Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Marionetės dalia?

A.Butkevičius – premjeras. Na, ir kas? Jei A.Kubiliaus koalicija tautos akyse mirė po naktinio mokesčių perversmo, tai A.Butkevičiaus koalicija viešųjų ryšių karą pralaimėjo dar greičiau. Nė nepradėjusią veikti ją į dugną nutempė V.Uspaskicho partijos juodosios buhalterijos bylos šleifas.

Nei apsiginti, nei išsiderėti nuo to A.Butkevičiui nepavyko. Bandė, bet taip ir nerado būdų, kaip įveikti prezidentės ultimatumą dėl „darbiečių“. 

Demonstratyvus V.Gapšio paskyrimas pirmuoju Seimo vicepirmininku buvo vinis į per lankstų A.Butkevičiaus stuburą. Galima tęsti. A.Lukašenkos šlovintojas B.Bradauskas – Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas. O, dievulėliau. Audito komitetą, kurį net konservatoriai perleido opozicijai, ši koalicija pasiglemžė sau. O, varge.

Tenka laviruoti. Tarp prezidentės kūjo ir Kėdainių kniaziaus priekalo. Tarp „tvarkdarių“, „darbiečių“ ir socialdemokratų srovių. Nekaip sekasi.

Kaip atrodys nedrąsiai mandagi A.Butkevičiaus šypsena? Kvailai.

J.Veselka – geriausias Seimo ekonomistas. R.Šadžius – geras, nes mokėsi. L.Graužinienė – labai kompetentinga. Tai A.Butkevičiaus kalbų perlai.  Skamba kaip veltėdžio šūkis iš sovietinės komedijos:  „Sovietinis teismas – pats humaniškiausias teismas pasaulyje!“

Ir partijos viršūnėlės įtartinai ramiai stebi – išplauks A.Butkevičius ar ne. Neišplauks, A.Butkevičiaus laukia marionetės dalia. Į 15min.lt klausimą, kas valdys A.Butkevičių, net  54 proc. skaitytojų atsakė, kad premjeras bus pastumdėlis: 41 proc.  mano, kad jį valdys V.Uspaskichas, 13 proc. – prezidentė.

Tai nėra reprezentatyvi apklausa, bet 25 tūkst. žmonių nuomonė irgi šį tą reiškia. Pamėgink įtikinti tautą kitaip, kai grįši iš prezidentūros su dar keturiais atmestais „darbiečių“ kandidatais į ministrus. Vadinasi, amžiams.

Sąmoningai ar ne, bet faktas, kad konservatoriai, žaisdami su V.Uspaskichu visą savo kadenciją, bus nušovę pustrečio zuikio. Pamaloninta apmirusio teismo proceso Darbo partija opozicijoje buvo sukalbama (balsavimas dėl atominės), o, patekusi į valdžią, iškart neutralizuota suaktyvintos teismo ir prokuratūros atakos. Antra, socialdemokratai viešojoje erdvėje paversti blogio dangstytojais. Be to, dar ir A.Butkevičius demoralizuotas.

Kas po to, kai Darbo partijos kandidatus į ministrus prezidentė atmes? Vieną seriją, antrą? Jei V.Uspaskichas su tuo sutiks, pusė velnio. O jei ne? Kaip atrodys nedrąsiai mandagi A.Butkevičiaus šypsena? Kvailai.

Jei toks buvo planas, tai konservatoriams – 10 balų. Po pralaimėtų rinkimų vienu ėjimu įvaryti nugalėtojus į pato situaciją – pergalė.

Tik nereikėtų apsvaigti. Pergalės veda į pralaimėjimus, juolab nepelnytos. Nes  V.Uspaskichas – jei tik liks be partinių ministrų – vėl išsisuks. Kėdainių kniazius nusikratys atsakomybės už Vyriausybės darbą. Ir kvailiui bus aišku, kad ministrus jam parinko prezidentė. Kas parinko, tas ir atsako. V.Uspaskichas vėl liks šešėlyje. Prieš kitus rinkimus vėl drąsiai lips ant statinės: „Norėjau jums duoti 1509 Lt minimalią algą, bet jie man neleido.“ 

Vienintelis būdas įveikti V.Uspaskichą – kad ir kaip kai kam tai atrodo kraupu – duoti jam valdžią. Ir teisę susimauti. Juolab kad tokia ir rinkėjų valia.  Jei jam nebus leista pasidalyti atsakomybe  su A.Butkevičium, taip, konservatoriams tai bus naudinga. Bet ar naudinga valstybei?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius