-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstutis Jauniškis: Kas įkvėps Lietuvą statyti atominę elektrinę?

Baltijos AE, kurios reaktorius aušintų Nemuno vanduo, šalia Lietuvos sienos turbūt nebebus.

Ši žinia, kaip ir buvo tikėtasi, sukėlė didžiulį atgarsį Lietuvoje: gatves su pergalės trimitais užplūdo žalieji ir šiaip žmonės, susirūpinę dėl rusiškų technologijų ir darbų kokybės. Politikai, remiantys Visagino AE projektą, nepraleido progos pasakyti, kad Lietuva pasiekė svarbią pergalę. O tie, kurie tvirtino, kad mums nereikia statyti atominės, nes rusai ją greičiau pasistatys Karaliaučiaus srityje, viešai apgailestavo buvę suklaidinti. Vėl visų žvilgsniai nukrypo į Visagino AE.

Štai taip įvykiai rutuliojosi Lietuvoje, turinčioje didelių ambicijų įgyvendinti nacionalinės svarbos Visagino AE projektą.

O ar galėjo taip būti iš tikro, dabartinėje Lietuvoje? Žinoma, kad taip galėjo ir turėjo būti. Bet nebuvo. Tik spengianti tyla: kažkas tyliai pagalvojo, kad labiau pasitikėdamas rusiškuoju, o ne savu projektu, pasirodė kaip mulkis, kažkas tyliai pasiguodė, kad rusai mus paprasčiausiai „išdūrė“ – primetė savo žaidimo taisykles ir įvėlė į abejonių klampynę. Ech, ką čia bepridursi – buvom šiaudadūšiai.

Ir kaip dabar jaučiamės? Praradę galybę laiko, pinigų ir galimybę oriai, pasitikėdami savimi judėti į priekį?

Ir kaip dabar jaučiamės? Praradę galybę laiko, pinigų ir galimybę oriai, pasitikėdami savimi judėti į priekį? Vietoj to – tylus nusivylimas, dėl kurio lyg gėda prisipažinti. Ypač politikams.

O tas jausmas juk visiems žinomas – galėjau kažką turėti, nusipirkti, pasistatyti, bet nepasinaudojau gera proga. Pabijojau, galvojau, kad brangu, kaimynas atkalbėjo. Ech, žioplas buvau.

Ką darysime toliau, kad Lietuva nebetaptų trumpalaikių politinių kampanijų poligonu? Tokių, kaip „Visagino AE – našta ir grėsmė Lietuvai“ arba „Apginkime Garliavos mergaitę“. Bet energetinė nepriklausomybė yra svarbiau nei tetos Neringos laisvė. Kas išdrįs tai pasakyti: prezidentė, premjeras ar energetikos ministras?

To reikia, kad nebūtų nusivylimo kartėlio, kad galėtume judėti į priekį. Kaip valstybė, kurios politikai sutaria dėl esminių dalykų, neklimpsta detalėse, kurios nacionaliniai interesai tampa švyturiu, o ne šuliniu su degančia lempute dugne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius