Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Esame klounai

Moderni ir saugi pigią elektros energiją gaminanti nauja atominė elektrinė, pakeisianti senąją, dujų terminalas, atsinaujinantys energijos šaltiniai, biokuro plėtra, visuotinė renovacija, skalūnų dujų revoliucija.

Turbūt ne tik Europoje, bet ir pasaulyje nėra kitos tokios ambicingos šalies, kuri taip drąsiai reformuotų savo pasenusią energetikos sistemą. Dieve padėk. Bet Lietuvai, atrodo, net ir Dievo pagalbos neužtektų.

Nebeveikianti Ignalinos atominė elektrinė (IAE), į kurią Europos Komisijai jau atsibodo kišti šimtus milijonų eurų. Gal tebekištų, jei patys nebūtume garsiai ištrimitavę, jog IAE uždarymo laikais dingo milijardas. Jau nebeaišku – ko ir ar apskritai dingo. Apie dingusį milijardą paskelbęs buvęs IAE vadovas O.Čiukšys jau nebežinia kur. Jo įpėdinis Ž.Jurkšus, dėl nevykdomų kokybės reikalavimų pykęsis su Rusijos kompanija „Nukem“, pasirodo, dirbo taip  blogai, jog jo veiklą būtina ištirti prokurorams. Blogasis Ž.Jurkšus išskraidintas iš kėdės, o brokdarys „Nukem“ liko.

Lietuvai, atrodo, net ir Dievo pagalbos neužtektų.

Naujosios Visagino atominės elektrinės statybos kol kas vyksta tik popieriuose, bet prokurorai irgi ieško išleistų, o gal iššvaistytų dešimčių milijonų. Projekto partneriai estai ir latviai iš nuostabos kraipo galvas, o statybų užsakymą beveik savo kišenėje turėjusio japonų koncerno „Hitachi“ vadovai nebežino, ko tikėtis, nes naujoji Vyriausybė iš naujo viską skaičiuoja.

Gamtinių dujų terminalo projektas taip pat stringa nuo pat pradžių. Dujotiekio tiesimo konkursą pralaimėjusi garsi Vokietijos bendrovė skundžiasi dėl nelygių konkurencijos sąlygų su laimėtojais lietuviais, kurie aplipę skolomis ir net įtariami mokesčių grobstymu. 

Saulės jėgainių plėtra virto komedija: leidimų pridalyta tiek, jog atsitokėjusi valdžia susivokė neturėsianti iš ko supirkti brangią energiją ir pasižadėjo verslininkams sumokėti už tai, kad jie nieko nedarytų.

Brangias rusiškas dujas pakeisti pigiu lietuvišku biokuru taip pat neįmanoma. Prezidentė Dalia Grybauskaitė abejoti neleidžiančiu tonu pareiškė, kad biokuro rinka – monopolizuota, todėl šildymo nepavyks atpiginti. Už šilumą mažiau mokėtume, jei sutvarkytume kiaurus namus, bet visuotinė renovacija vyksta tik valdininkų kabinetuose, kur viena po kitos kepamos vis naujos programos.

Galiausiai – skalūnų dujos, kurių ieškoti Lietuvoje susigundė JAV energetikos gigantas „Chevron“. Amerikiečiai vieninteliai dalyvauja skalūnų dujų žvalgybos konkurse, bet kažin ar jau nesigaili įkėlę koją į laukinę Marijos žemę. Žygaičių kaimo, kurio žemėje galbūt slepiasi skalūnų dujos, gyventojai „Chevron“ veja lauk ir gąsdina, kad amerikiečiai, žvalgydami skalūnų dujas, užterš Lietuvos vandenį, žemę ir orą, o mūsų vaikai išmirs. Velniai nematė, dar ne tokių nesąmonių girdėjom, bet štai Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas ne tik išgirdo, bet ir patikėjo, o jo komitetas tėškė Vyriausybei rekomendaciją neleisti amerikiečiams ieškoti skalūnų dujų. Užuot nusijuokęs, premjeras rimtu veidu pažadėjo šią rekomendaciją apsvarstyti.

Retorinis klausimas: ir kas gi su mumis, tokiais klounais, gali ryžtis turėti rimtų reikalų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius