Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Ar tikrai dangus griūva Latvijoje?

Apgink mane nuo draugų, o nuo priešų – aš jau kaip nors pats. Nuo Kremliuje svaigstančio Piterio chuligano kaip nors apsiginsime. Kaip apsiginti nuo objektyvizmo, politinio korektiškumo ir kitų vakarietiško informavimo štampų, tiksliau, civilizacinio išglebimo? Štai ir šio sekmadienio rytą BNS agentūra pranešė, o visi Lietuvos, ir ne tik jos, portalai bei TV kaip avys iš paskos užbliovė, kad Latvijos Saeimos rinkimus laimėjo prorusiška „santarvė“.
Rimvydas Valatka
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po velnių, tai ką – Latvijos nebėr? Viršų, kaip 1940-aisiais, paėmė Maskvos penktoji kolona? Perskaitę antraštes Lietuvos patriotai ir Latvijos draugai, turėjo griebtis už galvų. Ir priešingai, galėjo džiūgauti tie, kurie vaikšto su Georgijaus juostelėmis, ar blondinės, kurios alinėse pakeltu balsu postringauja,  kad tai, jog Malaizijos lėktuvą  numušė Rusijos kariškiai, nėra įrodyta. 

Būtent tokį posūkį reikštų sąvoka „prorusiška partija laimėjo rinkimus“. Bet ar taip įvyko?

Prorusiška „Santarvės centro“ partija Saeimos rinkimuose iš tiesų gavo daugiausia balsų (208 522)  ir su 23,26 proc.  ji šiek tiek aplenkė „Vienybę“ (21,62 proc.) bei Žaliųjų ir valstiečių sąjungą (19,74 proc.).

Prorusiška „Santarvės centro“ partija Saeimos rinkimuose iš tiesų gavo daugiausia balsų ir su 23,26 proc.  šiek tiek aplenkė „Vienybę“ (21,62 proc.) bei Žaliųjų ir valstiečių sąjungą (19,74 proc.).

Kitaip sakant, prorusiška partija užėmė pirmą vietą ir turės vienu mandatu daugiau nei dešinioji „Vienybė”.

Bet čia juk ne krepšinis, ne futbolas ir apskritai ne sportas, kur viską lemia vienas taškas, įvartis ar tik šimtoji sekundės dalis. Tam, kad galėtum teigti, jog laimėjai parlamento rinkimus, turi gauti 50 proc. + 1 mandatų.

Tai kodėl skelbiam, kad Latvijoje rinkimus laimėjo prorusiška partija? Kodėl gąsdiname ir gąsdinamės? Kodėl suteikiame Rusijos propagandai kozirį rėkauti ant viso svieto jau ne ką nors išgalvojant, o tiesiog cituojant Vakarų žiniasklaidą?

A… uhm… nu…Taip rašėme ir po pirmojo Seimo rinkimų turo, kai daugiausia balsų gavo ar ne Darbo partija? Taip gyrėsi ir mūsų konservatoriai 2008 metais. Taip giriasi visos kitos mūsų partijos. Taigi taip tiesiog įpratome, tad kam sukti galvą?

Tai, kad įprotis blogiau už prigimimą, matyti net iš paviršutiniškos Saeimos rinkimų analizės. Prorusiška „santarvė“ šeštadienį Latvijoje ne tik nelaimėjo rinkimų. Priešingai, „santarvė“ patyrė apčiuopiamą rinkėjų smūgį, nes šįkart už ją balsavo net 5 proc. mažiau rinkėjų nei per ankstesnius rinkimus!

Prorusiška „santarvė“ šeštadienį Latvijoje ne tik nelaimėjo rinkimų. Priešingai, „santarvė“ patyrė apčiuopiamą rinkėjų smūgį, nes šįkart už ją balsavo net 5 proc. mažiau rinkėjų nei per ankstesnius rinkimus!

Tada „Santarvės centras“ gavo net 28,6 proc. balsų (ir net tai jai nesuteikė galimybių tapti valdančiąja partija), o dabar – jau tik  23,26 procento. Palyginti su ankstesniais rinkimais, minus 6 mandatai. Tai bent „pergalė”, ar ne, kolegos?

Bet ir tai dar ne viskas. Priešingai, nei praneša BNS, būtent antrąją vietą užėmusi „Vienybė“ gali teisėtai girtis, kad Rusijos agresijos akivaizdoje už ją balsavo beveik 3 proc. žmonių daugiau nei per prieš tai vykusius rinkimus, kai ji gavo 19 proc. balsų.

Tą patį, tik su dar stipresniu akcentu, gali tvirtinti ir trečiąją vietą užėmę Latvijos valstiečiai ir žalieji, nes jie dabar turi net 7,5 proc. balsų daugiau – anuose rinkimuose buvo gavę 12,3 procento.

Negana to, į Saeimą dar pateko ir 16,5 proc.  balsų surinkęs konservatyvus Nacionalinis aljansas, už kurį irgi balsavo 2,5 proc. daugiau rinkėjų nei per praėjusius rinkimus. Plius rinkimų barjerą įveikė ir nauja kairioji partija „Iš širdies – Latvijai“, kurios balsų skaičius daugmaž atitinka tuos procentus, kuriuo prarado prorusiška „santarvė“.

Taigi būtent  prorusiška „santarvė“ ir vienadienė buvusio Latvijos prezidento V.Zatlero prieš anuos rinkimus įkurta bei valdžioje buvusi Reformų partija, dabar neįveikusi rinkimų barjero, yra šių Saeimos rinkimų lūzeriai.

Išvada: Saeimos rinkimus laimėjo patriotinės Latvijos jėgos, kurios, palyginti su anais rinkimais, netgi turės daugiau mandatų. O ką mums kala į galvas „objektyvioji“ mūsų žiniasklaidos dalis? Kad Saeimos rinkimus laimėjo prorusiška partija. Vietoj informacijos – panika, pilamas vanduo ant priešo malūno.

Žinoma, bet kuris neviernas Tamošius gali atkirsti, kad ir džiūgauti labai nėra dėl ko. Ir bus teisus. Jei šalyje, kuri jau dešimtmetį yra ES narė, per 23 proc. balsų gauna Putlerio kleptokratijos gerbėjai, kažkas negerai ir mūsų karalystėje.

Regis, ekskursas į rinkimų vertinimą („laimėjo prorusiška partija“) ir priešingus rinkimų faktus aiškiai parodo naivų mūsų įsitikinimą, kad demokratija ir laisvė visada ir visur turėtų nugalėti savaime.

Regis, ekskursas į rinkimų vertinimą („laimėjo prorusiška partija“) ir priešingus rinkimų faktus aiškiai parodo naivų mūsų įsitikinimą, kad demokratija ir laisvė visada ir visur turi nugalėti savaime.

Istorija sako, o pastarųjų 15 metų Rusijos istorijos kraupus posūkis turėtų kalte kalti į galvas, kad savaime nebūna. Ypač kai mes, vos tapę Vakarų dalimi, iš V.Putino imperijos sklindančiai blogio propagandai suteikėme tiek daug vakarietiškų galimybių ir forų.

Net dabar, kai Švedijos „Viasat“ ciniškai atsisakė paklusti Lietuvos sprendimui per kabelinius tinklus netransliuoti Kremliaus propagandos, Lietuvos valdžia nurijo šią piliulę net nemirktelėjusi. Pagaliau ar tik „Viasat“ mums retransliuoja V.Putino melus?   

Trumpalaikis Radijo ir televizijos komisijos (RTK) draudimas retransliuoti Maskvos propagandą nustojo galioti prieš tris mėnesius. Ir jau ne tik „Viasat“, per kurią, jei būtume sąžiningi, rusiškus kanalus žiūri keturis kartus mažiau žmonių, nei per kitus mūsų „kabelius”, bet ir kiti tinklai visą parą pučia „Piervyj Baltijskij“, RTR, NTV ir kitų Kremliaus kanalų miglą.

Per „kabelius“ tiesiogine ir užvualinta forma skleidžiami V.Putino melai, bet „kabeliai“ apsimeta, kad viskas OK. Pati RTK taip įjungė kvailį, kad nepamatė net to, kaip „C gates“ vietoj opozicinio „Dožd“, vos tik nustojo galioti draudimas, vėl įjungė kremlinų melo televiziją.

Ar V.Putino melų kanalai stebuklingai pasikeitė? Juose neliko karo propagandos, melo, patyčių iš Ukrainos ir ukrainiečių bei sveiko proto? Melas tapo nekenksmingas?

Kabeliniai tinklai visaip populiarina, brukte bruka rusiškus kanalus, ir be jokios teisės pasirinkti. Antai „Gala“ televizija ir visi kiti „Discovery“  kanalą transliuoja ne anglų, o rusų kalba. Negana to, tuo metu, kai trumpam buvo uždrausta retransliuoti RTR ir „Piervyj Baltijskij“, NTV toliau per „kabelius“ transliavo Lietuvai tą patį, ką ir uždraustieji.

Tik vienas skaičius: be to, kad Kremliui padeda skleisti melą, mūsų „kabeliai“ kasmet už maskolišką melą dar sumoka 7 mln. Lt. Pinigais, kurių taip trūksta krašto gynybai.

„Kabeliai“ ne tik retransliuoja V.Putino melus –  jie dar ir gyvena iš to. Jei Lietuvos „kabelių“ paketuose nebūtų rusiškų kanalų, jų verslas žlugtų, nes kas juose, be BBC ir CNN, dar liktų?

Vienas skaičius: be to, kad Kremliui padeda skleisti melą, mūsų „kabeliai“ kasmet už maskolišką melą Rusijos valdžiai dar sumoka 7 mln. Lt. Pinigais, kurių taip trūksta krašto gynybai.  

Gal laikas įvertinti šį pigaus, bet valstybei velniškai brangiai kainuojančio verslo kromelį?

Esam Europa, pas mus draudimai nepriimtini, sakys naujų stereotipų prisimokę vakarykščiai veikėjai, nė nesusimąstantys, kad ir demokratija turi teisę gintis.

Kai prieš kurį laiką „Russia Today“ paprašė Suomijos, kad ši skirtų dažnį jos radijui suomių kalba, Suomijos ministrė atrėžė rusų propagandistams, kad čia jiems ne blusturgis. Išeina, kad Lietuvos kabeliniai TV tinklai vis dar – Rusijos blusturgis. V.Putino melų blusturgis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius