, kurie vis dar ruošiasi statyti Lietuvoje atominę elektrinę. Kurie skaičiuoja, kad atominės kilovatvalandė bus pigi.

Tačiau kodėl kyla elektros kainos biržoje, jie nežino. Lyg ir yra kažkokios techninės to priežastys, lyg ir yra būdų kainai stabilizuoti. Tik neaišku, kas turi tai padaryti, kas turi prisiimti atsakomybę.

Štai praėjusią savaitę naujasis „Litgrid“ vadovas D.Virbickas išdidžiai pristatė žurnalistams švedų atliktą sinchronizacijos su Vakarų Europos tinklais studiją. O šią savaitę paklaustas, kodėl į dangų stiebiasi elektros kaina, vietoj atsakymo vis kartojo, kad poste jis – tik penkta savaitė.

„Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas paklaustas, ko gi į dangų stiebiasi elektros kaina, vietoj atsakymo vis kartojo, kad poste jis – tik penkta savaitė.

Atsakingų atsiranda tik už gerus darbus.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkė D.Korsakaitė posėdyje vis piktinosi, kad niekas su Kainų komisija nesiskaito. Ir pagąsdino, kad komisija jau atlieka tyrimą ir, kai tik žinos, kas kaltas, rimbu nuvanos.

Energetikos ministerija į Seimą atsiuntė porą žmonių. Varnelė uždėta. Kas, kad jie žino tik tiek, kad „Litgrid“ kažką žino.

Ant kilimėlio iškviesta ir L.Žalaitė, „Baltpool“ – įmonės, kuri daugiau nei metus nebėra elektros biržos operatorė, direktorė. Ji irgi nieko apie kaip ant mielių augančią elektros kainą nežino.

Energetikos komisijos posėdyje dalyvavusieji – ne kvailiai. Tai intelektualūs, mąstantys žmonės. Bet jiems stinga atsakomybės. Po vieną jie visi pasisvaido tuščiais pranešimais, bet kolektyvinio sutarimo ir atsakomybės nėra.

Žinoma, galima manyti, kad nosis visur kišti mėgstantys parlamentarai grandioziniais projektais gyvenantiems energetikams tik trukdo. Bet Seimo nariai, kad ir kokie kvaili būtų, turi teisę klausti, kodėl brangsta elektra. Jiems turi būti atsakyta. Jeigu energetikai ateina į Seimą be atsakymų ir veiksmų plano, kyla įtarimų, kad jie sėdi ne savo rogėse.

Gali būti, kad elektra kitąmet brangs keliais centais. Gal tai nėra daug, gal kainos augimas netgi pagrįstas. Bet aš noriu žinoti, kodėl turiu atiduoti tuos papildomus centus. Norėtųsi nemokėti už netvarką biržoje, norėtųsi tais centais prisidėti prie strateginių projektų.

Šiemet viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetas viršijo milijardą litų. Bet chaoso dėl elektros kainų kontekste kyla klausimas, ar tai, kaip panaudojami šie elektros vartotojų sunešti pinigai, atitinka viešąjį interesą?

Iki šiol politikams ir energetikos strategams buvome dosnūs ir atlaidūs – savo pinigais skatinome saulės elektrinių bumą, brangiai pagaminta elektra šildėme Elektrėnų žuvis, tiesėme elektros tiltus, uždarėme atominę elektrinę.

Jeigu energetikos įmonių ir institucijų atstovai nesugeba atsakyti, kas vyksta elektros rinkoje, tai mintis, kad jie statys atominę elektrinę, man kelia šiurpą.

Ir ką? Ž.Jurkšaus vadovaujama Ignalinos atominė elektrinė „Snore“ prarado 86 mln. Lt. Ūkio bankui padovanojo dar 15 mln. Lt. A.Sekmokas, palikdamas energetikos ministro postą, įšaldė IAE uždarymo finansavimą. Elektrinių bumas, pasirodo, buvo per didelis, už neišsipildžiusius lūkesčius verslininkams turėsime sumokėti kelis šimtus milijonų litų.

Skambini tokiems strategams ir klausi, kodėl jūs taip? Nieko nesako. Žmonės atsakingų postų nebeužima, jiems tai neberūpi. O nauji vadovai ir valdžia atgal gręžiojasi. Anie kalti. Jie jums taip padarė. Ir taip – iki naujų rinkimų, o po jų – vėl ta pati daina.

Politika jau seniai tapo ne bendro intereso siekiu, bet asmeninių tikslų įgyvendinimo terpe. Taip yra ir energetikoje. Vieni skelia viešą pareiškimą, kiti tuoj žiniasklaidai siunčia paneigimą. Vieni per kitus nepailsdami siunčia pranešimus spaudai, kaip susitiko su „Gazprom“ ir dalykiškai aptarė derybas, kaip jau išsiuntė kokius nors spec. raštus kokiai nors spec. situacijai išsiaiškinti. Pluša darbo grupės.

Jeigu energetikos įmonių ir institucijų atstovai nesugeba atsakyti, kas vyksta elektros rinkoje, tai net mintis, kad jie statys atominę elektrinę, man jau kelia šiurpą.

Gudriai čia sugalvojo burleskos šokėja E.Vaitkevičė žvakes gaminti. Jų gali prireikti ne tik per Vėlines ir ne tik romantiškiems vakarams. Jei visi ir toliau tik nuopelnus dalinsis ir atsakomybę vienas kitam stumdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius