Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 19

Ramūnas Vilpišauskas: Ši Vyriausybė energetikoje jau padarė tiek, kiek ankstesnės dvi?

Kalbėdama TS-LKD Tarybos posėdyje Ingrida Šimonytė pareiškė, kad ši Vyriausybė energetikoje per nepilnus du metus sugebėjo padaryti tiek, kiek dvi Vyriausybės iki jos. Suprantamas premjerės noras apginti kritikuojamą ministrą ir akcentuoti jo pasiekimus, bet toks jų sureikšminimas neįtikina. Ši Vyriausybė gali stiprinti Lietuvos energetinį saugumą pirmiausia dėl ankstesnių Vyriausybių padaryto įdirbio.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gruodžio 17 d. kalbėdama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje neseniai partijos nare tapusi Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė akcentavo šios Vyriausybės nuveiktus darbus, mažinant Lietuvos energetinę nepriklausomybę.

Kaip pranešė BNS, I. Šimonytės teigimu „...daug kas nebuvo padaryta tada, kai galėjo būti padaryta, ta pati elektros generacija, kurios stygių pajutome šiais metais, yra Lietuvos Achilo kulnas, bet ši Vyriausybė su Dainiumi Kreiviu ir jo lyderyste per nepilnus dvejus metus turbūt sugebėjo padaryti tiek, kiek dvi Vyriausybės iki jos“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./TS-LKD Tarybos posėdis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./TS-LKD Tarybos posėdis

Visiškai teisingas premjerės pastebėjimas apie anksčiau vėlavusius energetikos projektus. Nepaisant Maskvos panaudotos energetinės blokados 1990 m. reaguojant į Seimo balsavimą dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ilgą laiką šalies energetinę priklausomybę nuo Rusijos mažinantys projektai buvo atidėliojami.

Nacionalinės energetikos strategijos buvo atnaujinamos, o jose numatyti projektai vis perrašomi nukeliant tolyn į ateitį jų įgyvendinimo terminus. Pavyzdžiui, 1999 m. priimtoje strategijoje buvo numatyta įrengti elektros jungtį su Lenkija bei kurti bendrą elektros energijos rinką su Baltijos ir Šiaurės šalimis, o 2002 m. atnaujintoje strategijoje buvo pakartotas siekis integruoti Lietuvos energetiką į ES bei numatyta tai padaryti per dešimt metų. Tačiau po to vėl 2007 m. atnaujintoje strategijoje pripažinta, kad minėti strateginiai projektai vėluoja.

„Litgrid“ nuotr./„LitPol Link“ jungties išplėtimo projekto pabaigai skirtas renginys
„Litgrid“ nuotr./„LitPol Link“ jungties išplėtimo projekto pabaigai skirtas renginys

Tokia situacija tęsėsi tol, kol priartėjo laikas uždaryti antrąjį Ignalinos AE reaktorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius