-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Raimundas Celencevičius: Progresiniai mokesčiai virto progresiniais atlyginimais

Socialdemokratai, jau ne vienerius metus maitinę visuomenę tuščiais pažadais įvesti progresinius mokesčius, kad daugiau uždirbantys mokėtų dosniau, o liesiau gaunantys – mažiau, sulaukė Dievo, šįsyk pasivadinusio Konstituciniu Teismu, rykštės.
Raimundas Celencevičius (380)
Raimundas Celencevičius (380) / 15min.lt nuotr.

Dar viena proga pasipjauti

Apie progresinius mokesčius svajojusiems socialdemokratams, neapskundžiamu ir neginčijamu Konstitucinio Teismo sprendimu, teko pareiga nuo spalio 1 dienos įvesti progresinius atlyginimus: tie, kurie uždirba daug, uždirbs dar daugiau, o tie, kurie uždirba nedaug, uždirbs tiek pat mažai.

O visokie ten pensininkai ar pašalpų gavėjai apskritai dar pakentės diržus susiveržę. Krizė juk dar nesibaigė, eurą įsivesti reikia.

Ketvirtadienį Seimas valdančiosios daugumos balsais įvykdė Konstitucinio Teismo sprendimą nuo spalio iš dalies grąžinti tai, ką teismo manymu, iš valstybės tarnautojų neteisėtai buvo atėmusi ankstesnė konservatorių ir liberalų Vyriausybė. Nieko keisto, kad konservatoriai ir liberalai balsavime nedalyvavo. Jie juk niekada neklysta ir savo klaidų niekada nepripažįsta.

Konstitucinis Teismas buvo nusprendęs, kad ankstesnės Vyriausybės sprendimas daug uždirbančiųjų algas sumažinti daugiau, o mažiau uždirbančiųjų – mažiau, prieštaravo Konstitucijai. Teismo manymu, visiems valstybės tarnautojams, nepriklausomai nuo to, kiek jie uždirba, atlyginimai turėjo būti mažinami proporcingai.

Gal. Juk teisėtų lūkesčių turi ne tik vargšai, bet ir turtingesnieji. Ne tik kiemsargiai, bet ir generaliniai direktoriai. Buvusiam premjerui A.Kubiliui ir buvusiai finansų ministrei I.Šimonytei, dabartiniam premjerui A.Butkevičiui ir finansų ministrui R.Šadžiui ir net prezidentei D.Grybauskaitei toks teismo verdiktas pasirodė socialiai neteisingas ir amoralus.

Konstitucinį Teismą kritikavo kas tik netingi, bet dėtis nėra kur – jo sprendimas neatšaukiamas ir neapskundžiamas. Dėtis nėra kur, bet pasidrabstyti purvais galima.

Juk teisėtų lūkesčių turi ne tik vargšai, bet ir turtuoliai. Ne tik kiemsargiai, bet ir generaliniai direktoriai.

Neteisėtą sprendimą priėmę konservatoriai tuoj pat ėmė rėkti, kad jų klaidas priversti taisyti socialdemokratai negina mažai uždirbančiųjų ir didins atlyginimus tik daug uždirbantiems, taip pat ir sau – premjerui, ministrams bei Seimo nariams.

Į nepatogią padėtį pastatyti socialdemokratai neliko skolingi ir korė visus šunis ant konservatorių, kad šie tik kiršina piliečius bei toliau nori gyventi „neteisinėje bei diskriminacinėje Lietuvoje“.

Nepraleido progos prie demagogijos laužo pasišildyti rankų ir prezidentė D.Grybauskaitė, sukritikavusi KT sprendimą, bet drauge nurodžiusi Vyriausybei, kad reikia didinti algas, grąžinti tai, kas buvo neteisėtai atimta ir sumažinta. Kaip tai padaryti? O tai jau ne jos, o finansų ministro R.Šadžiaus rūpestis. Norėjo būt ministru? Norėjo. Tai tegu dabar ieško pinigų medžio.

Bet nei vieniems, nei kitiems neužteko proto suremti galvas ir drauge paieškoti sprendimo iš šios aklavietės.

Iki krizės viskas buvo gerai?

Nuo spalio 1 dienos Lietuvoje gyventi bus nejauku. Net pikta. Pasižiūrėkite į skaičius dar kartą. Nuo spalio krizė baigsis 60 tūkst. valstybės tarnautojų ir teisėjų. Likusiems 240 tūkst. biudžetininkų teks palaukti mažiausiai iki Naujųjų metų.

Konstitucinio Teismo teisėjai nuo spalio uždirbs 4 630 Lt daugiau, o geriausiai uždirbusių valdininkų algos augs 2609 Lt.

Šiuo metu Konstitucinio Teismo pirmininko alga siekia 9 450 Lt, nuo spalio pirmosios ji padidės iki 14 535 Lt. Konstitucinio Teismo teisėjai dabar uždirba 8 577 Lt, po algos atstatymo jie uždirbs 13 207 Lt. Aukščiausiojo Teismo pirmininkas uždirba 7 951 Lt, jo alga kils iki 9 765 Lt. Aukščiausiojo teismo teisėjai gauna 7 033 Lt, nuo spalio – 8 640 Lt.

Panašios algos ir jų numatomi pokyčiai yra Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme bei Lietuvos apeliaciniame teisme.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas, viceministrai, savivaldybės administracijų direktoriai, Vyriausybės kancleris, įstaigų generaliniai direktoriai yra geriausiai apmokami valdininkai. Šiuo metu jų siekia 4 500 Lt – 4 743 Lt, o po algų atstatymo išaugs iki 5 355 Lt – 5 850 Lt. Bet tai dar ne viskas. Valdininkai, be algų, gauna priedus už kvalifikacines klases. Nuo spalio geriausiai apmokami valdininkai su įvairiais priedais daugiausiai galės uždirbti 8 033 – 8 775 Lt.

Viena vertus, pikta, bet, kita vertus, juk grįžtame į prieškrizinį laikotarpį, kai tokia socialinė neteisybė ir didžiulė praraja tarp didžiausių bei mažiausių atlyginimų niekam akių nebadė: nei kairiesiems, nei dešiniesiems.

Tuo tarpu tie, kurie uždirbdavo mažai, ir toliau čiulps pirštą, nes jų nedidelės algos buvo tik simboliškai sumažintos. Nurėžti grašiai nuo naujųjų metų bus grąžinti, bet didinti algų nėra iš ko.

Viena vertus, pikta, bet, kita vertus, juk grįžtame į prieškrizinį laikotarpį, kai tokia socialinė neteisybė ir didžiulė praraja tarp didžiausių bei mažiausių atlyginimų (apie pensininkus nėra ko net kalbėti) niekam akių nebadė: nei kairiesiems, nei dešiniesiems.

Konservatoriai, bandantys savo kaltę suversti Konstituciniam Teismui ir net pasišovė Konstitucijos pataisomis uždrausti teisėjams kištis į atlyginimų reikalus, net nenori girdėti Konstitucinio teismo teisėjo D.Žalimo argumentų.

Anot D.Žalimo, dešiniųjų Vyriausybė skirtingiems teisėjams algas mažino nuo 20 iki 35 proc., o skirtingiems valstybės tarnautojams – nuo 0,6 iki 29 proc. Jokiomis proporcijomis čia net nekvepia.

Teisėjas politikams taip pat priminė, kad Konstitucinis Teismas apie atlyginimų mažinimo proporcingumą yra pasisakęs jau 2006 metais, o 2009 ir 2010 metais – detaliau išaiškinęs šį principą.

Tad laiko sutvarkyti atlyginimų sistemą (2006 metais apie krizę dar net minčių nebuvo, šalies ūkis kilo aukštyn) – padidinti mažai uždirbančiųjų atlyginimus, kad už juos būtų galima išgyventi, bei išlaikyti proporcijas su daug uždirbančiųjų algomis – buvo sočiai. Bet nebuvo politinės valios, kuri atsiranda tik tada, kai rinkėjai savo išrinktiesiems ima svilinti sėdynes.

Be šių skaudžių sprendimų valdančiųjų laukia dar vienas rebusas – bent jau nuo 2015-ųjų teks kompensuoti sumažintas pensijas bei 2009–2013 metais negautą atlyginimo dalį. Kompensacijų sumų valdantieji apdairiai neskelbia, nes tikriausiai vėl plaukai pasišiauštų.

Atrodo, tai niekada nesibaigs: kiekviena valdžia būtinai turi iškrėsti kokią nors nesąmonę, už kurią vėliau mes visi turime mokėti kompensacijas. O gal reikėtų ne Konstituciniam Teismui uždrausti vertinti politikų sprendimus, o politikams neleisti priimti sprendimo tol, kol savo verdikto nepaskelbs teisininkai? Gal čia ir būtų šviesa tunelio gale?
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius