-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mindaugas Sabutis: Sekmadienio homilija. M.Lutheris – žmogus, grąžinęs krikščioniją prie Evangelijos

Šlovė Dievui, mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Tėvui, kuris iš savo didžio gailestingumo Jėzaus Kristaus prisikėlimu iš numirusių yra atgimdęs mus gyvai vilčiai ir nenykstančiam, nesuteptam, nevystančiam palikimui, kuris laikomas jums danguje. (1 Pt 1,3-4)
Mindaugas Sabutis (130)
Mindaugas Sabutis (130) / BFL nuotr.

Mūsų viltis remiasi ne žemiškuoju turtu ar paveldu, bet nenykstančiu, nesuteptu ir nevystančiu palikimu. Ir mes jį turėsime amžinai – jau dabar turime, – tik dar nematome. Tai galingi ir brangūs žodžiai, ir aš tvirtinu, kad tas, kuris pagauna jų prasmę, pernelyg nesirūpins laikinomis gėrybėmis ir malonumais. Kodėl gi mes vis tiek jų tvirtai laikomės, nors ir tikime tuo, kas pasakyta? Juk žemiškieji dalykai trumpaamžiai, jie greitai pražūva ir sunyksta.

Dar daugiau, žemiški dalykai yra netyri ir mus suteršia, nes niekas nėra toks skaistus ir šventas, kad jo nesuteptų žemiškieji dalykai. Bet šis nenykstantis palikimas yra visiškai tyras, o tas, kuris jį gauna, amžinai išlieka švarus. Tas palikimas nesupus, nenuvys nei nesunyks. Visi žemėje esantys daiktai ir dalykai, net jei būtų tvirti kaip geležis ar akmuo, suirs ir amžinai nesitęs.

Štai žmonės sendami netenka grožio, bet amžinasis gėris nekinta, jis amžinai išlieka šviežias ir gyvybingas. Nėra žemėje tokio didelio malonumo, tokio gėrio, kuris laikui bėgant nesunyktų. Žmonės galiausiai pavargsta nuo visko, kas tai bebūtų. Bet šis palikimas ne toks. Jis visas priklauso mums per Dievo malonę Kristuje – jei tikime tuo; jis suteikiamas mums dovana, Jo nepelnius.    

Martinas Lutheris, 1523 m.

Žmonės sendami netenka grožio, bet amžinasis gėris nekinta, jis amžinai išlieka šviežias ir gyvybingas.

Šiandien minime 530-ąsias M.Lutherio gimimo metines. Liuteris gimė 1483 m. lapkričio 10-ąją Eislėbene. Kitą dieną, lapkričio 11-ąją, pakrikštytas pagal tą dieną minimo populiaraus šventojo Martyno iš Turo (IV a.) vardą. 1501 m. pradėjo teologijos studijas Erfurto universitete. Teologijos mokslų daktaras. 1505 m. įstojo į augustinų vienuolyną, 1507 m. įšventintas Romos katalikų bažnyčios kunigu.

1517 m. spalio 31-ąją, Visų Šventųjų išvakarėse, Vitenberge paskelbė 95 tezes, kviesdamas Bažnyčios ir tikėjimo atnaujinimui („Tikrasis bažnyčios turtas yra šventoji Dievo šlovės ir gailestingumo Evangelija“, 62).  

1521 m. Vormso susirinkime gynė ir neatsisakė savo įsitikinimų, remdamasis Šventuoju Raštu ir juo grįsdamas mokymą. Lutherio pasekėjai pradėti vadinti liuteronais, nors jis pats nepritarė tokiam pavadinimui. 1529 m. parašė Didįjį ir Mažąjį Katekizmus. 1534 m. išleista visa iš originalo kalbų į vokiečių Lutherio išversta Biblija. M.Lutheris mirė 1546 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius