-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

O.Bložienė: verslas kuriamas pamažu

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė pataria: turint šeimos verslo idėją, jį kurti reikia pamažu ir neskubėti džiaugtis, jei pirmosios pajamos yra gerokai didesnės nei planavote.
O.Čičkauskaitė pataria kaip taupyti pinigus.
O.Bložienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Verslas

– Yra šeimos verslo idėja. Ką reikėtų daryti toliau?

 Kai kyla idėja kurti savo verslą, pirmiausia svarbu įvertinti, ar ji yra konkurencinga, ar atsipirks ir kokia bus sukurta vertė. Antras žingsnis – įvertinti, kiek reikės lėšų, kapitalo ir nepamiršti to, lėšas greičiausiai reikės atimti iš šeimos biudžeto. Tada galima sėsti prie rimto verslo plano sudarymo. Taip pat reikia įvertinti visas išlaidas – ne tik tiesiogines, bet ir kitus kaštus, susijusius su planuojama veikla.

Nereikėtų pamiršti planuoti pinigų srautų. Jau pirminėje stadijoje, kuriant savo planą, reikia įsivaizduoti, kiek ir kada reikės pinigų ir kiek jų planuojama uždirbti.

Taip pat labai svarbu teisingai pasirinkti įmonės pobūdį ar tai bus individuali veikla, ar pirksite verslo liudijimą, ar kursite uždarąją akcinę bendrovę. Tada vertėtų pasidomėti mokesčiais, kiek jų reikės mokėti.

– Kaip, pradėjus verslą, kontroliuoti savo finansus?

– Pirmas dalykas, kurį reikia padaryti – atskirti sukurtos įmonės ir šeimos finansus, apsibrėžti savo darbo užmokestį.

Pradėjus šeimos verslą, svarbu pasiskirstyti atsakomybes. Galbūt už šeimos finansus galėtų būti atsakingas partneris, o Jūs galite sau pasilikti tik įmonės finansų tvarkymą. Šeimos ir įmonės pinigams galima turėti atskiras sąskaitas, taip būtų paprasčiau administruoti ir nesuplakti pinigų į vieną sąskaitą.

Be to, reikia ne tik susiplanuoti metines pajamas ir išlaidas, bet ir kontroliuoti jas kiekvieną dieną. Pirmosios pajamos nėra reguliarios. Jei jos yra neplanuotai didesnės, gali atsirasti noras jas išleisti. Tačiau reikia realiai vertinti situaciją ir žinoti, kad kitą mėnesį jų gali ir nebūti taip, o išlaidų susijusių su įmonės veikla bus – pavyzdžiui, reikės mokėti mokesčius.

Savo veiklą reikia stebėti ir pasitikrinti su prieš tai darytu planu: ar verslas vyksta geriau, ar prasčiau, nei planavote.

Tiesa, pradedančiam verslininkui svarbu planuoti ne tik finansus, bet ir laiką: atskirti laiką skirtą darbui ir šeimai.

– Kuo neturėtų rizikuoti šeima, pradedanti savo verslą?

– Niekada negalima rizikuoti keliais dalykais. Pirmiausia, savo nuosavybe, vieninteliu būstu, kuriame gyvena šeima. Negalima rizikuoti savo senatve ir vaikų ateitimi. Jeigu turime sukaupę kažkokias sumas savo senatvei ar vaikų ateičiai, to mes neturėtumėme aukoti.

Dar vienas patarimas: nereikia skolintis milijono ir iškart jį investuoti. Geriau pradėti mažais žingsneliais, negalvojant, kad per dideles investicijas iškart ateis ir dideli pelnai.

Jeigu kalbama apie šeimos turtą, reikia pasitarti su visa šeima ir sprendimą priimti kartu. Suprasti, kad tai yra šeimos gerovė, o vieno žmogaus gerovė.

 

 

Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius