Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laurynas Jonavičius: Distopija Baltarusijos tema

Vasario 28 dieną, o vėliausiai – kovo pirmą savaitę, Baltarusijoje greičiausiai bus paskelbta, kad šalies piliečiai pritarė Konstitucijos pataisoms ir papildymams, o nauja Baltarusijos Konstitucijos versija įsigalios per 10 dienų po jos oficialaus paskelbimo. Tiesa, prieš tai dar vyks procesas, vietinio diktatoriaus vadinamas referendumu, bet didesnio poveikio įvykių eigai tai greičiausiai neturės. Gaudžiant karo varpams, o gal net ir (neduok Dieve) vykstant atviram karui Ukrainoje, Baltarusijos režimas nukirs paskutines jungtis su Vakarais. Koncertina, kurią lietuviai sparčiai stato apsaugai nuo nelegalios migracijos, taps nauja – „spygliuotąja“ – užtvara, skiriančią Europą į dvi dalis.
Laurynas Jonavičius
Laurynas Jonavičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kol kas neaišku, kurioje užtvaros pusėje ir kokiu mastu liks Ukraina, bet labai panašu, kad 679 kilometrai tarp Lietuvos ir Baltarusijos taps nebe demokratijos sklaidos, o autoritarizmo sulaikymo erdve. Kadangi tai – pats realiausias trumpojo ir net vidutinio laikotarpio įvykių scenarijus, verta pradėti galvoti, kokia naujomis aplinkybėmis galėtų būti Lietuvos užsienio politika.

Minskas jau prarastas

Kremliaus puolimo prieš Ukrainą ir Europos saugumo architektūrą kontekste, Aliaksandro Lukašenkos kelis dešimtmečius kurta ir tobulinta vienasmenio valdymo sistema tapo spąstais jam pačiam.

Prieš dešimtmetį dar nominuotas „paskutiniu Europos diktatoriumi“, A.Lukašenka šiandien yra gerokai galingesnio diktatoriaus šešėlyje. Baltarusija, dar mažiau kaip prieš penkis metus deklaravusi siekį tapti „Rytų Europos Šveicarija“ ir stabilumo bei saugumo donoru, šiandien tampa Rusiją valdančio režimo apendiksu, visiškai priklausančiu nuo Maskvos kariškai, ekonomiškai ir finansiškai.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka stebi raketų pratybas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka stebi raketų pratybas

Daugelį metų iš tiesų sugebėjęs išbalansuoti tarp Rytų ir Vakarų, Minskas šiandien gali tik maldauti Kremliaus duoti eilinį kreditą, atsiųsti „Iskander‘ų“ ir pastatyti trąšų krovos terminalą kur nors prie Sankt Peterburgo. Baltarusijos subjektiškumo tarptautinėje politikoje, deja, nelieka.

Norisi tikėti, kad pavyks išlaikyti bent didžiosios dalies Ukrainos suverenitetą, tačiau panašu, kad siekiant išsaugoti Kijevą, Minskas kol kas bus prarastas. Tokia nauja status quo bus svarbus pokytis bendroje žemyno saugumo architektūroje, o didžiausią poveikį tai turės Lietuvos užsienio ir saugumo politikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius