-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuosavas verslas: ar iš tiesų tai taip sudėtinga? Gal tereikia ryžtis?

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad užsiimti nuosavu verslu yra rizikinga ir brangu. Rizikinga, nes galimas bankrotas; brangu, nes reikia didelių investicijų. Tačiau ar iš tiesų visuomet taip yra? Gal dažnai tereikia ryžto.
Derybos
Verslas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Verslas Ekonomika

Samdomas darbuotojas taip pat rizikuoja kiekvieną dieną –  o kas, jei bus atleistas? O jei įdarbinusi įmonė bankrutuos? Bankrutuoti gali bet kas (akivaizdu), ar tai būtų jūsų nuosava, ar įdarbinusi kompanija. Bet bent jau savęs, turėdami verslą, neatleisite iš darbo dėl etatų mažinimo. Ir verslą pradėti be didelių paskolų įmanoma. Parduokite savo idėją, suraskite potencialų investuotojų. Galima iš pradžių verslo idėją patiems išbandyti rinkoje ir įrodyti rėmėjams, kad ji daug žadanti. Ir iš pradžių nereikia biuro – ofisą gali atstoti namai, o pirmieji atlyginimai, realiausia, bus užsidirbta patirtis. Yra naivu tikėtis, jog verslas gali atnešti pelną iš karto, reikia laiko ir įdirbio, o svarbiausia kantrybės.

Prie vienos maisto parduotuvės Vilniuje vidutinio amžiaus moteris atidarė savo gėlių parduotuvėlę. Įkurė ją maždaug prieš pusę metų, kai finansinis sunkmetis buvo pats bjauriausias mūsų šalyje. Atrodytų, kam žiemą reikia dar vienos gėlių parduotuvės? Be to, gėlės niekada nebuvo pirmo būtinumo prekė. Ir apskritai, jų įsigijimo vietų netrūksta.

Bet, matyt, ši moteris pastebėjo, kad keliose gatvėse aplink sunku rasti gėlių, toje vietoje praeina daug žmonių, skubančių į susitikimus ar pasimatymus. Štai ir pradžia nuosavo verslo, ir jis nereikalauja didelės rizikos, begalinių resursų ar neišsimokėtinų paskolų.

Vis reikia priminti sau, kad smulkusis verslas ir yra smulkusis, kadangi milžiniškų pelnų neatneša. Tačiau papildo asmeninę verslininko kišenę, užpildo skylę  rinkoje ir galbūt atneša naudos visuomenei ir pirmenybę teikia žmonių gyvenimo gerinimui.

Nereikia būti dideliu rinkos specialistu, kad atrastum rinkoje nišą. Gal jūsų gyvenamajame rajone patys nerandate jums reikalingų paslaugų? Gal kompanija, kurioje dirbate, kiekvieną mėnesį permoka už kokias nors paslaugas? Ieškokite pavyzdžių iš užsienio, tiesiog pastebėkite, ko žmonėms reikia.

Ir nebūtina pradėti nuo milžiniškų projektų ir sunkiai įgyvendinamų idėjų. Ir „AJ Šokoladas“ įkūrėjai pradėjo nuo nedidelio šeimos verslo, kai visa šeimyna savo namuose pagal belgiškus receptus gamindavo šokoladus ir patys perveždavo juos dar šviežius į savo pirmąją parduotuvę. O štai dabar išsiplėtė į kitus miestus ir, svarbiausia, iššaukė konkurenciją rinkoje, taip pritraukdami dar daugiau verslininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius