Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lukas Zadarackas: Kaip Vakarai islamizmą remia

Daugiau negu šimtas milijardų dolerių per ketverius metus. Tokia yra visų JAV ginklų tiekimo Saudo Arabijai sutarčių vertė. Demokratijos ir žmogaus teisių bastionu save vaizduojančiam Vašingtonui, deja, neatrodo amoralu ginklais aprūpinti viduramžiškas bausmes propaguojantį ir radikalųjį islamą į Vakarus eksportuojantį Rijado režimą.
Lukas Zadarackas
Lukas Zadarackas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Strategine JAV partnere Artimuosiuose Rytuose vadinamai Saudo Arabijai Vašingtonas sutinka parduoti tiek moderniausius karinius laivus, tiek daugiau negu 100 šalių uždraustas kasetines bombas, kurios, „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ teigimu, nusineša Jemeno civilių gyventojų gyvybes.

JAV atlaidumą Saudo Arabijai nemažai politikos apžvalgininkų aiškina didžiule pastarosios šalies įtaka ne tik arabų, bet ir visam islamiškajam pasauliui bei dažnu Rijado pritarimu Vašingtono karinėms avantiūroms.

Kitaip tariant, nuo vahabitų karalystės požiūrio į JAV politiką labai priklauso pastarųjų manevrų islamiškame pasaulyje sėkmė. Be to, Eskano kaime, netoli Rijado, įsikūrusi strategiškai svarbi JAV karinių oro pajėgų bazė.

Vis dėlto, net ir suprantant pagrindines Vašingtono bičiuliavimosi su trečią vietą pasaulyje pagal mirties bausmių įvykdymo skaičių užimančia teokratine valstybe (Saudo Arabiją čia lenkia tik Kinija ir Iranas) priežastis, išlieka moralinė dilema, ar iš tiesų ekonominė ir karinė nauda svarbesnė už vertybių, kurias JAV oficialiai deklaruoja, išdavystę?

Pastaraisiais metais JAV diskutuojant apie homoseksualių asmenų santuokas, jos strateginėje partnerėje, su kuria šalį sieja itin glaudūs prekybos ryšiai (karalystė yra didžiausia JAV eksporto rinka Artimuosiuose Rytuose), LGBT bendruomenės nariams gresia plakimas rykštėmis arba mirties bausmė.

„Homoseksualų propagandą“ uždraudusi, tačiau tokių santykių nekriminalizuojanti Rusija, prieš 2014 m. Sočio olimpiadą, buvo smerkiama ir linksniuojama daugelyje JAV žiniasklaidos priemonių, ir net buvo pasigirdę kalbų apie sporto šventės boikotą.

Hillary Clinton, atrodo, taip pat vadovaujasi principu, kad pinigai nekvepia.

Brutaliai žmogaus teises ir orumą traiškantis Rijadas vis dėlto panašaus masinio pasmerkimo nesulaukė.

Save feministe išdidžiai vadinanti ir pirmąja JAV moterimi prezidente norinti tapti Demokratų lyderė Hillary Clinton, panašu, taip pat vadovaujasi principu, kad pinigai nekvepia, ir neatsisako savo fondui aukojamų pinigų iš Omano, Jungtinių Arabų Emyratų ir tos pačios Saudo Arabijos, kurioje moterų nelygybė įstatymiškai įtvirtina, o jos net negali vairuoti transporto priemonės.

Krymą okupavusią ir Ukrainoje kariaujančią Rusiją bei branduolinę programą galimai ne tik taikiems tikslams plėtojusį Iraną Vašingtonas baudė sankcijų vėzdu, tačiau terorizmo ir islamo fundamentalizmo pribuvėjai Arabijos pusiasalyje JAV didesnių priekaištų neturi.

Tai, kad Saudo Arabija finansuoja pagrindinio globalaus terorizmo komponento, radikaliojo islamo, plitimą pasaulyje jau mažai ką stebina. Jauniems Europos šalių musulmonams vahabizmo ideologiją brukantys imamai neatsirado iš niekur.

Tiek jų, tiek ir islamo fundamentalizmu ir neapykantos vakarietiškoms vertybėms persmelktos literatūros platinimui reikalingos nemažos lėšos, kurias Rijadui suneša patys vakariečiai, jau pradėję raškyti pirmuosius filosofijos „nieko asmeniško, tai tik verslas“ vaisius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius