-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21

Ramūnas Vilpišauskas: Dešiniųjų vyriausybės biudžetas. Ar tikrai?

Netrukus Seimas priims galutinį sprendimą dėl kitų metų biudžeto. Vyriausybės parengto biudžeto turinys atspindi laikmečio poreikius, tačiau jame sudėtinga įžvelgti dešiniesiems būdingų politikos prioritetų. Tai – dar viena iliustracija, kad Lietuvoje dominuoja technokratinė politika, nepriklausoma nuo to, kokios ideologinės sudėties koalicijos sudaro valdančią daugumą.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dažnai pabrėžiama, kad šalies biudžeto parengimas ir priėmimas yra vienas svarbiausių politinių procesų. Balsavimas dėl jo ne tik parodo, ar vyriausybė turi pakankamą paramą Seime, bet ir atskleidžia valdančiosios koalicijos prioritetus.

Juk biudžeto turinys susijęs ir su mokesčių politika, ir su viešųjų paslaugų bei kitų visuomenės poreikių finansavimu. Kitaip sakant – su valstybės vaidmeniu žmonių gyvenime, dėl kurio išsiskiria dešinės ir kairės partijų požiūriai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Dešinieji tradiciškai pasisako už mažesnį viešąjį sektorių – mažesnius mokesčius ir atitinkamai mažesnes viešąsias išlaidas, paliekant daugiau erdvės privačiai iniciatyvai. Kairieji palaiko didesnius mokesčius ir didesnes viešąsias išlaidas bei investicijas.

Tad grįžkime prie Lietuvos centro-dešiniųjų koalicinės vyriausybės parengto ir jau pakoreguoto kitų metų biudžeto bei politinių diskusijų dėl jo. Kaip pabrėžė finansų ministrė Gintarė Skaistė – biudžetas pirmiausia orientuotas į energetikos kainų krizės valdymą bei šalies saugumo stiprinimą. Nepaisant planuojamo 4,9 proc. jo deficito, ministrė jį vadina subalansuotu. Taip veikiausiai apibūdinamas santykis tarp sudėtingos išorės aplinkos ir poreikio reaguoti į ją biudžeto politikos priemonėmis.

Viena iš daugiausia diskusijų sukėlusių biudžeto išlaidų pusės priemonių yra išaugusių elektros ir dujų kainų dalinis kompensavimas, tiksliau, horizontalus jo pobūdis. Suprantama, kodėl paramos tikslumo trūkumą kritikuoja ekonomistai ar Valstybės kontrolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius