Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Gritėnas: Valstiečiai ir žalieji – partija be savybių

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) tikriausiai taps šių rinkimų svarbiausia ašimi. Atmetus fantastinį socialdemokratų ir konservatorių susitarimo scenarijų, būtent valstiečiai-žalieji galės rinktis, kaip atrodys artimiausius ketverius metus Lietuvą valdysianti koalicija.
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įvairios pastarųjų mėnesių apklausos rodė nuoseklų LVŽS populiarumo augimą. Rugsėjo mėnesio prognozės žada valstiečiams-žaliesiems nuo 12 iki 14 proc. rinkėjų balsų. Kokia yra ilgą laiką nuošalyje buvusių valstiečių-žaliųjų sėkmės priežastis?

Lūžio tašku Ramūno Karbauskio partijos istorijoje tapo buvusio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio prisijungimas. Visuomenės pasitikėjimą darbu teisėsaugos struktūrose, o vėliau ir ministerijoje pelnęs S.Skvernelis populiarumą išaugino ir per su pagrobtu policininkų automatu pasprukusio Igorio Molotkovo gaudynių skandalą „pastatęs į vietą“ Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę.

Būtent nuo buvusio vidaus reikalų ministro prisijungimo prasidėjo kalbos apie LVŽS buriamą specialistų komandą. Kazimiros Prunskienės ir R.Karbauskio partija staiga pagimdė pažadą suvienyti visas politines jėgas ir įvairių pažiūrų ekspertus.

Dar geresnę poziciją valstiečiams-žaliesiems atvėrė liberalų nuosmukis reitinguose. Iki tol įsivaizduojama koalicija buvo buriama aplink augančius ir į pirmą poziciją populiariausių partijų reitinguose besiveržiančius liberalus, o po Eligijaus Masiulio finansinių reikalų tvarkymo ir Antano Guogos dramos būtent valstiečiai atsidūrė trečiosios politinės jėgos pozicijoje.

LVŽS ilgą laiką spekuliavo žadėdami specialistų komandą, tačiau neįvardindami konkrečių kandidatų. Paslapties uždanga praskleista tik rugsėjo viduryje, kai pristatyti kai kurie galimi ministrų kabineto nariai.

Jame išties galima pamatyti patyrusių savo srities specialistų pavardes (Virgilijus Poderys, Stasys Jakeliūnas, Petras Vaitiekūnas ir kiti) tačiau nepanašu, kad šią komandą jungtų bendros idėjos ar strategija. Tai daugiau geranoriškumo ir telkimo pažadas, kuriuo naudojosi ir ankstesni paskubomis buriami politiniai projektai.

Partija, kuri buria nepartinius žmones, yra lyg orkestras, kuris buria tuos, kurie iki šiol buvo solistai arba išvis neplanavo groti. Pažadas rūpintis visuomenės interesu yra gražus, tačiau jam reikalingi kontūrai ir konkretesnis turinys.

Kodėl teigiu, kad LVŽS yra partija be savybių? Viena vertus, jos gretose tikrai nemažai politikų su skirtingomis pažiūromis. Tuo pat metu tos pažiūros nėra atspindėtos programoje arba jas vienija paskutinis R.Karbauskio žodis. Kas vienija ministrų kabinetą ir naujus sąrašo žmones? Į šį klausimą valstiečiams-žaliesiems taip ir nepavyko atsakyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Dovilė Šakalienė, skandalingai pasitraukusi iš Žmogaus teisių stebėjimo instituto, bus priversta taikstytis su tuo, kad partijos lyderis jau nusprendė, jog centro kairiųjų jėga puoselės tradicines vertybes.

R.Karbauskis debatų metu žadėjo vadovautis Suomijos švietimo modeliu, tuo pat metu pabrėždamas, kad sieks išsaugoti kaimo mokyklas, o turinys nebūtinai turėtų būti toks, kokį vaikams siūlo Vakarų šalys.

Į Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijas nusitaikę valstiečiai kol kas, panašu, siūlo Lietuvos edukologijos universiteto specialistų patirtį. Stebint šio universiteto rezultatus ir strateginius sprendimus tai turėtų kelti nerimą.

Pirmąją vietą sąraše S.Skverneliui užleidęs R.Karbauskis ilgą laiką žadėjo, kad būtent buvęs vidaus reikalų ministras yra geriausias kandidatas į premjero postą. Paskutiniuose debatuose prieš rinkimus jis jau užsiminė, kad premjeru gali tapti ir prie programos rengimo prisidėjęs ekonomistas Raimondas Kuodis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raimondas Kuodis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Raimondas Kuodis

Istorija šiek tiek primena Tautos prisikėlimo partijos ministrų paieškas, kai žadėti specialistai patys nelabai žino, kokias pareigas jiems pasiūlys, o galiausiai ir ar jie sutiks užimti postą.

Partijos sąrašo dešimtuke yra tik pusė naujų veidų, o likę yra tie patys kandidatai, kurie per praėjusius rinkimus nesugebėjo peržengti penkių procentų barjero.

Juolab kad ir partijos sąrašo dešimtuke yra tik pusė naujų veidų, o likę yra tie patys kandidatai, kurie per praėjusius rinkimus nesugebėjo peržengti penkių procentų barjero (liko su 3,88 proc.).

Už naujojo sąrašo lyderio S.Skvernelio trečioje vietoje slepiasi ilgametė valstiečių partijos narė ir jau tris kadencijas Seime praleidusi inžinierė Rima Baškienė, užėmusi Europos Parlamente įsitaisiusio Bronio Ropės poziciją.

Ketvirtuoju numeriu sąraše pažymėtas Lietuvos Edukologijos universiteto profesorius Eugenijus Jovaiša, kuris griežtai atsiribojo nuo svarstymų, kad būtent jam gali atitekti švietimo ir mokslo ministro postas.

Penktuoju numeriu sąraše tapo žymus kovotojas už blaivybę ir šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Psichiatras A.Veryga pasižymėjo aršia kova už prekybos alkoholiu ribojimą ir net draudimą. Šį požiūrį itin palaiko ir pats R.Karbauskis, nuolat pabrėždamas alkoholio vartojimo keliamas problemas.

Į šeštąją vietą iš septynioliktosios pakilo Aleksandro Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanas Viktoras Pranckietis. V.Pranckietis kartu yra ir R.Karbauskio pavaduotojas partijoje.

Valstiečių-žaliųjų sąraše atsidūrė ir praėjusius Seimo rinkimus kaip nepriklausomas kandidatas laimėjęs Povilas Urbšys. Buvęs STT Panevėžio valdybos viršininkas akcentuoja kovą su korupcija, tačiau Seime dažnai stojo į kovą prieš liberalesnius įstatymus, aktyviai priešinosi lytinio ugdymo įtraukimui į mokymo programas.

Aštuntoje vietoje iš vienuoliktos atsidūrė dar vienas LVŽS senbuvis Andriejus Stančikas, atstovaujantis žemės ūkio srityje dirbantiems partijos atstovams.

Devintas numeris atiteko buvusiam premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjui Stasiui Jakeliūnui. Simpatijų kairiosioms politinėms pažiūroms neslepiantis ekonomistas prisidėjo prie partijos programos rengimo.

Asmeninio archyvo nuotr./Stasys Jakeliūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Stasys Jakeliūnas

Dešimtoji vieta sąraše atiteko itin spalvingai asmenybei – sveikos gyvensenos propaguotojui Dainiui Kepeniui. Sveikuolišką gyvenimo būdą propaguojantis D.Kepenis pagarsėjo pareiškimais, kad ligas galima nugalėti grūdinimusi. Jo teigimu, skiepuose yra beždžionių ir net moterų abortų liekanų.

Atskiro paminėjimo vertas ir paskutinę, 141-ąją, sąrašo vietą užėmęs buvęs konservatorius Egidijus Vareikis. Problemų dėl alkoholio vartojimo turėjęs E.Vareikis parašė poezijos knygą, pakeitė partiją ir dabar stojo į A.Verygos bei R.Karbauskio aršių kovotojų už blaivybę gretas.

LVŽS suvienija tikrai spalvingą publiką, kurios pažiūros kelia nemažai klausimų. R.Karbauskį vis dar persekioja skeptiško požiūrio į Lietuvos narystę NATO šleifas bei kai kurių partijos narių parama referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams.

Išvada: valstiečiai-žalieji pastiprino gretas keliais patyrusiais savo srities specialistais, tačiau remiasi ne konkrečiu politiniu pagrindu, o paskiromis idėjomis ir sprendimo būdais, kurie balansuoja ant populizmo ribos. Centro kairės partija žmogaus teisių, kultūros ar švietimo klausimais dažniau primena tradicionalistus, tautinės mokyklos ir tautinių vertybių gynėjus. Turėdami savo gretose nemažai žemės ūkiu, ekonomika besidominčių žmonių, jie pirmenybę teikia švietimu ir kultūra besirūpinančioms ministerijoms.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valstiečių ir žaliųjų finansinis užnugaris – R.Karbauskio šeima, ūkininkai, pareigūnai ir artimieji

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius