-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia valiuta pati geriausia?

„Kas aukštai kyla, žemai krinta“, – byloja įvairių tautų išmintis. Dabar, atrodo, eilė kilti atėjo JAV doleriui. Per 2010 metus ši valiuta (euro atžvilgiu) jau pabrango maždaug dešimtadaliu. Ir, jei tikėtume gausiu analitikų būriu, čia dar ne pabaiga. Ar verta girdint tokias prognozes keisti savo santaupų valiutą?
SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.
SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Dar nepraėjo nė dešimtmetis, kai gyventojų santaupų, laikomų bankuose, dalis litais pradėjo viršyti santaupų, laikomų kitomis valiutomis (dažniausia JAV doleriais), dalį. Daugelis dar iki šiol su nuoskauda prisimena nuostolingai pardavę JAV dolerius (pigiau negu buvo pirkę), praradę viltį, o gal ir galimybę laukti laikų, kai vienas JAV doleris vėl kainuos 4 Lt.

Dabar mūsų šalies gyventojai du trečdalius (68 proc., arba 17,4 mlrd. Lt) santaupų bankuose laiko litais, dar 27 proc., arba beveik 7 mlrd. Lt, – eurais ir 1,2 mlrd. – kitomis valiutomis (turbūt daugiausia šių santaupų yra JAV doleriais). Šiuo metu brangstantis JAV doleris yra gera žinia tiems, kurie dar turi santaupų šia valiuta. Dabar už savo turimus „amerikoniškus“ pinigus jie gali gauti daugiau litų, negu būtų gavę prieš metus.

Tačiau brangesnis JAV doleris visai nepatinka tiems, kurie turi paskolų šia valiuta. Šiandien paskolos įmokoms jie turi išleisti jau daugiau litų. Tikimybė, kad mūsų pajamos, išlaidos, turtas ar skolos gali padidėti arba sumažėti vien dėl to, kad pasikeitė valiutos kursas, vadinama valiutos rizika. Tik po kurio laiko paaiškėja, ar rizika pasiteisino (ar rizikuodami gavome naudos), ar nepasiteisino (patyrėme tik nuostolį). Tie, kurie nori sumažinti nuostolių tikimybę arba jų visiškai išvengti, neturėtų siekti bet kokia kaina pasipelnyti.

Santaupas verta laikyti ta valiuta, kuria ketiname jas išleisti. Tuomet nelieka tikimybės patirti nuostolių arba didesnių išlaidų dėl valiutos rizikos. Jei ruošiamės savo santaupas išleisti JAV arba kurioje nors kitoje šalyje, kurios valiuta yra susieta su JAV doleriu, jei taupome pirkiniams, kuriuos norėsime pirkti tose šalyse, – verta taupyti JAV doleriais.

Kitu atveju, prieš priimant sprendimą pakeisti savo santaupų valiutą, reikėtų atsiminti, kad prognozė – tai tik tikimybė, bet ne garantija: visada išlieka tikimybė, kad kurią nors dieną JAV doleris gali būti ir pigesnis negu dabar. Rizikuoti gali tik žmogus, pasiruošęs ne tik gauti pelno, bet ir patirti nuostolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius