-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laurynas Jonavičius: A.Lukašenka klysta, bet už klaidas nemoka

Ar gali būti, kad Aliaksandro Lukašenkos inicijuota ir palaikoma migrantų krizė ties rytinėmis ES sienomis taps lemtinga diktatoriaus klaida, privesiančia prie jo režimo žlugimo? Kad toks scenarijus taptų realybe, klaidų kaina turi būti nepakeliamai didelė. Per pastaruosius metus režimas padarė nemažai klaidų, bet jomis nebuvo pasinaudota.
Laurynas Jonavičius
Laurynas Jonavičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Akademinėje literatūroje teigiama, kad viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl autoritariniai režimai žlunga, yra jų klaidos. Iš 270 režimų žlugimų atvejų nuo 1800-ųjų metų iki šiandien, apie du trečdalius (67-85 proc.) buvo susiję būtent su nedemokratinių lyderių klaidomis. Tokios klaidos, pasak teorijos, dažniausiai būna trijų tipų.

Pirma, diktatoriai gali klysti neadekvačiai tvarkydamiesi su opozicija šalies viduje. Tai gali apimti pernelyg dideles (arba atvirkščiai – per silpnas) represijas oponentų atžvilgiu šalies viduje, esmines politikos klaidas, kurios diskredituoja nedemokratinį lyderį ir supriešina jį su svarbiausiomis remiančiomis grupėmis.

Antra, diktatorius gali padaryti klaidą santykiuose su režimą palaikančiomis grupėmis, pvz., susipykdamas su jėgos struktūromis arba pasirinkdamas pernelyg silpną įpėdinį.

Trečia, nedemokratinis lyderis gali susimauti santykiuose su išoriniais veikėjais, taip paskatindamas užsienio intervenciją ar pradėdamas neplanuotą karinį konfliktą.

Žvelgiant išoriškai, pastaruosius metus A.Lukašenka klaidas darė viena po kitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius