-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ramūnas Vilpišauskas: Sankcijų Kaliningrado tranzitui pamokos

Kilusi tarptautinė diskusija dėl to, ar turi būti taikomos ES sankcijos prekėms, vežamoms per Lietuvą tranzitu iš Rusijos į jos Kaliningrado sritį, dar kartą parodė strateginio veikimo svarbą Lietuvos užsienio politikoje. Tikėtina, jog Lietuvos užsienio politikos formuotojams nebūtų tekę aiškintis, ar jie tinkamai taiko ES sankcijas, jei jie iš anksto aukščiausiu politiniu lygiu būtų šį klausimą suderinę su svarbiausiais sąjungininkais, o ne tik Europos Komisija.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atrodytų, jog pernelyg anksti spręsti apie pamokas istorijos, kuri dar nesibaigė. Lietuva vis dar laukia galutinio Europos Komisijos išaiškinimo dėl to, ar per Lietuvą tranzitu tarp Rusijos ir jos Kaliningrado srities vežamoms prekėms turėtų būti taikomos ES sutartos sankcijos. Iš viešai prieinamos informacijos galima spėti, jog Europos Komisija linksta link siūlymo numatyti išimtį tranzitu per ES gabenamoms Rusijos prekėms.

15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

Tokį sprendimą palaiko ir kai kurios ES šalys. Patvirtindamas jau kurį laiką platinamus neoficialius spėjimus, jog tarp tokių šalių yra Vokietija, prieš keletą dienų kancleris Olafas Scholzas viešai pasisakė už tai, kad ES sankcijos neturėtų būti taikomos iš vienos Rusijos teritorijos į kitą tranzitu gabenamoms prekėms. Apie poreikį ES ir Rusijai susitarti dėl plano, kaip turėtų vykti rusiškų prekių tranzitas, taip pat užsiminė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis.

Kaip praneša „Reuters“, kartu jis sakė, jog Lenkija „kiek įmanoma labiau palaiko Lietuvą jos diskusijoje su Europos Komisija“ dėl tinkamo tranzito mechanizmo sukūrimo. Tačiau pati mintis apie naujo plano poreikį rodo, jog įsigaliojusios ES sankcijos rusiškų prekių tranzitui, kaip jas taiko Lietuva, turėtų būti keičiamos.

Tad egzistuoja didelė tikimybė, jog Europos Komisija atsitrauks nuo savo anksčiau deklaruotos pozicijos ir pasiūlys rusiškų prekių tranzitui taikyti išimtį ir nedrausti jų gabenimo per ES šalių teritoriją. Tikėtina, jog bus pasiūlyta formuluotė, kuri neišskirtų Lietuvos kaip tranzitinės valstybės.

Tačiau bet koks atsitraukimas nuo anksčiau deklaruotos pozicijos, kad Lietuva tinkamai įgyvendina sankcijas tranzitu gabenamoms rusiškos kilmės prekėms, vis tiek sukurs sudėtingą situaciją Lietuvos užsienio politikos formuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius