-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip ir kodėl taupyti pinigus

Visi finansų ekspertai sutinka – taupyti yra būtina. Taigi pažvelkime, kokiais būdais galite taupyti ir kas jums yra priimtiniausia.
pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Ekonomika

Kaupdami pinigus (pavyzdžiui, automobiliui, atostogoms ar mokesčiui už mokslą), žmonės gali arba laikyti pinigus banke, arba juos „įdarbinti“ ir taip pradėti investuoti.

- Pasidėję indėlį į banką, juos jam paskolinate. Bankas naudoja šiuos pinigus investuodamas ar skolindamas kitiems klientams – už suteiktą paskolą jis ir moka palūkanas.

- Kadangi turite teisę atsiimti indėlį, vos jo prireikia, bankas moka tik nedidelę palūkanų normą. Tačiau jei pinigus kaupsite kaip terminuotąjį indėlį, bankas mokės didesnes palūkanas.

- Bankas užtikrina indėlių saugumą ir garantuoja, jog pinigus atgausite, kai jų prireiks.

Taupymo būdai

Taupyti visada galima tiesiog saugant juos namuose, tačiau reikia nepamiršti, kad pinigai laikui bėgant nuvertėja. Tad finansų ekspertai visuomet pataria ieškoti tokių taupymo būdų, kad reali perkamoji pinigų galia ateityje turėtų bent tokią pačią galią, kokią pinigai turi dabar, t. y. kad infliacija būtų ne didesnė nei prieaugis prie taupomos sumos.

Taigi taupyti patartina naudojantis:

Terminuotaisiais indėliais – saugus ir itin paprastas taupymo būdas, kurį pasirinkus termino pabaigoje garantuotai uždirbsite palūkanų. Pagal savo poreikius ir lūkesčius galite pasirinkti tinkamiausią indėlio tipą.

Taupomaisiais indėliais – padėjus pinigus į taupomojo indėlio sąskaitą, galėsite be apribojimų papildyti indėlį ir termino pabaigoje gauti priskaičiuotas palūkanas, o prireikus atsiimti dalį indėlio.

Jaunimo indėliais – tai pasirinktam laikotarpiui vaiko vardu padėtas indėlis, kurį be apribojimų galima papildyti. Patikimas būdas sukaupti pinigų savo vaiko ar kito nepilnamečio asmens savarankiško gyvenimo pradžiai: studijoms, svarbiam pirkiniui ar kitoms reikmėms.

Patarimai, kaip efektyviau valdyti finansus:

Mažinkite išlaidas savo norams: tiksliai nubrėžkite liniją tarp norų ir poreikių.

Pagalvokite apie įvairias smulkmenas, kurioms galbūt per daug išlaidaujate. Ar kava, geriama kiekvieną diena už 5 litus, galiausiai nepavirtsa į per dideles išlaidas? Juk tai 35 litai per savaitę ir daugiau nei 140 litų per mėnesį! Mes visi turime panašių kasdienių įpročių, kurie gali nemažai kainuoti.

Pirkdami prekę pasvarstykite, kiek laiko reiėktų dirbti norint ją įsigyti. Kartais suprasite, jog ne viską  verta pirkti, kad ir koks iš pradžių racionalus pirkinys tai atrodytų.

Priverskite savo pinigus dirbti: ar tai būtų taupomasis, ar investicinis indėlis.

Auksinė taisyklė yra atsidėti 10 procentų pajamų investicijoms – taip nepajusite, kad reikia susispausti, o laikui bėgant ir tinkamai investavę pastebėsite, jog tavo turtas auga.

Rizika ir grąža

Pinigai uždirba pajamų įvairiais procentų dydžiais. Vienas iš faktorių, lemiančių, ar pinigai gali uždirbti daug, ar mažai, yra rizika, kurią ir lemia investicijos rūšis. Didelė investicijos grąža reiškia didelę riziką ir atvirkščiai. Jei kas nors tvirtina, jog įmanoma uždirbti daug, rizikuojant mažai, netikėkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius