Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Vilpišauskas: ar pagrįstai skundžiamės dėl ES solidarumo trūkumo

Nepaisant ES vadovų pareiškimų apie poreikį stiprinti geopolitinį jos vaidmenį, kiekviena krizė atskleidžia jos 27 valstybių pozicijų skirtumus. Tai apsunkina greitą ir koordinuotą atsaką, kuris yra svarbus Lietuvai. Nors auganti įtampa tarp Vakarų demokratijų ir autoritarinių šalių (ypač Rusijos ir Kinijos) gali pastūmėti link ES šalių supanašėjimo vertinant išorės grėsmes, sunku tikėtis, kad skirtumai išnyks.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusijos sukelta saugumo krizė ES rytų kaimynystėje dar kartą parodė, kaip skirtingai ES šalys reaguoja į krizinę situaciją ir mato jos sprendimo būdus. Užtenka prisiminti kelis tai iliustruojančius plačiai aptartus pavyzdžius. Tai – Vokietijos nesutikimas teikti gynybinę ginkluotę Ukrainai, kai ne viena ES šalis jau pradėjo siųsti tokią paramą. Kitas pavyzdys – Prancūzijos prezidento pasisakymas apie tai, kad ES turi pati imtis iniciatyvos spręsti šią krizę tiesiogiai su Rusija, nustebinęs Vidurio Europos ES šalis.

Skambūs ES šūkiai apie didesnę autonomiją ir geopolitinį vaidmenį subliūkšta po kiekvienos akistatos su realybe.

Besitęsiančios įtampos fone būtent dėl JAV lyderystės pavyksta sutelkti ES šalis ir pastaruoju metu bent viešai siųsti labiau suderintus signalus dėl galimo sąjungininkų (JAV, Kanados, Jungtinės Karalystės, ES) atsako į naujus Rusijos karinius veiksmus.

Rusijos sukelta saugumo krizė yra ne pirma ir ne paskutinė, kuri parodo, kad skambūs ES šūkiai apie didesnę autonomiją ir geopolitinį vaidmenį, sprendžiant pasaulio reikalus, subliūkšta po kiekvienos akistatos su realybe. ES kol kas netapo ne tik rimtesne geopolitine pasaulio galia, bet sunkiai susitvarko su regioninėmis krizėmis savo kaimynystėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius