Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Raudonoji migla

Kuo ilgiau dirba naujoji Vyriausybė, tuo tirštesnę miglą skleidžia. Vos per pusmetį tiek priskleidė, kad jau klaidžiojame kaip ežiukai rūke.

Visagino atominę elektrinę (VAE) statome, bet nestatome, o gal dar statysime. Tai jau aiškiau nei aiškiai pasakė premjeras A.Butkevičius. Ne tik pasakė, bet ir daugybę kartų paneigė bei patikslino. Liko tik techninė smulkmena – visus įtikinti, jog norime, bet negalime, nes niekadėjai estai ir latviai nesutinka prisidėti.

Šią savaitę Lietuvoje viešėjęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas leptelėjo, kad Estija laukia nesulaukia, kada gi naujoji Lietuvos Vyriausybė pateiks jai naują pasiūlymą dėl VAE statybos. „Melas“, – šoko ant šakių Lietuvos premjeras. Pasiūlymas jau senų seniausiai pateiktas, tik estai ir latviai nenori prisiimti didesnių įsipareigojimų. Praeina kelios dienos ir paaiškėja, jog ne visai melas: Lietuva kaimynams tik pateikė naujus paskaičiavimus, bet taip ir nepranešė, nori ji pati statyti savo elektrinę ar nenori.

Mūsų Vyriausybės pasiūlymas kaimynams toks: jūs vieną kartą pasiųskite mus su ta elektrine kuo toliau ir mes už tai jums dar padėkosime.

Į žmonių kalbą išvertus, mūsų Vyriausybės pasiūlymas kaimynams toks: jūs vieną kartą pasiųskite mus su ta elektrine kuo toliau ir mes už tai jums dar padėkosime. Kito varianto nėra, nes tikėtis, kad estai ir latviai pirma už mus nuspręs mūsų teritorijoje statyti atominę elektrinę, gali tik A.Butkevičius su B.Vėsaite.  

Ne ką prasčiau naujoji valdančioji dauguma bando ir JAV energetikos giganto „Chevron“, pasišovusio Lietuvoje ieškoti skalūnų dujų, nervus. Vyriausybė „Chevron“ norus remia, o Seimas tuos norus į įstatymų klumpes grūda. Čia jau A.Salamakino ir B.Bradausko kovos laukas. Ketvirtadienį Seimas pagaliau priėmė dalį su skalūnų žvalgyba ir gavyba susijusių įstatymų, bet „Chevron“ kol kas negali nei žvalgyti skalūnų klodų, nei svajoti apie jų išgavimą. Mat parlamentarai iki šiol nesutarė, kokį mokestį reikėtų taikyti skalūnų dujoms ir skalūnų naftai. Per šią sesiją jau ir nebesutars. Gal rudenį, o gal kitais metais. O gal ir tartis nebereiks, kai „Chevron“ neteks kantrybės ir trenks durimis.

Rengiant mokesčių reformą buvo kažkaip nemalonu atpirkimo ožiais versti estus ar amerikiečius, tad teko ieškoti savų kamikadzių. Premjero patarėjo S.Jakeliūno vadovaujamos darbo grupės parengtus mokesčių reformos pasiūlymus autoritetingi ekspertai netikėtai labiau pagyrė, nei sumalė į miltus. Socialdemokratai puolė į paniką, nes kilo pavojus, kad tuos pasiūlymus gali iš tiesų tekti įgyvendinti. A.Butkevičių išgelbėjo senieji socialdemokratai, partijos suvažiavime taip išprausę S.Jakeliūno darbo grupę, kad ši įsižeidusi išsiskirstė. Jos pusmečio darbas nukeliavo į šiukšlių dėžę. Dabar naujus pasiūlymus rengia Finansų ministerija, o kad nebūtų per mažai, savo pasiūlymus pateikė ir Darbo partija.

Po pirmo šios Vyriausybės pusmečio galima drąsiai pateikti ateinančių ketverių metų prognozę: intensyvaus darbo migla tirštės iki pat šios kadencijos Seimo pabaigos. O 2016-aisiais jai išsisklaidžius, viskas bus taip pat, kaip 2012-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius