-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Petras Narbutas: Kas uždirbs pensijas pensininkams?

Labai dažnai užėjus kalbai apie Lietuvą, išgirsti: „Taip, Lietuvoje viskas gerai, išskyrus demografinę situaciją!“ „O kodėl blogai su ta demografine situacija?“ – klausiu aš. „Na, žmonių Lietuvoje nedaugėja.“ „O kodėl blogai, kad žmonių Lietuvoje nedaugėja? Man tai patinka!“ – tęsiu savo. „Na, o kas dirbs, kas uždirbs pensijas pensininkams?“
Petras Narbutas
Petras Narbutas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Mokslininkai seniai skambina pavojaus varpais – Žemės klimatas šyla, augalų ir gyvūnų rūšys nyksta, Žemės ištekliai senka. Tačiau jų balsai girdimi labai retai.

Bet kasdien girdime – augimas, augimas, augimas!

Ar žinote, koks yra Lietuvos BVP? Kada pastarąjį kartą kur nors matėte tą skaičių? Pamėginkite surasti! Na, bet apie BVP augimą turbūt girdite beveik kasdien! Ir taip visur ir visada!

Visų Žemės problemų priežastys yra dvi – per didelis žmonių skaičius planetoje ir neprotinga bei neatsakinga žmogaus veikla! Tiksliau, priežastis yra viena! Per didelis žmonių skaičius yra neprotingo ir neatsakingo žmogaus elgesio pasekmė!

„Na, bet visgi, kas bus su pensininkais ir pensijomis?“

Aš nežinau, ar yra kokių nors mokslinių darbų, kurie pagrįstų, kad nuolatinis dauginimasis garantuoja laimingą senatvę! Man atrodo, kad priešingai – labiausiai besidauginančios šalys yra skurdžiausios ir pensijų ten arba išvis nėra, arba yra varganos. Ir pensininkai tikrai nėra turtingi!

Aš nežinau, ar yra kokių nors mokslinių darbų, kurie pagrįstų, kad nuolatinis dauginimasis garantuoja laimingą senatvę! Man atrodo, kad priešingai – labiausiai besidauginančios šalys yra skurdžiausios.

Manau kad turime ieškoti modelio, kuris garantuotų laimingą senatvę (kiek tai apskritai įmanoma) neaugant žmonių skaičiui, nesidauginant!

Ilgėjant žmogaus gyvenimo trukmei, daugintis reikėtų vis greičiau, nes pensininkai gyvens vis ilgiau ir galų gale, turbūt visiems aišku, vieną dieną vis tiek prieisime liepto galą, kai jau nebebus kur daugintis! Ir žmonija arba žlugs, arba sugalvos, kaip pasirūpinti pensininkais nesidauginant! Tai gal pradėkime apie tai galvoti jau dabar!?

Neseniai skaitėme apie ES paskelbtas tragiškas demografines prognozes ir Lietuva (kokia gėda!) ir vėl atrodo blogiausiai! Mes išnyksime … metais. Neprisimenu, kuriais ir net nenoriu googlinti ir pasižiūrėti, kuriais metais išnyks paskutinis lietuvis.

Nežinau, ar čia juoktis, ar čia verkti?

Paskutinis lietuvis tikrai kada nors išnyks. Kaip ir paskutinis žmogus.

Ir niekas nežino, ar kai išnyks paskutiniai žmonės, dar bus tokia sąvoka, kaip tautybė, ar dar bus rusai ir amerikiečiai, ar jau visi bus kokie nors „pimpačkiukai“.

Bet tikrai žinau, kad, kol neišnykome, tai turime imti kontroliuoti dauginimąsi!

Žinote tą pokštą? Juk kiekvienas žmogus privalo pasodinti medį, pastatyti namą ir užauginti vaiką!

Bet, pasirodo, kad tik vaikui gimdyti nereikia valdžios leidimo!

Deja, žmonija turi prie to prieiti, ir kuo greičiau, tuo geriau.

Turi ateiti laikas, kai vaikui gimdyti reikės leidimo!

Turbūt aš kalbu kaip …

Nežinau, ar yra žodis, kuriuo reikėtų mane apibūdinti?

Rasistas, nacistas netinka …

Aš nežinau, kokios ir kur buvo diskusijos, bet, žmonijos laimei, Kinija įsivedė vieno vaiko politiką!

Prieš 35 metus!

Ar įsivaizduojate, kas dabar būtų, jei jie to nebūtų padarę?

Ar manote, kad Kinija būtų turtingesnė, o Kinijos pensininkai laimingesni?

Kaip atrodytų pasaulis?

Aš nežinau, ar kur nors yra siūlymų imti reguliuoti žmonių skaičių pasauliniu mastu.

Nesu skaitęs. Gal ir yra. Deja, tai neįmanoma šiuolaikiniame pasaulyje, o ir tai pasiūlęs politikas turbūt neturėtų jokios politinės ateities.

Nes vaikai yra šventa!

Su tuo visiškai sutinku! Bet vis tiek manau, kad žmonių skaičių reikia reguliuoti.

Reguliuoti ryžtingai, civilizuotais metodais, ne karais ir epidemijomis.

Nes ekologinės, socialinės, politinės, demografinės ir dar kokios nors, kurių gal dar net nežinome, kaip pavadinti, nelaimės ir katastrofos neišvengiamos!

Nesisielokite, kad, galbūt, po 100 metų Vilniuje beveik niekas nekalbės lietuviškai – prieš 100 metų irgi beveik niekas nekalbėjo

Nors optimistiškai mąstant gal ne viskas taip jau ir blogai – gimstamumas susireguliuoja išaugus gyvenimo lygiui. Turtingesni, šiuolaikiškai gyvenantys žmonės dauginasi lėčiau arba visai nesidaugina. Tai rodo ir tas faktas, kad visose Europos Sąjungos šalyse, išskyrus Prancūziją, gyventojų skaičius nedidėja, o Prancūzijoje didėja atvykėlių musulmonų dėka. Taigi, kai visas pasaulis ims gyventi gerai ir šiuolaikiškai, žmonių skaičius nustos augti!

Deja, pastaruoju metu įvykiai optimizmui palieka nedaug vietos. Pasaulio gyvenimo lygis kyla lėtai, daug kur krenta. „Nesidauginančiųjų“ mažėja, o „besidauginančiųjų“, natūralu, – daugėja. Be to, jie dar ir plinta į tas šalis, kurių gyventojų skaičius nedidėja. Žinoma, ten gyvenimo lygis ims kristi, o gyventojų skaičius ims didėti! Taigi, gyventojų skaičiaus augimo natūralus mažėjimas tolsta…

„Tai visgi ką daryti Lietuvai? Gal visgi turime daugintis, nes kiti tai dauginasi?!“

„Nežinau, galbūt, tik vargu ar pakonkuruosime. Čia ne krepšinis, šitame reikale nesame vicečempionai!

Tai visgi ką daryti Lietuvai? Gal visgi turime daugintis, nes kiti tai dauginasi?! Nežinau, galbūt, tik vargu ar pakonkuruosime. Čia ne krepšinis, šitame reikale nesame vicečempionai!

Tai ką daryti?

Gal daryti tai, ką rekomenduoja visi laimės formulės žinovai – gyvenkime šia diena?!

Gyvenkime, džiaukimės ir dirbkime, kad ateitis būtų geresnė – vystykime ekonomiką ir visuomenę, kelkime pragyvenimo lygį. Kai pasieksime deramą gyvenimo lygį, problemos nebeliks – pasipils pabėgėliai ar kitokie imigrantai, kurie dauginasi! Jie padarys tai, ką moka geriau nei mes!

Turėsime darnią visuomenę – vieni moka dirbti, kiti moka daugintis, kiekvienas daro savo!

Tad Lietuva neišmirs, nebijokite!

„Bet ar kalbės lietuviškai būsimieji lietuviai?“

„Nežinau. Bet manau, kad nekalbės. Bet kokiu atveju jie anksčiau ar vėliau nekalbės lietuviškai, ar mes dauginsimės, ar kas nors už mus pasidaugins. Nežinia, kokia jie kalba kalbės, gal angliškai, gal kiniškai, gal arabiškai, bet tikrai ne lietuviškai!“

„Tai ką daryti?“

„Gyvenkite, džiaukitės gyvenimu, gimdykite vaikų tiek, kiek norisi ir todėl, kad vaikai yra jėga, vaikai yra laimė, vaikai yra džiaugsmas, o ne todėl, kad demografinė situacija tragiška, kad nebus kam pensijų mums uždirbti! Patys rūpinkitės savo senatve ir savo pensija!

Ir nesisielokite, kad, galbūt, po 100 metų Vilniuje beveik niekas nekalbės lietuviškai – prieš 100 metų irgi beveik niekas nekalbėjo!“

Petras Narbutas yra verslininkas, UAB „Narbutas“ vadovas ir savininkas. Veiklos sritis – biuro baldų gamyba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius