-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Butkevičių – į lapyną, Konstituciją – į šiukšlyną

Ledas pajudėjo. Dar prieš metus Skvernelis užsieniuose iki šiandien būtų laužęs galvą būti ar nebūti, valdančiųjų partijų tarybos – posėdžiavusios, premjeras – teisinęsis 5 televizijų laidose, kol galiausiai prezidentė būtų išbrokavusi jo kandidatūrą dėl prasto žemaičių ar oceolų kalbos mokėjimo. Taip buvo seniai ir taip, kaip žinome, buvo blogai. Dabar, kol Skvernelis svarstė, būti jam ar nebūti, valstybės prezidentė paskelbė dekretą, su kurio turiniu apytikriai supažindintas pašalintas prezidentas apstulbusiai savo mokytinių miniai pareiškė, kad tai jie ir pasiūlė Skvernelį į vidaus reikalų ministrus.
Rimvydas Valatka
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Fizinio naujo ministro kūno šalyje dar neturime. Partijos taryba, kuri skyrė į postą jo astralinį kūną, su juo nė nepasikalbėjo. Premjeras paskutinį kartą Skvernelį – ne jo astralą matė prieš mėnesį, per Angelų sargų dieną. Bet vidaus reikalų ministro problema – jau ir ne problema.

Išvyko su policininko uniforma ir gen. komisaro antsiuvais, grįš su ministro kostiumu. Žodžiams ankšta, minčiai – erdvu.

Premjerą Butkevičių – į lapyną, kaip praktiškai nebereikalingą, Konstituciją – į šiukšlyną. Valdančiųjų partijų valdybas ir tarybas – į durnyną. Napoleonų skyrių. Kalboms apie permanentinį minimalios algos didinimą sakyti. Kalbės Uspaskichas, ruošiasi Paksas.  Kas prieš? „Prieš” Butkevičius. Kaip visada.

Toks vidaus reikalų ministro skyrimas kertasi su demokratijos taisyklėmis ir procedūromis? Spjauti į tas demokratijas. Kai tokia tarptautinė padėtis. O ir kas nežino, kad XXI a. svarbiausia greitis?

Nors daugmaž visi apytikriai žino, kad greitai tik katės dauginasi, žmonėms tai patinka. Tad kokios ten dar procedūros? Kai tokia tarptautinė padėtis. Skvernelis tautai patinka. Nes yra policininkas. O dar labiau tautai patinka, kad prezidentė išsityčiojo iš premjero, valdančiųjų partijų ir tautos rinkto Seimo.

Kas gali būti mieliau? Gali – pagaliau tvarka bus.

Jei yra Vidaus reikalų ministerija, tai jai turi vadovauti policininkas. Jei Krašto apsaugos ministerija, tai ministras turi būti generolas. Socialinės apsaugos ir darbo ministre gali būti arba pensininkė, arba bedarbis.

Jei yra Vidaus reikalų ministerija, tai jai turi vadovauti policininkas. Jei Krašto apsaugos ministerija, tai ministras turi būti generolas. Socialinės apsaugos ir darbo ministre gali būti arba pensininkė, arba bedarbis, o jei Švietimo ir mokslo ministerija, tai ministru prezidentė turėtų skirti tik lietuvių kalbos arba fizinio lavinimo, o dar geriau tikybos mokytoją. Jei Žemės ūkio ministerija, tai ministro derėtų dairytis tik tarp buvusių kolchozų pirmininkų.

Ar ne taip mus mokė sovietų valdžia, kurios įskiepytu politikos supratimu mes sėkmingai ir toliau  vadovaujamės? O kaip yra?

Energetikos ministras yra ne dujotiekio suvirintojas iš Darbą partijas, kaip tikėjomės, ir net ne elektrikas, kaip priklausytų, o prezidentės primestas vadybininkas, kuris portfelį perėmė, o, Dievulėliau, iš diplomato. Krašto apsaugos ministerijai pakaitomis vadovauja tai pediatrė, tai mikrochirurgas, Sveikatos ministerijai – teisininkė, švietimo ir mokslo ministras – proktologas. Nesąmonės.  

Kartą įjungę penktą pavarą, nebegalime sustoti. Skvernelis geriausiu atveju vidaus reikalų ministru taps tik antradienį, nes tik tada susirenka Seimas, kuriame ministras turi prisiekti, o, be priesaikos, net greituoju būdu paskirtasis negali vykdyti nė vienos vidaus reikalų ministro pareigos, taigi ir siūlyti vietoj savęs naujo policijos generalinio komisaro.

Bet Vyriausybės kancleris Mačiulis jau penktadienio pavakarę informavo,  kad policijos generaliniu komisaru vietoj Skvernelio bus paskirtas Požėla. Kurio kandidatūrą jau pirmadienį svarstys Vyriausybė.

Kas pasiūlė į policijos komisarus Požėlą? Skvernelis ne tik dar kaitinasi Maroke, bet oficialiai net nėra vidaus reikalų ministras. Gal vidaus reikalų ministrą laikinai pavaduojantis susisiekimo ministras, gal dar kas nors, išpoškino kancleris. O koks jums skirtumas – kai tokia tarptautinė padėtis.

Ar ne protingiau būtų buvę palaukti, kol Skvernelis prisieks? Nėra kada. Kai tokia tarptautinė padėtis.

Gera pradžia – pusė darbo. Net trys ministrai – Šalaševičiūtė, Masiulis ir Skvernelis – jau paskirti greituoju būdu. Bet jokiu būdu neturime teisės sustoti. Kai tokia tarptautinė padėtis. Prezidentė puikiai tvarkosi su Ministo Pirmininko pareigomis. Ačiū Visagaliui, kad turime tokią prezidentę.

Gera pradžia – pusė darbo. Net trys ministrai – Šalaševičiūtė, Masiulis ir Skvernelis – jau paskirti greituoju būdu. Bet jokiu būdu neturime teisės sustoti. Kai tokia tarptautinė padėtis.

Klausiate, kas atsakys už greituoju būdu paskirtų trijų ministrų veiklą, kai jie ką nors negražaus pridirbs? O juk pridirba.

Niekas. Kas už ką nors pas mus kada nors atsakė? Ar atsakys kaip nors Paksas už Barakauską? Priešingai, sutikęs su Skvernelio paskyrimu greituoju būdu, Paksas sudarė cool sandorį su prezidente, nes ir kvailiui dabar aišku, kad išmintingai dėl ministro skyrimo pasielgęs Paksas – ir vėl nekaltas,  tik jo aplinka (Raistenskis, Juocevičius, Kačerginskis ir gal dar Skaisgirys) truputuką kalta.

O jei jau kam nors taip labai, kad iki negaliu, prireiks kaltų, ištrauksim iš šiukšlyno apipelijusią Konstituciją, iš lapyno – Butkevičių. Kad tik žmogus būtų, o straipsnį parinksim. Kaip teisingai mus mokė ta pati vėl nebe visų keikiama sovietų valdžia.

Prezidentė jau nuo šiandien galėtų skirti ir ligoninių bei mokyklų direktorius. Ir visų universitetų rektorius. Kiek laiko ir svarbiausia akademinių nervų sutaupytume. O tai, žiūrėk, net Vilniaus universitetas kiek jau ten laiko neturi rektoriaus – dvejus, ketverius, dar daugiau metų? Kai tokia tarptautinė padėtis.

Nesustokim. Apsistosim, kai raudonu žiedu visas kraštas skaisčiai sužydės: greituoju būdu skirkim ir būtinai rotuokime visus – iki klasės auklėtojų ir sanitarų Santariškėse bei Žiegždriuose imtinai. Privalome būti miklūs ir vieningi. Kai tokia tarptautinė padėtis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius