-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Didelės premjero akys viską mato kiaurai

Premjeras A.Butkevičius ne kur nors užstalėje prie kažkelinto bokalo alaus ar namų virtuvėje, guosdamasis žmonai dėl dar vieno viešo antausio nuo draugo iš reikalo Viktoro, o nacionalinio transliuotojo studijoje, diskutuodamas apie valstybės ekonomiką, pirmadienio vakarą paaiškino, kaip viskas mūsų valstybėje vyksta, kaip ir kodėl priimami patys svarbiausi, net milijardus kainuojantys sprendimai.
Raimundas Celencevičius (380)
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Premjeras sako, premjeras žino, juk ne šiaip žmogus iš gatvės, ne koks piemuo, o jau 55-erių sulaukęs valstybės vyras, tad pacituokim, taip, kaip sakė, be jokių padailinimų: „Mane nuliūdino kitas dalykas, kada teko kalbėtis su teisėjais, kad jau teismuose irgi prasidėjo tam tikri politiniai, na, pasakyčiau, žaidimai. Ir, žinot, kas buvo pasakyta, kada Konstituciniame Teisme vyko svarstymas, ar atlyginimus atstatyti į tam tikrą lygį ir juos kompensuoti, tai iš kai kurių teisėjų lūpų buvo pasakyta „va, mes dabar politikams parodysim“, kada jie svarstė atlyginimų mažinimą. Iš pradžių buvo teisėjams numatyta, kad bus sumažinti lyg tai 11 proc., nenoriu minėti pavardžių ir pavardės, buvo pasakyta, bet kai kurie Seimo nariai pasiūlė sumažinti 30 proc. ir tas sumažinimas buvo įgyvendintas. Tai va, dabar vos ne tai, va, suvedinėsim sąskaitas. Tai buvo nemalonu išgirsti iš KT dirbančių kai kurių teisėjų lūpų.“

Tai va, A.Butkevičius tiesiai šviesiai pasakė, kodėl Konstitucinis Teismas priėmė sprendimą, jog aukštiems valstybės tarnautojams ir pareigūnams per krizę algos buvo sumažintos neteisėtai, nes neproporcingai.

Tokį sprendimą, kuris valstybei atsieis mažiausiai milijardą litų, o varguolius dar per vieną šviesmetį nutolins nuo pasiturinčiųjų, patys garbiausi Lietuvos teisėjai priėmė dėl to, jog kerštavo Seimo nariams, prieš penkerius metus per daug smarkiai sumažinusiems tų pačių teisėjų atlyginimus.

Premjeras ne koks pletkininkas, žino, ką sako, todėl turime juo tikėti. Juolab kad trečiadienio Konstitucinio Teismo sprendimai patvirtina premjero žodžius.

Konstitucinis Teismas, jau atkeršijęs politikams, trečiadienį nutarė, kad pašalpos per krizę buvo sumažintos teisėtai, o iš valstybės biudžeto duoną valgančių darbuotojų algų bazinio dydžio sumažinimo klausimo net nesvarstė, nes įstatymai jau pakeisti. Valstybė sutaupė dar bent milijardą litų.

Bet grįžkime prie esmės. Pasirodo, kad apie tai, kas vyksta Lietuvoje, galvojame ir kalbame per daug nutolę nuo realybės. Svarstome kažkokias proporcijas, teisingumus, koeficientus, atitikimus Konstitucijai ir įstatymams, tarptautinius įsipareigojimus, o, pasirodo, viskas vyksta daug paprasčiau. Kai pradedi galvoti kaip A.Butkevičius, galva staiga nušvinta ir pasaulį pradedi matyti tokį aiškų, lyg žiūrėtum į jį pro premjero akinius.

Kai pradedi galvoti kaip A.Butkevičius, galva staiga nušvinta ir pasaulį pradedi matyti tokį aiškų, lyg žiūrėtum į jį pro premjero akinius.

Užsidėjęs premjero akinius pamatai, kad konservatoriai prieš ketverius metus jau iš anksto žinojo, kad po 2012 metų Seimo rinkimų į valdžią ateis socialdemokratai ir Darbo partija, todėl darė viską, kad iki šio baisaus momento Lietuvos apskritai neliktų – skolinosi tarptautinėse rinkose triskart brangiau nei galėjo, specialiai neteisėtai mažino atlyginimus, pašalpas ir pensijas, o iš žmonių atimtus pinigus kišo į savo ir besočių konsultantų gerkles.

Tiesa, nespėjo praskolinti visos Lietuvos ir net nepasiskolino, kiek buvo galima, rinkimai greičiau atėjo.

Premjeras labai aiškiai mato, kad Visagino atominės elektrinės konservatoriai net nesirengė statyti, vietoj to tik sukūrė maketą, kad pavogtų milijonus. Šį rudenį Lietuvą ištikusi aukštų elektros kainų krizė irgi yra ne kas kita, o konservatorių palikta mina – jų statytiniai pasirašė tokias sutartis, kad pagal jas mus apiplėšinėja ne tik rusai, bet jau ir estai.

Apskritai, visur, kur tik pažiūri didelės premjero akys, tampa akivaizdu, kad veikia ne rinkos dėsniai ar kiti skambiais vardais vadinami, bet tik akims apdumti skirti dalykai. Viskas daug paprasčiau ir aiškiau.

Skandinavijos bankai? Taigi jie atėjo į Lietuvą tik visų mūsų apiplėšti, susipirkti mūsų žemes, verslus ir pervesti viską urmu, vienu pavedimu, į šaltąją savo šiaurę. „Chevron“? Taigi jie ne skalūnų mums ieškos, o išsiurbs, išdraskys, suplėšys mūsų tėvynės gelmes ir paliks mus ne tik be skalūnų, bet ir be sveikų akmenų. Suskystintųjų dujų terminalas, energetinė nepriklausomybė? Ėėė, visokie ofšorai jį stato, visokių išperkamųjų ir atperkamųjų machinacijų prigalvojo, būtinai apgaus, ne kitaip.

Premjeras mato, kad ir įstrigusios derybos su „Gazprom“, ir Rusijos paskelbtas pieno embargas yra ne Kremliaus smūgiai, o mūsų vietinių kenkėjų darbas.

O jei galvodamas kaip A.Butkevičius pradedi galvoti apie prezidentę ar Seimo pirmininkę, o jei dar iš karto apie abi jas, net užsimerki staiga nuo to ryškaus ir aštraus vaizdo, o neištarti žodžiai įstringa net ne gerklėje, o kažkur skrandyje.

Daug dar visko mato didelės premjero akys, bet dėl tų nežinia kam reikalingų tarptautinių įsipareigojimų, politinio korektiškumo, rinkų svyravimų ir vartotojų lūkesčių ne visą teisybę gali pasakyti. Laimei, kai ką pasako bradauskai, salamakinai, skardžiai, vėsaitės ar tik lietuviams skirti laikraščiai.

Kad ir kaip ten būtų, nepavydžiu premjerui. Sunku jam gyventi, kai viską mato taip aiškiai, iš esmės, bet retai kada gali pasakyti, ką iš tiesų regi. O kai pasako – beveik niekas nesupranta. Ir dar juokiasi. Stiprybės jums, premjere.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius