Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Vyriausybės metai – prezidentė patenkinta, o jūs?

Prieš metus, kai premjeras A.Butkevičius, nuolat kęsdamas prezidentės D.Grybauskaitės antausius, šiaip ne taip sudarė XVI Vyriausybę, atrodė, kad metai bus jei ne blogi, tai bent juokingi.
Raimundas Celencevičius (380)
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

XVI Vyriausybę prezidentė D.Grybauskaitė pašaipiai pavadino „kokia nors“. Praėjo metai, kas pasikeitė? Dabar jau prezidentė žino, kad ši Vyriausybė ne „kokia nors“, o A.Butkevičiaus. Pirmoje metų pusėje valstybės vadovė kiekviena proga pasišaipydavo ar suabejodavo šios Vyriausybės gebėjimais ir vis nostalgiškai prisimindavo A.Kubiliaus Vyriausybę, kuri, suprask, buvo daug geresnė ir profesionalesnė. Metams baigiant D.Grybauskaitė A.Butkevičiui jau ne sprigtus dalija, o pagyrimus dovanoja.

Visokio plauko ekspertai, vardindami šios Vyriausybės didžiausius darbus, tarsi susitarę sako, jog geriausias jos darbas, kad nieko nesugriovė, iš A.Kubiliaus išartos vagos neišklydo ir savo rinkimų pažadų nevykdė. Visi svarbiausi šios Vyriausybės darbai su priešdėliu „ne“.

Kadangi prieš metus A.Butkevičiaus Vyriausybė ir dauguma jos ministrų buvo lyg katės maiše, prognozavau, ką jiems pavyks nuveikti. Laikas pasižiūrėti, ar prognozės išsipildė.

Premjeras A.Butkevičius

Prieš metus: Jis labai greitai galvoja, todėl dažnai persigalvoja. Ką iš tiesų galvoja, turės nustatyti specialios darbo grupės.

Dabar: Premjeras galvoja taip greitai, kad kartais komentatoriai supainioja jo rytinius ir vakarinius pasisakymus, todėl nesugeba pakomentuoti tikrosios premjero pozicijos. Ką iš tiesų galvoja premjeras, nepajėgė nustatyti net daugiau nei keturiasdešimt darbo grupių.

Finansų ministras R.Šadžius

Prieš metus: 2008 m. artėjančią krizę nuslėpęs R.Šadžius antrą kartą į ministro kėdę sėdo „smarkiai patobulėjęs“. Kur? Studijuodamas teisės doktorantūroje. Ko gero, tai pati geriausia vieta tobulėti finansų ministrui.

Dabar: O ir be reikalo juokėmės. Pastudijavęs teisę R.Šadžius tapo toks taupus, kad net pensininkams gaili papildomo lito. Ir slepia, kad krizė jau baigėsi, sako, kad dar bus blogai pora metų. Net opozicija giria finansų ministrą už finansinę drausmę. Bet dar ne viskas prarasta. R.Šadžiaus ministerija rengia naują progresinių mokesčių projektą.

Ūkio ministrė B.Vėsaitė

Prieš metus: Savo begaline kompetencija turėtų greitai atvėsinti vėl pradėjusį kaisti šalies ūkį.

Dabar: B.Vėsaitė kompetencijos turėjo tiek daug, kad ilgą laiką neapsisprendė, kuriai ministerijai vadovauja, – Ūkio ar Energetikos. O kai apsisprendė, nuskrido į Kazachstaną verslo magnatų lėktuvu ir praskrido. Štai ir viskas, net padirbti žmogus nespėjo.

Pastudijavęs teisę R.Šadžius tapo toks taupus, kad net pensininkams gaili papildomo lito. Ir slepia, kad krizė jau baigėsi, sako, kad dar bus blogai pora metų.

Užsienio reikalų ministras L.Linkevičius

Prieš metus: Nėra ko jam pavydėti begalinių vizitų – juk teks kalbėti ne tai, ką jis galvoja, o ką galvoja prezidentė. O ponia dažnai galvoja ne itin diplomatiškai.

Dabar: L.Linkevičius per metus daug prikalbėjo, bet visų prezidentės D.Grybauskaitės žygių neįstengė užglaistyti. Lenkai tarsi ir atlyžo, viešai nepurkštauja, bet rusai dar atšiauresni pasidarė, baltarusiams mūsų tarsi ir nėra.

Krašto apsaugos ministras J.Olekas

Prieš metus: Pagaliau krašto apsaugai vėl grįžta vadovauti vyras, nors ir su varlyte.

Dabar: Per metus J.Olekas nei lyties, nei varlytės į kaklaraištį nepakeitė, bet užtat susilaužė koją, todėl nėra ko priekaištauti, kad nei kariuomenei finansavimas padidėjo, nei kokių reformų buvo pradėta. Pabandykit pareformuoti ką nors su ramentais po pažastimis ir varlyte po smakru.

Susisiekimo ministras R.Sinkevičius

Prieš metus: Perspektyvus. Vairavimo egzaminą pas prezidentę išlaikė net nespėjus paduoti kavos puodelio.

Dabar: Kaip egzaminą pas prezidentę laikė, taip ir dirba. Nepatinkantys oro ir jūrų uostų vadovai išvaikyti, pinigai kelininkams perdalyti.

Sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis

Prieš metus: Žmogus, bet ką galintis išvesti iš proto. Gal to ir reikia sveikatos apsaugos sistemai, kurios iki šiol nesuvaldė nė vienas ministras?

Dabar: Prognozė buvo tiksli – visus metus iš proto vedė ligoninių vadovus, privačiai dirbančius medikus, pacientų organizacijas. Laimė, kad V.Andriukaitis labai mėgsta popierius. Kol juose darė savo revoliucijas, šalies sveikatos apsauga laimėjo dar metus be permainų.

Teisingumo ministras J.Bernatonis

Prieš metus: Teisingumo ministerija bus institucija, mokėsianti algą žmogui, kurio tikrasis darbas – visur vaikščioti paskui A.Butkevičių.

Dabar: Prognozė visiškai nepasitvirtino. Alga mokama, bet J.Bernatonis pasibaigus deryboms dėl Vyriausybės paskui A.Butkevičių nevaikšto. Ir apskritai neaišku, nei kur vaikšto, nei ko vaikšto.

Vidaus reikalų ministras D.A.Barakauskas

Prieš metus: Vidaus reikalai – ta sritis, kurią jis išmano ne blogiau nei visas kitas, kurių neišmano.

Dabar: Vidaus reikalai, pasirodo, ne sudėtingesni nei gėlės ar jų fotografijos. Užtenka nuspręsti, kas kaltas ir jį atleisti arba liepti dirbti, ir viskas. Svarbiausia, kad veidas būtų susirūpinęs. O D.A.Barakausko veidas susirūpinęs net tada, kai jis nedalyvauja spaudos konferencijoje.

Aplinkos ministras V.Mazuronis

Prieš metus: Tokia jau partijos karma: R.Paksas iki šiol nekaltas – aplinka buvo kalta. Dabar ir jo įpėdinis V.Mazuronis galės sakyti, kad jis nekaltas dėl to, jog aplinka kalta.

Dabar: Pradėjo V.Mazuronis gerai – greitai surado, kuri aplinka kalta: brakonieriai, šiukšlintojai, šunų vedžiotojai. Ir apdalijo juos tokiomis baudomis, kad nelegaliai sugavus žuvį reikia iš banko imti paskolą baudai susimokėti. Ministras buvo toks nekaltas, kad net renovacija pajudėjo. Šiek tiek. Bet aplinka negali būti amžinai kalta, net R.Paksas tai žino. Todėl atėjo laikas ir ministrui: jo valdose jau apsilankė STT agentai.

Kultūros ministras Š.Birutis

Prieš metus: Jis su kultūra turi mažai ką bendro, todėl pažadėjo tęsti ankstesnių valdžių vykdytą kultūros politiką. Jei taip, kultūra ilgai netemps ir Š.Biručiui teks prisiminti bankroto administratoriaus profesiją.

Dabar: Per metus kultūra nebankrutavo, bet ir Š.Birutis kultūringesnis nepasidarė. Žodžiu, viskas po senovei.

Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis

Prieš metus: Profesorius. Proktologas. Drąsus paskyrimas, originali Lietuvos žemojo ir aukštojo mokslo būklės bei susirgimo diagnozė.

Dabar: Proktologas D.Pavalkis per metus nustatė šalies žemojo ir aukštojo mokslo susirgimo diagnozę. Bet liga tokia nemaloni, o gydymas toks skausmingas, kad operacijos atsisako visi, kas tik gali, – ir kaimo mokyklos, ir universitetai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė

Prieš metus: Ji bandys įrodyti, kad ir Lietuvoje kiekviena lektorė gali valdyti jei ne valstybę, tai bent ministeriją.

Dabar: A.Pabedinskienė įrodė. Kad kiekviena lektorė ministeriją gali valdyti be supratimo. O Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją – net be specialistų. Gal ir gerai, nes tie specialistai prisigalvoja visokių reformų, kurias po to reikia vykdyti. A.Pabedinskienė turi kompetenciją dirbti taip, kad nesimatytų nei kompetencijos, nei darbo.

Žemės ūkio ministras V.Jukna

Prieš metus: Net keista, kad Darbo partijai priklauso toks kompetentingas ir nepriekaištingos reputacijos žmogus. O gal ir jis veda ne tik baltąją, bet ir juodąją buhalteriją?

Dabar: Prognozė pasitvirtino – tikrai protingas: nei į viešumą lenda, nei šneka ko nežino, nei V.Uspaskichui prieštarauja, – jei reikia, net Ž.Pinskuvienę priėmė, nors jos niekas į jokią kitą ministeriją nepriėmė. Ir į korupcijos skandalus veliasi ne jis, o jo pavaldiniai.

Energetikos ministras J.Neverovičius

Prieš metus: Mažiausia ministerija – mažiausiam koalicijos partneriui. Toli siekiantis sprendimas: jei energetikos laivas vėl pasuks link Maskvos, žinosime, kuri tautinė mažuma kalta.

Dabar: Jauniausias Vyriausybės ministras palieka bene geriausią įspūdį. Ir nenusišneka, ir dirbti bando. Jei A.Butkevičius per metus būtų dėl ko nors apsisprendęs, gal J.Neverovičius ką nors net būtų ir realaus nuveikęs.

O šiaip nėra ko varyti A.Butkevičiaus į medį, juk jis dar ne Dievas, kaip sakė V.Uspaskichas. Juk šiemet šiai Vyriausybei dirbti nebuvo kada: reikėjo sužinoti, kas liko po A.Kubiliaus ir dar visai Europai pirmininkauti. Ką gi, lauksim kitų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius