-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nerijus Kesminas: Joną Kazlauską įveikė ne tik prancūzai, bet ir federacijos klerkas

Baisu, ką žurnalistai išdarinėja Lietuvoje. Jie per Europos krepšinio čempionatą savo komentarais, paskelbtais net ne dideliame, kurį skaito visi, o specializuotame krepšinio portale, ėmė ir atleido iš darbo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentą A.Sabonį. Bent jau pats legendinis krepšininkas savo pasitraukimo priežastį įvardijo taip.
Nerijus Kesminas (380)
Nerijus Kesminas / „Scanpix“ nuotr.

Būtų stipru, jei būtų tiesa. Bet tiesa yra kitokia.

Šurmuliui po A.Sabonio atsistatydinimo įsisiūbavus tapo aišku, kad ne LKF prezidentas ir juolab ne žiniasklaida yra pagrindiniai naujos istorijos veikėjai. A.Sabonis, priekaištaudamas žurnalistams, viso labo bandė nenešti šiukšlių iš, kaip aiškėja, gerokai prišnerkštos iki šiol pavyzdine laikytos LKF trobos, kurią federacijos generalinis sekretorius M.Balčiūnas vadina viena moderniausių sporto organizacijų Europoje, o gal ir pasaulyje.

Fasadinė dalis tokia ir yra. Iš kiemo pusės – intrigų gyvatynas. A.Sabonis tiesiog nepanoro viešai pasakyti, kad jam nusibodo būti 220 cm aukščio barjeru tarp M.Balčiūno ir Europos čempionato sidabrą iškovojusio trenerio Jono Kazlausko, pasiruošusių sudraskyti vienas kitą į skutus.

Žiniasklaida šiame konflikte nelabai kuo dėta, nors J.Kazlauskas ir leido suprasti, kad M.Balčiūnas užsakė negatyvų bei, trenerio suvokimu, destruktyvų straipsnį po Lietuvos krepšininkų pralaimėjimo bosniams Europos pirmenybių pirmojo etapo rungtynėse.

A.Sabonis tiesiog nepanoro viešai pasakyti, kad jam nusibodo būti 220 cm aukščio barjeru tarp M.Balčiūno ir J.Kazlausko, pasiruošusių sudraskyti vienas kitą į skutus.

Kalbėta, matyt, apie R.Buračo komentarą. Jei skaitėte, turėtumėte sutikti – komentaras kaip komentaras. Į akis gal ir krinta tai, kad jame mažoka emocijų, kuriomis tokioje situacijoje kunkuliuotų bet kuris rašantysis. Ir sudėliota viskas taip, tarsi kompiuterio klavišus maigiusi būtų ne žurnalisto, o krepšinio trenerio mokslus krimtusio asmens (M.Balčiūno?) ranka. Sudėliota taip, kad būtų kuo aiškiau „vaizduotės neturinčiam“ diplomuotam matematikui J.Kazlauskui.

Bet tai – tik jokiais įrodymais nepagrįsta sąmokslo teorija. Ja tikinčio J.Kazlausko reakcija irgi atrodo perdėtai audringa – tekste išdėstyta argumentacija tuo metu buvo logiška ir nuosekli, atviro ir tiesmuko įžeidinėjimo taip pat su žiburiu nerasi.

A.Sabonis, skelbdamas atsistatydinimą, kalbėjo apie tai, kad sportininkai – jautrūs žmonės, todėl jų kritikuoti esą nederėtų. „Bullshit“, – atsakytų į tai vidutinis statistinis amerikietis. Sportininkai visame pasaulyje yra įpratę prie nuolatinio dėmesio ir spaudimo. Jei būtų kitaip, tarkime, Anglijoje, paskaitę „The Sun“ arba „The Mirror“, kiekvieną savaitę turėtų pasikarti keli futbolininkai ir po vieną kitą regbininką bei kriketo žaidėją.

Be to, lietuviškos žiniasklaidos kritikos pobūdis per Europos krepšinio čempionatą buvo toks, kad įsižeisti galėjo tik treneris – ne žaidėjai. J.Kazlauskas tai ir padarė.

„Emocijos nieko nereikš“, – kalbėdamas apie federacijos ateitį net kelis kartus pabrėžė M.Balčiūnas. Šaltakraujiškumas šaltajame kare su J.Kazlausku tapo generalinio sekretoriaus koziriu.

Europos pirmenybių ketvirtfinalyje J.Kazlausko neįveikė italai, pusfinalyje – kroatai. Tik finale pripažinti savo nesėkmę jį privertė Prancūzijos rinktinė. Dabar – antras pralaimėjimas iš eilės. M.Balčiūnui.

Neeilinėje LKF konferencijoje, kuri bus sušaukta artimiausiu metu, generalinis sekretorius, aišku, pabandys perdėlioti jėgų santykį federacijoje taip, kad nereikalingų bangų kiltų kuo mažiau ir kuo rečiau. O J.Kazlauskui lieka priimti neregėtą Lietuvoje sprendimą – palikti krepšinio rinktinę ne po tarptautinio fiasko, o parvežus į Lietuvą Europos krepšinio čempionato sidabro medalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius