-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Gritėnas: Vargas heteroseksualiems baltaodžiams vyrams

Jei rinktumėtės savybes, kurios jums suteiktų pranašumą beveik bet kuriame pasaulio istorijos etape, neabejotinai norėtumėte tapti heteroseksualiu vidutinio amžiaus baltaodžiu vyru.
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kovoje dėl žmogaus teisių ir laisvių šiai grupei tekdavo geraširdiško dalintojo arba grėsmingo draudėjo vaidmuo. Ji visada sėdėdavo politinės, ekonominės ir socialinės galios pozicijoje ir beveik niekada nebuvo kilusi grėsmė, jog tokia pozicija keistųsi. Keitėsi politinės sistemos, ekonominiai modeliai, tačiau šios grupės vadovavimas buvo aiškus ir neabejotinas.

O visgi atėjo laikai… Heteroseksualus baltaodis vyras su siaubu priverstas stebėti, kaip jį iš istorinių galios pozicijų verčia savo lygiateisiškumą pagaliau įtvirtinančios moterys, kaip šalia atsiranda vis daugiau kitų rasių atstovų ir, o siaube, homoseksualumas vis labiau toleruojamas pasaulyje, kur niekas negali abejoti tavo teisingiausia orientacija.

Nusisuka net Dievo tarnai šioje žemėje. Štai popiežius Pranciškus pareiškė, kad reikia dėti daugiau pastangų dėl socialinės ir ekonominės lygybės. „Kodėl manoma, kad moteris turi uždirbti mažiau už vyrą? Ne! Jos turi tokias pačias teises. Nelygybė yra tikras skandalas!“ – miniai Šv.Petro aikštėje kalbėjo pontifikas.

Kas belieka tokiam, savo galia įtikėjusiam vyrui? Gaili rauda ir perspėjimai, jog feministės ir prakeikti kairieji, liberalai ir net modernūs konservatoriai griauna visa ko pagrindus, riboja jo minties ir žodžio laisvę.

„Moterys patogiais žemakulniais batais ir vyrai susirūpinusiais veidais šiandien eina tildyti manęs“, – teigia Andrius Užkalnis, perspėdamas, kad ši siaubinga kovos su patyčiomis užvaldyta minia tuojau atims vėzdus ir iš kitų, norinčių aptarinėti feminisčių lašinius ir panašius aktualius reiškinius.

Nusiraminkite, garbūs ponai. Jūs vis dar gaunate didesnį atlyginimą už tą patį darbą, nei gauna jūsų kolegė. Jūsų lašiniai vis dar sulauks mažiau viešosios erdvės plebso pasmerkimo. Jūsų garsus klyksmas vis dar atkreipia daugiau dėmesio nei ne tokių puikių ir nuobodesnių žmonių, tiesiog reikalaujančių daugiau pagarbos ir mažiau beprasmių patyčių, pastabos.

Nusiraminkite, garbūs ponai. Jūs vis dar gaunate didesnį atlyginimą už tą patį darbą, nei gauna jūsų kolegė. 

Nesu tikintis žmogus. Meldžiausi tik keletą kartų vaikystėje, kai visiems liepdavo pamaldžiai sudėti rankas ir kartoti vaikui beprasmius maldos žodžius, bet mielai kasdien parpulčiau ant kelių ir sukalbėčiau maldelę, mantrą ar kokį burtažodį, kad tik nepretenduočiau į tokių vyrų gretas.

Kad tik neišprotėčiau ir gyvenimui riedant į papėdę nenusipirkčiau motociklo, nepradėčiau demonstratyviai vaikščioti į sporto klubą, neslėpčiau savo plikos galvos ar per didelio pilvo, kad tik nepulčiau vaidinti to, kuo jau nesugebu būti.

Labai džiaugiuosi, kad mano kartos Lietuvos vyrai po truputėlį, mažais žingsneliais pralaužia užburtą posovietinio mąstymo ratą. Smurtas jau netampa visų konfliktų sprendimu, moteris jau neprivalo atrodyti taip, kaip jai liepia prakaitu ir kvailumu dvokiantis prodiuseris, įvaizdžio ar nuomonės formuotojas.

Dar smagiau matyti atviros visuomenės triumfą ir tai, kad tokioje visuomenėje vietą gali rasti ir uolus katalikas, musulmonas ar kitos religijos atstovas, liberalus ateistas, komunizmo idėjų besivaikanti feministė ir net sutrikęs vidutinio amžiaus heteroseksualus baltaodis vyras.

Galios pozicija perėjo ne į įvaizdžių ir stereotipų kūrėjų, o į racionalios visuomenės rankas. Nepavyksta pasiginčyti ir su mokslo idėjomis. Štai popiežius Pranciškus Vatikane ketina rengti konferenciją, skirtą klimato kaitai.

Nepavyksta pasiginčyti ir su mokslo idėjomis. Štai popiežius Pranciškus Vatikane ketina rengti konferenciją, skirtą klimato kaitai.

Dėl būtinybės kovoti su žmogaus įtaka klimato kaitai susirūpino jau ir smoge kasmet paskęstanti Kinija. Deja, oponentai mato tik jiems nepatrauklią žaliavalgių, antiglobalistų, anarchistų minią, o ne klimato kaitos ekspertų išvadas ir realius politinius sprendimus.

Kaip ir pasenusiai ir savo tapatybės paieškose įstrigusiai Europai, heteroseksualiam baltaodžiui vyrui metas lipti iš dramblio kaulo bokšto ir ieškoti savo vietos konkurencingoje ir sugebėjimų reikalaujančioje aplinkoje.

Lietuvoje ši skirtis matoma ypač ryškiai. Sovietinė praeitis ir lėta visuomenės branda sukūrė daug problemų, kurios kaimuose prasiveržia besišvaistančio kirviu sugyventinio ar sugyventinės, o mieste tylaus fizinio ir psichologinio smurto artimoje aplinkoje pavyzdžiais.

Leisiu sau drąsiai teigti, kad savo gyvenimo drauges šaltakraujiškai nužudę Šarūnas Žemaitis ar Nerijus Kalaušis tėra šių problemų atspindys. Vulgari vyriškumo samprata neleidžia susitaikyti su pralaimėjimu, su tariamu pažeminimu. Vyras negali prisipažinti klydęs. Vyras negali nusileisti.

Vulgari vyriškumo samprata neleidžia susitaikyti su pralaimėjimu, su tariamu pažeminimu. 

Galbūt galima pralaimėti kitam, panašaus rango veikėjui, bet tik jau ne moteriai. Tik jau ne visokioms žmogaus teisių gynėjų grupėms. Didžioji tiesa, kad tai nėra jų vyriškumo žeminimas, netelpa į galvas daugeliui senąsias galios pozicijas išsaugoti bandančių asmenų.

Vargas tau, heteroseksualus baltaodi vyre. Tu jau tampi krepšininku, kuris įsakmiai reikalauja komandos draugų duoti kamuolį jam, nors senokai sėdi ant atsarginių suolelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius