Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Jurkevičius: Ministre B.Markauskai, juk jūs nebijote piktžolių, tiesa?

Nubangavusi diskusija dėl skirtingo skonio ir sudėties produktų maršrute Vilnius–Berlynas tebuvo gastronominiu populizmu kvepianti dūmų uždanga. Rimtos maisto problemos slypi kitur. Apie jas rašo britų, austrų, italų, prancūzų žiniasklaida. Mes tuo metu draskomės dėl liesesnės „Nutellos“. Kažkam taip geriau.
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aš stebiuosi, kaip toli, neįtikėtinai toli Lietuva palieka save nuo tikrųjų mitybos aktualijų. Stebiuosi, kodėl amžinai panirę į svarstymus, kur ir kas kainuoja pigiau, į popsinius „fine dining“ spektaklių aptarimus, į maisto blogerių receptologines gudrybes nematome šiek toliau savo nosies ir savo „Lidlo“.

Žinoma, Lietuva dalyvauja pasaulinės reikšmės maisto ateities svarstymuose. Kurgi ne. Kažkam pritaria. Už kažką balsuoja. Pateikia kažkokius argumentus. Su kažkuo sudaro tarpvalstybinius maisto aljansus. Bet visai tai atliekama tyliai, neerzinant visuomenės, nekeliant įtampos ir žiniasklaidos erzelio. Na, gal koks pranešimas spaudai bus. Šmėkštelės žinia. Ir toliau bus ramu.

O tuo metu Europoje vyksta arši, pikta ir nervinga diskusija maisto tema. Ir apie tai rašo „Le Monde“, „The Guardian“, „La Repubblica“. Europa laukia kito ketvirtadienio, spalio 5 dienos. Europos Sąjungos valstybių atstovai politiniame lygmenyje plieksis dėl vieno ingrediento, kurį aš, jūs ir mes visi kasdien nuryjame ir nuryjame vis didesniais kiekiais. Europa plieksis dėl piktžolių. Tikriau tariant, dėl piktžoles efektingai, beprotiškai efektingai naikinančio preparato glifosato ir jo išvestinių chemikalų, kuriuos garsiausiai atstovauja „Roundupas“ ir jo broliai.

Neseniai italų žurnalas „Salvagente“ ištyrė 14 nėščių moterų. Visų tyrimas buvo pozityvus, visų šlapime rasta glifosatinių herbicidų. Ne, šios moterys nevalgė ir neuostė šių chemikalų tiesiogiai. Jos valgė duoną, makaronus ir kitus įprastinius maisto produktus. Visų jų vaikeliai į pasaulį ateis su glifosato injekcija. Ji nedidelė. Nuo jos nemirs niekas. Kol kas. Galbūt…

Vaizdas, kai prieš derlių produkcija purškiama glifosatu primena fantastinį filmą apie Marso užkariavimą. Per laukus eina aklinai į specialius skafandrus sulindę žmonės ir purškia. Tiesa, Lietuvoje želdinių tarnybos kartais be jokių skafandrų purškia žaliąsias vejas, naikina piktžoles, vaikai žaidžia šalia, mamos stebisi ir baisisi, bet tai gana reti atvejai.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra IARC (Pasaulio sveikatos organizacijos padalinys) 2015 metais paskelbė ilgai trukusio tyrimo rezultatus: glifosatas sukelia vėžį gyvūnams, o žmonėms „galimai“ sukelia. Ir „galimai“ sujaukia hormonus. Glifosato išradėja ir gamintoja „Monsanto“ šiuos IARC tyrimus išvadino „šiukšlėmis“.

„Monsanto“ – didžiausios pesticidų gamintojos apyvarta siekia 15 milijardų dolerių. Labai mažytę šios pinigų masės dalį – apie 5 milijonus dolerių bendrovė skyrė keleto mokslininkų honorarams. Keletas mokslininkų už honorarus atliko tyrimus, kurie paneigė glifosato kenksmingumą. Paryžiaus dienraštis „Le Monde“ atskleidė šios skandalingos istorijos kodiniu pavadinimu „Monsanto papers“ užkulisius.

O tuo metu mūsiškis „Valstiečių laikraštis“ rašo: „Jei bus uždrausta naudoti herbicidą, ūkininkams bus prapultis. Kas ir kodėl taip sugalvojo? Nesuprantamas dalykas. Atlikta daug tyrimų ir įrodyta, kad šis herbicidas – greitai suyrantis produktas“. Ir dar: „Nors Lietuvoje su kiekvienais metais vis mažiau dirvonuojančių, piktžolėtų laukų, yra daugybė įvairių situacijų, kai glifosatus naudoti tikslinga. Taikant kai kurias žemės ūkio augalų auginimo technologijas (pavyzdžiui, minimalų žemės dirbimą), gali pagausėti daugiamečių piktžolių, kurios efektyviausiai sunaikinamos naudojant herbicidus, kurių veiklioji medžiaga – glifosatas“.

Tai va – „Be glifosatų prapultis“. Čia tokia straipsnio antraštė „Valstiečių laikraštyje“. Tiesa, su klaustuku, bent tiek. Beje, kam prapultis? Nėščioms moterims, vaikams, vandens ir alaus gėrėjams, kai kuriems lietuviams? Ne. Prapultis intensyviai ūkininkauti išmokusiems ūkininkams. „Roundupas“ ir jo broliai rudai nudažė Lietuvos laukus ir pievas, „Monsanto“ valdo mus ir mūsų šlapimo sudėtį. Tiesa, niekas nesiginčija, kad „Roundupas“ ir jo broliai kenkia regėjimui. Dėl šito diskusijos jau nebevyksta. Bet yra manančių, kad „Monsanto“ produkcija – ne šampanas, naudojant darže pakaks apsauginius akinius užsidėti. Nepamirškite!

Spalio 5-ąją Briuselyje įvyks politinis valstybių narių susirėmimas dėl piktžolių. Iki šiol trys Europos valstybės – Prancūzija, Švedija ir Malta vienašališkai nusprendė: kas ką benuspręstų, „Roundupą“ ir jo brolius skelbs už įstatymo ribų. Austrija oficialiai panoro išsiaiškinti, kodėl Europos maisto saugos tarnyba EFSA padarė keistą dalyką – „Monsanto“ apmokėto tyrimo, rodančio, jog glifosatas galimai yra tiek pat kenksmingas kaip ir „Nutella“ „copy – paste“. Šis naujas skandalas jau turi savo pavadinimą „Efsageitas“.

Romos „La Repubblica“ prognozuoja, kad Vidurio ir Rytų Europos šalys ir toliau norės efektingai naikinti piktžoles. Prancūzija, Italija, Malta, Švedija, matyt, balsuos už šio herbicido draudimą. Atseit už piktžoles... Ką darys Vokietija? Iš pradžių atrodė, kad nebijos piktžolių ir balsuos už glifosato draudimą. Šiaip ar taip, Europoje jau surinkta beveik milijonas parašų, kad tai įvyktų. Bet biznis yra biznis: neseniai Vokietijos farmacijos gigantas „Bayer“ panoro ne tik aspiriną gaminti, bet ir su piktžolėmis kariauti. Atsirado superkoncernas „Bayer – Monsanto“. Tad nežinia, kaip ten bus su Vokietija…

Pas mus niekas parašų nerenka, „Roundupo“ ir jo brolių nedemonizuoja, viskas ramu pas mus dėl maisto. Išskyrus tuos atvejus, kai valstybės išlaikomi ekspertai staiga nustato, jog Vilniuje tunai pagardinti rozmarinais, o Berlyne – ne. Va čia tai maisto drama specialiai subalansuota lietuviams!

Man labai smalsu (ir viliuosi – ne tik man), – kas iš mūsiškių ir ką Briuselyje žada pasakyti dėl piktžolių. Ir dėl mūsų. Todėl – štai jis, labai svarbus klausimas žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui: ministre, prisijungsite prie tos Europos, kuri jau pasiryžo išsižadėti žemę, vandenį, organizmus pavojingai teršiančių ir galimai vėžį sukeliančių „Monsanto“ preparatų? Ačiū.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paulius Jurkevičius: Europa mus laiko maisto dundukais. Kodėl?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius