-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 12

Mantas Dubauskas. Pra***ta „BaltCap“ ir visų kitų reputacija

Pralošta, prarasta, pramušta. Gal ir dar koks panašus žodis tiktų dabartinei „BaltCap“ reputacijai apibūdinti. Ir ne tik „BaltCap“. Didelis rudas daiktas, kurį buvęs „BaltCap“ partneris Šarūnas Stepukonis uždrėbė ant ventiliatoriaus, išsitaškė šešiomis kryptimis. Dabar visi aptaškytieji skuba valytis tuos rudus taškelius. O kai nepavyksta – aiškina, kad čia strazdanos, atrodančios visai natūraliai. Bet viską išduoda kvapas.
Simonas Gustainis ir Šarūnas Stepukonis
Simonas Gustainis ir Šarūnas Stepukonis / 15min montažas

Reputacija visų pirma yra pasitikėjimas. Jis kuriamas ir stiprinamas metų metais. Verslas savo veiksmais turi nuolat įrodinėti, kad darbai atitinka pažadus. Tuo tarpu išbarstyti pasitikėjimą galima per vieną dieną, jei tik paaiškėja, kad įmonės vadovai elgėsi nesąžiningai. Finansų sektoriuje pasitikėjimas, taigi ir reputacija, yra aukso vertės.

Tiksliai išmatuoti reputacinę žalą gana sudėtinga. Tačiau ji visuomet yra didesnė, nei tiesioginė su nesąžiningu elgesiu susijusi finansinė įtaka. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose atlikti tyrimai rodo, kad į korupciją įsivėlusių įmonių patirta reputacinė žala būdavo 4,5 karto didesnė, nei tiesiogiai su skandalu susijusios išlaidos.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Mantas Dubauskas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Mantas Dubauskas

Į tiesioginę žalą įskaičiuotos baudos, teisinės išlaidos. Kitaip tariant, tai pinigai, kuriuos bendrovė turėdavo papildomai išleisti dėl savo nesąžiningos veiklos. Visa kita būdavo „rinkos bausmė“. Bendrovės akcijų kaina sumažėdavo penkeriopai, palyginti su išlaidomis, atsiradusiomis dėl skandalo. Bendrovės vertę smukdydavo abejonės, ar vieną kartą apsimelavę kompanijos vadovai tiesą sako kitose srityse.

Todėl ir „BaltCap“ skandalo žala neapsiribos tik Š.Stepukonio pradangintais 30 mln. eurų. Pažiūrėkime, kokiomis šešiomis kryptimis taškėsi ventiliatorius ir kokią įtaką tai padarė.

1. Žala „BaltCap“ ir projektams. Fondas bei jo valdomos įmonės prarado 30 mln. eurų. Suma dar gali būti tikslinama ir veikiausiai – į didesnę pusę. Tačiau tai dar ne viskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius