-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Gritėnas: Karalius yra nuogas

Sausio 20-ąją JAV prezidento postą perims Donaldas Trumpas. Amerikiečių politologas Ianas Bremmeris jau paskelbė, kad tai bus amerikietiškos taikos (Pax Americana) pabaiga pasaulyje. Kokį iššūkį pasauliui ir jo tvarkai meta naujasis JAV prezidentas?
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nuo D.Trumpo pergalės prieš Hillary Clinton praėjo jau du mėnesiai. Šis laikotarpis ir kai kurių politikų, politologų, apžvalgininkų pastangos prisijaukinti tikrovę man priminė Hanso Christiano Anderseno pasaką „Nauji karaliaus drabužiai“.

Jei kas užmiršote pasakos naratyvą, tai joje karalius užsisakė naujus drabužius iš paties įspūdingiausio audeklo. Kai jau jie turėjo būti paruošti, apgavikai audėjai parodė jo ministrams, o vėliau ir karaliui tuščias stakles. Nei vienas nenorėjo pasirodyti toks kvailas, kad nematytų paties nuostabiausio pasaulyje audeklo.

Karalius apsirengė tais jokiais rūbais iš paties nuostabiausio nematomo audeklo ir marširavo per savo miesto gatves, o visi tylėjo, manydami, kad yra per kvaili ir tik todėl nemato, koks tas audeklas nuostabus. Ir tik vienas berniukas išdrįso šūktelėti: „Ei, žiūrėkit, karalius nuogas!“.

Tai štai taip iš respublikonų gretų į JAV prezidento postą prasiveržęs D.Trumpas pastaruosius kelis mėnesius šmirinėjo po viešąją erdvę, užversdamas ją absurdiškais pasisakymais ar tuščiais pažadais. O tuo metu šimtai apžvalgininkų bandė interpretuoti jo pasisakymus ir spėlioti, koks gi bus tas genialusis Trumpo planas.

Kodėl jie tai darė? Todėl, kad tai yra JAV prezidentas ir jis negali būti kvailas. JAV prezidentas negali neturėti strategijos, negali būti valdomas kelių savo patarėjų ir negali rinktis komandos iš atsitiktinių ar pirma verslo, o ne valstybės interesams atstovaujančių asmenybių.

O kas, jei taip yra? Tada negali pasakyti, kad tu to plano nematai ir neįsivaizduoji, kaip elgsis D.Trumpas, tapęs galingiausios pasaulio valstybės vadovu, nes ir pats pasirodysi kvailas.

O kas jei taip yra? Tada negali pasakyti, kad tu to plano nematai ir neįsivaizduoji, kaip elgsis D.Trumpas, tapęs galingiausios pasaulio valstybės vadovu, nes ir pats pasirodysi kvailas.

Štai ir sukome šiuos du mėnesius ratus aplink D.Trumpą, įtikinėdami save, kad jo pasisakymai apie klimato kaitos koncepciją, kurią sukūrė Kinija, kad palaužtų Amerikos pramonę, ar informaciją, kurios neturi net žvalgyba, jo liaupsės Vladimiro Putino protui ir Juliano Assange'o sąžiningumui, yra gudraus plano dalis.

Tuo pat metu senatoriai Johnas McCainas, Lindsey Grahamas ir Amy Klobuchar vyko į Baltijos šalis, Gruziją, Ukrainą, tam, kad įtikintų, jog už nuogo besistaipančio karaliaus yra svita, kuri suvaldys situaciją.

O situacija išties pavojinga. NATO aljansui kaip niekada reikalinga ryžtinga lyderystė, Rusijai ir Kinijai kaip niekada reikalingas griežtas atsakas, Europos Sąjungai kaip niekada reikalingas palaikymas ir pagalba, apsiginant nuo kibernetinio ir informacinio karo atakų.

Tuo metu vyrukas, į kurį mes turėtume dėti daugiausiai vilčių, vis dar tikina, kad jis būtų sutriuškinęs H.Clinton ir pagal bendrus balsus. Jei tik būtų to panorėjęs. JAV žvalgyba, pasak jo, kuria ataskaitą iš spėlionių. Juk tai ne Rusija, kuri įsibrovė į demokratų informacinę sistemą ir pagrobė jų slaptus susirašinėjimus!

Svarbu yra tiesa. Demokratai kūrė intrigas ir manipuliavo informacija. Jie sužlugdė savo pačių kandidatą Bernie Sandersą ir nesąžiningai kovojo prieš D.Trumpą. Tai tiesa. Bet tai tik viena tiesos pusė. Ir mums norima parduoti būtent vieną tiesos pusę, tuo pat metu pasėjant Kremliaus propagandos kurstomą abejonę, ar tiesa išvis įmanoma šiame pasaulyje.

Liūdniausia, kad toks poslinkis vyksta pasaulyje, kuriame turime tokius didžius politikus kaip jau minėtas J.McCainas. Principingam ir sąžiningam respublikonui, nebijančiam veikti kartu su demokratais, dabar teks pagarbiai kreiptis į žmogų, viešai pareiškusį, kad nelaiko jo karo didvyriu.

Mes vis dar ieškome istorinio teisingumo, kalbėdami apie komplikuotus praeities įvykius ir bandydami iš perspektyvos įvertinti savo klaidas. Būtų labai neatsakinga šios teisingumo pastangos atsisakyti ir dabartyje.

Jei mums bandoma sakyti, kad tiesa ir pagarba nieko nereiškia, ar siūloma dėl jų tartis tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų naudingiau, kuo daugiau žmonių turėtų susiimti ir pripažinti, kad karalius yra nuogas.

Mes vis dar ieškome istorinio teisingumo, kalbėdami apie komplikuotus praeities įvykius ir bandydami iš perspektyvos įvertinti savo klaidas. Būtų labai neatsakinga šios teisingumo pastangos atsisakyti ir dabartyje.

Krymas nėra teisėtai Rusijos prisijungta teritorija, Rusija nėra taikdariška jėga Sirijoje. Galima pateikti šimtus teiginių, kuriuos teks įrodinėti dar ir dar kartą. Būtent toks bus šios D.Trumpo kadencijos iššūkis. Ginti ne vertybes, o faktus, nuo kurių atsispirdami galėtume kurti sveiko proto diktuojamus požiūrius.

Bet tam reikės drąsos. Drąsos pripažinti, kad karalius yra nuogas ir net tapęs JAV prezidentu jis gali skleisti melą ir elgtis neatsakingai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Donaldo Trumpo „Twitter“ paskyra kelia grėsmę JAV diplomatijai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius