Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Vilpišauskas: Ukraina – kandidatė tapti ES nare. Kas toliau?

Tikėtina, kad birželio 23–24 d. vyksiančiame Europos Sąjungos vadovų susitikime Ukrainai bus suteiktas kandidatės tapti ES nare statusas, kurio siekia Kyjivas. Tai bus gera žinia Ukrainai, tačiau kad ji neliktų tik simboline, būtina didesnė Vakarų parama Ukrainai, jos pačios kryptingos pastangos reformuotis bei ES institucijų pertvarka.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos (bei Rumunijos) vadovų apsilankymo Kyjive bei išreikštos paramos Ukrainos siekiui tapti ES nare galima teigti, kad galiausiai Europos Sąjungos (ES) šalių diskusijose dėl Ukrainos įvyko lūžis. Atrodo, kad ir abejojusios dėl kandidatės tapti ES nare statuso suteikimo Ukrainai ES šalys linksta palaikyti Europos Komisijos siūlymą. Galutinai tai sužinosime jau netrukus, kai bus paskelbtos šią savaitę suplanuoto Europos vadovų tarybos (EVT) susitikimo išvados.

Tai yra gera ir seniai laukta žinia Ukrainai. Nors formalus Ukrainos prašymas tapti ES nare buvo pateiktas tik šių metų vasario 28 d., tačiau diskusijos apie narystės ES perspektyvą joje vyko jau seniai. Apklausos rodo, kad absoliuti dauguma Ukrainos gyventojų remia narystę ES. Tad EVT sprendimas dėl kandidatės statuso suteikimo bus svarbi paramos išraiška už savo šalies laisvę kovojantiems ukrainiečiams. Kartu tai gera žinia ir Lietuvai, kuri nuo pat įstojimo į ES rėmė Ukrainos ir kitų Rytų kaimynių reformas, artinančias jas prie ES ir NATO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius