-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Idėja Lietuvai – imkite ir įgyvendinkite ją patys

Nuo šiandienos liko dar mėnuo, kai kiekvienas jūsų galite siūlyti savo idėją Lietuvai. Lapkričio 20-ąją šis žaidimas baigsis ir, jeigu nespėsite, galėsite gyventi sau su savo ne tik neįgyvendintomis, bet net ir garsiai neišsakytomis idėjomis. Žinoma, čia tik nevykusiai juokauju. Lapkričio 20-ąją išties baigsis laikas, kai galite viešai pasidalinti savo idėja Lietuvai, bet tai nereiškia, kad negalite pats pabandyti jos įgyvendinti, užuot laukęs, kol kas nors atkreips dėmesį.
Raimundas Celencevičius
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Per daugiau nei mėnesį žmonės pasiūlė daugiau nei 500 idėjų. Projekto „Idėja Lietuvai“ komanda atrinko vertas dėmesio ir paskelbė jas portale idejalietuvai.lt. Ten galite rasti ir garsenybių, ir niekam nežinomų žmonių idėjų, kaip mums visiems gyventi geriau. Ir utopijų, ir labai realių praktinių patarimų, ką padaryti, kad jau kitą rytą būtų paprasčiau.

Šio projekto koordinatorius Ignas Rusilas pastebėjo, kad siūlomos idėjos atskleidžia, kas Lietuvos žmonėms labiausiai rūpi, kas jiems trukdo gyventi, jaustis gerai ir saugiai, pagaliau – būti tiesiog laimingiems.

15min nuotr./Iniciatyva „Idėja Lietuvai“
15min nuotr./Iniciatyva „Idėja Lietuvai“

Pasak I.Rusilo, daugiausia idėjų siūloma ekonomikos, švietimo ir vidaus reikalų srityse. 15min taip pat gauna daugiausia idėjų iš šių sričių – žmonėms rūpi, kodėl ekonomika auga, bet didžioji dalis Lietuvos gyventojų nesijaučia uždirbantys daugiau, todėl siūloma ir verslininkams privalomai dalintis pelnu su savo darbuotojais, ir mokėti iš biudžeto kiekvienam gyventojui bazines pajamas, ir naikinti ar mažinti mokesčius. Lietuviams itin rūpi, kad vaikai, kurie mus pakeis, gautų kuo geresnį išsilavinimą, kad juos ugdytų ne drabužiais iš antrų rankų vilkintys, o šalies elito dalimi tapę mokytojai ir dėstytojai. Lietuviams taip pat rūpi, kad juos gydytų ne pervargę, o savimi pasitikintys gydytojai, galintys savo pacientams išrašyti geriausius ir naujausius vaistus. Lietuviams rūpi, kad jie gyventų saugioje, gražioje ir sutvarkytoje aplinkoje. Rūpi, kad valstybę valdytų ne atsitiktiniai žmonės, o geriausi iš geriausių. Pagaliau – labai rūpi, kad gyventume Lietuvoje, o ne visur kur, tik ne čia.

Projektas „Idėja Lietuvai“ parodė, kad Lietuvoje vis dar yra daugybė neabejingų žmonių, kuriems rūpi ne tik jie patys. Kurie pasiryžę ne tik mąstyti ir kalbėti, bet ir dirbti visuomenės labui. Kurie pasiryžę veikti, tik kol kas nemato galimybių, neranda erdvės ir vietos, kur galėtų save realizuoti.

Ko gero, tai ir yra svarbiausias šio projekto pasiekimas. Ne išrinkti vieną ar tris idėjas, kurias Vyriausybė, prezidentė ar Seimas dar kokiu nors vienu nacionaliniu susitarimu įsipareigos žūtbūt įvykdyti. Ne. Svarbiausia tai, kad šis projektas pažadino žmones, suteikė jiems viltį, kad jų mintys, idėjos, vizijos gali būti išgirstos, kad jos kažkam rūpi, kad kažkas jas skaito, vertina, apie jas diskutuoja.

Dabar belieka tik surasti arba sukurti instrumentus, kurie leistų žmonėms pradėti patiems įgyvendinti savo sumanymus. Pirmiausia – mažus, o vėliau jau ir didelius.

Kai lapkričio 20-ąją projekto sumanytojus pasieks paskutinė idėja, prasidės pats sudėtingiausias darbas – atrinkti iš kelių šimtų, gal net tūkstančio, tris reikalingiausias. Projekto sumanytojai įvairiuose Lietuvos miestuose su žmonėmis diskutuos apie idėjas visose srityse ir sieks išgryninti tas idėjas, kurios yra verčiausios. Išrinkti tris svarbiausias padės ir visuomenės bei ekspertų apklausa.

Mano galva, tos diskusijos įvairiose Lietuvos vietose bus labai svarbios, nes juk visi dideli dalykai prasideda nuo mažų, o, kaip teigia projekto „Idėja Lietuvai“ šūkis, reikšmingiausi pokyčiai – nuo idėjų.

Projektas „Idėja Lietuvai“ parodė, kad Lietuvoje vis dar yra daugybė neabejingų žmonių, kuriems rūpi ne tik jie patys. Kurie pasiryžę ne tik mąstyti ir kalbėti, bet ir dirbti visuomenės labui.

Jei vietos bendruomenės pradės dalintis idėjomis ir ne tik dalinsis, o pabandys jas įgyvendinti, greitai pamatysime, jog nebereikia jokių projektų, papildomų skatinimų.

Tas mažų, kasdienybę palengvinančių idėjų sniego kamuolys pasileis nuo kalno, iš vietos bendruomenių pasieks savivaldybių tarybas, o iš jų – ir centrinę valdžią, jeigu tik žmonės pajus, kad jų mintys kažkam – vietos, rajono, nacionalinei valdžiai, verslui, nevyriausybinėms organizacijoms – rūpi, kad kažkas jas girdi ir bando įgyvendinti.

Tad nedvejokite ir siūlykite, kalbėkitės, diskutuokite. Laiko dar turite iki lapkričio 20-osios. O geriausia būtų, kad garsiai ištarę idėją, tą, kuri jūsų jėgoms, imtumėte ir pradėtumėte ją įgyvendinti. Tam nėra jokių laiko apribojimų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paulius Gritėnas: Idėja Lietuvai – mažiau idėjų Lietuvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius