-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rimvydas Valatka: Įkliuvo kaip muselė į išrūgas

Nelaimės po vieną nevaikšto. Neužteko to, kad tradicinių šeimos vertybių puoselėtoją P.Gražulį policininkai kelis kartus sulankstė ir supakavo taip, kaip juos mokė policijos mokykloje elgtis su chuliganais, tai kovotoją su gėjų malūnais dar ir žmona metė. Visos tautos akivaizdoje. Tokiu kovos metu. Ir dar taip negailestingai – kaltindama, kad anas šeima nesirūpina.
Rimvydas Valatka (2013)
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bet tai buvo ne paskutinis žiaurus likimo smūgis pastaruoju metu daug kentėjusiai tautai.

Tuo metu, kai D.Grybauskaitė pati buvo priversta nešti skėtį virš Izraelio prezidento Sh.Pereso galvos, „YouTube“ jau sukosi dviejų Lietuvos diplomatų nediplomatiški pokalbiai. Apie šaunųjį premjerą, dar šaunesnę prezidentę ir trenktus Armėnijos bei Azerbaidžiano ambasadorius, kurie padieniui vaikšto į mūsų Užsienio reikalų ministeriją. Skųstis. Vienas sako, kad Lietuva yra proarmėniška, kitas – kad proazeriška.

Ambasadorius R.Juška kolegai pasipasakojo, kad yra proarmėniškas, nes armėnai, kaip teisingai pastebėta, yra tokie pat krikščionys, kaip ir mes. Bet oficiali Lietuvos linija yra proazeriška, taigi promusulmoniška. Gal todėl, kad Azerbaidžanas promenadas į Baku apmoka ne tik Seimo nariams, bet ir jų meilužėms, taigi toks samprotavimas negalėjo išeiti į sveikatą sveikai mąstančiam ambasadoriui.

Paviešintas pokalbis atskleidė, kad Lietuva per pora dešimtmečių išaugino ne tik kritiškai mąstančių, bet ir neblogą humorą jausmą turinčių diplomatų.

Bajeriai apie A.Butkevičiaus kelionę į Sankt Peterburgą, kur premjeras susitikimui su Rusijos premjeru D.Medvedevu turėtų nusivežti uostomojo tabako, ir D.Grybauskaitės keliones pigių skrydžių lėktuvais, yra verti įtraukimo į politikos aukso fondą. Po mirties, kaip tokiais atvejais sakoma.

Paviešinti dviejų diplomatų pokalbiai dar atskleidė ir visišką diplomatijos šefo pasimetimą. L.Linkevičius sureagavo taip, tarsi „YouTube“ ir „Facebook“ tinklai bei visi mobilieji kalbėjimosi ir pasiklausymo aparatukai būtų išrasti tik po socialdemokratų ir „darbiečių“ atėjimo į valdžią.

Provokacija yra tada, mąstė daugelis, kai ką nors tau atvirai pakiša, įkiša arba įpila, o tu paimi ir įkliūni. Kokia čia provokacija, jei du ambasadoriai tik šiaip apšneka prezidentę ar premjerą?

Ministras taip pridėjo į kelnes dėl A.Žurausko juokelių apie tai, kad reikėtų kreiptis į egzotiškų Rytų verslininkus, kad šie D.Grybauskaitei nupirktų lėktuvą vizitams, jog netyčia nuspaudė ne tą greitojo reagavimo mygtuką. Paskelbė tautai ir pasauliui, kad „YouTube“ paviešinti mūsų diplomatų pokalbiai yra „informacinė provokacija“.

Tauta, nuolat susidurianti su STT, FNTT ir policijos provokacijomis duoti arba duodant kyšį, kraipė galvas. Provokacija yra tada, mąstė daugelis, kai ką nors tau atvirai pakiša, įkiša arba įpila, o tu paimi ir įkliūni. Kokia čia provokacija, jei du ambasadoriai tik šiaip apšneka prezidentę ar premjerą?

Pokalbius, kurie atsidūrė „YouTube“, provokacija galima būtų vadinti tik jeigu paaiškėtų, kad, tarkim, A.Žurauskas, kuris atstovavo mums Azerbaidžane, bandė Vengrijoje dirbusį R.Jušką suktai įtraukti į nedorus antivalstybinius svarstymus apie prezidentės keliones ar premjero uostomąjį tabaką. Arba, priešingai, R.Juška būtų bandęs taip pakišti A.Žurauską.

Galbūt specialus URM tyrimas tai atskleis? Paaiškės, jog nagus čia bus prikišusi STT?

Bet greičiausiai, matyt, teks pripažinti, kad užsienio reikalų ministrui neprošal būtų paimti į rankas Tarptautinių žodžių žodyną ir kartą bei visiems laikams iškalti žodžio „provokacija“ reikšmę. Taip pat pasižiūrėti, kuo „provokacija“ skiriasi nuo žodžio „operacija“, kurias kartais mūsų diplomatų atžvilgiu vykdo gausūs ir visame pasaulyje puikiai užsirekomendavę Rusijos šnipai.

Pravers tiesioginiame darbe. Per likusius trejus su trupučiu kadencijos metų L.Linkevičiui gali tekti dar ne vieną dešimtį kartų įsijungti kompiuterį tik tam, kad išklausytų dar ir dar vienos poros ambasadorių paplepėjimų laisvo rašinio tema.

Jei jau ambasadoriai vyrai taip pašneka, ką tada gali mūsų ambasadorės? Tik detalė: pastaruosius trejus metus ambasadorių postai patikimi beveik vien tik diplomatėms moterims. Taigi R.Juška ir A.Žurauskas jau ir be to priklausė nykstančiai tautinei diplomatinei rūšiai.

Kas bus, jei bus paskelbti dar kelių mūsų ambasadorių pokalbių įrašai? Profesorius R.Lopata atsako: jei ministras atleis A.Žurauską ir R.Jušką, gali kilti grėsmė nacionaliniam saugumui. Lietuva gali likti be diplomatų.

Blogai? Jei kas nors gali būti blogai, visada gali būti ir dar blogiau. Kas bus, jei daugiau nepaskelbs nė vieno mūsų diplomatų pokalbių įrašo, bet pateiks juos patiems ambasadoriams? Vyručiai, taip ir anaip, mes galime tai mestelėti į „YouTube“, ir bus kaip Žurauskui su Juška, o galime ir susitarti. Už vieną kitą paslaugėlę Rusijai...

Pagaliau ką ten įrašai. Užtektų akyliau peržvelgti diplomatų „Facebook“ paskyrų įrašus, padarytus vėlyvais vakarais, kai jie grįžta iš diplomatinių priėmimų, ir Lietuvos diplomatinę tarnybą galima bus atleisti vienu ministro parašu. Kaip muselės į išrūgas.

Gyvenimas, kuriame visi pasiklauso visų, ir visi rašo apie viską, turi kitas taisykles. Nesiparinkim. Vis tiek nieko nepakeisi. Paplepėkime. Kaip ten su tuo D.Grybauskaitės skėčiu buvo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius