-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Jeigu karas rytoj?

Klausimas – pernelyg siurrealistinis? Tarkim. Bet juk ir Krymo okupacija – ne mažiau siurrealistinė XXI amžiuje. O ar praėjusios savaitės mūsų valdžios elgesys, kai matėme dvi Valstybės gynimo „tarybas“, ne siurrealistinis? Kaip atrodytų valstybės viršūnėlės, jei pasirodytų, kad Rusijos kova dėl Baltijos šalių nėra jokie išsigalvojimai, o realus karo veiksmų scenarijus, kaip prieš porą metų perspėjo JAV žvalgybos vadas G.Friedmanas?
Rimvydas Valatka
Rimvydas Valatka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kas gali garantuoti, kad nepasikartos 1940 m. birželio filmas? Kai po sovietų ultimatumo krikščionys demokratai paskutiniame Vyriausybės posėdyje trynė iš džiaugsmo rankas, nes manė, jog dabar tai jau nusikratys A.Smetonos režimo. Kai A.Smetona flegmatiškai svarstė, jog naktimis posėdžiauti negerai ir kad gal reikėtų pasipriešinti okupantui, bet juk premjeras A.Merkys tam nepritars. O generolai vienas per kitą aiškino, kad kariuomenė – per silpna pasipriešinti.

Taigi, kas, jeigu karas rytoj? Karalienės Luizos tiltu į Pagėgius važiuoja tankai ir šarvuočiai, o jais keliaujančių šauniųjų galvažudžių be atpažinimo ženklų tikslas, pavyzdžiui, apginti konstitucinę R.Pakso teisę kandidatuoti į prezidentus. Kurią pažeidė Lietuvos benderininkai-landsbergistai.

Taigi, kas, jeigu karas rytoj? Karalienės Luizos tiltu į Pagėgius važiuoja tankai ir šarvuočiai, o jais keliaujančių šauniųjų galvažudžių be atpažinimo ženklų tikslas, pavyzdžiui, apginti konstitucinę R.Pakso teisę kandidatuoti į prezidentus.

Kadangi antradienis yra Kovo 11-oji, Valstybės gynimo tarybos posėdis gali įvykti tik  trečiadienį.

Ne karo  metas, sako prezidentė, kad šaukčiau Valstybės gynimo tarybą šventą dieną. Lietuva švenčia Nepriklausomybės 24-ąsias metines – valstybės vadovai ir signatarai vaikšto po kapines.

Tuo metu kariškiai su tik Kryme matytomis uniformomis, šalmais ir be atpažinimo ženklų užima visus Lietuvos pasienio policijos punktus. “Piervyj Baltijskij” transliuoja 2 valandų V.Putino kalbą, kurioje kramtydamas gumą Putleris informuoja, kad tokias uniformas galima įsigyti kiekvienoje parduotuvėje „Medžioklė&žūklė”, bei pažada, kad visi Lietuvos gėjai ir  lesbietės bus skandinami išvietėse.

Parą pagalvojusi D.Grybauskaitė Valstybės gynimo tarybos nutaria nešaukti. Sukvietus VGT reikėtų sėsti prie vieno stalo su L.Graužiniene. O tai baisiau už Rusijos okupaciją. D.Grybauskaitė sukviečia tokią „beveik“ VGT: be L.Graužinienės ir A.Paulausko (kurie, kaip prezidentės jau pasakyta, dirba Rusijai), bet su A.Kubiliumi ir R.Juknevičiene.

Tuo metu L.Graužinienė šaukia savo Valstybės gynimo „tarybą“. Po posėdžio praneša tautai, kad nieko tokio valstybėje neįvyko, todėl tikros Valstybės gynimo tarybos kviesti ir nebuvo reikalo.

Kareivos be atpažinimo ženklų blokuoja visus Lietuvos karinius dalinius, išskyrus garbės sargybos kuopą, ir įsako jiems sudėti ginklus.

„Rusai nepasiduoda!“, – atrėžia vieno Lietuvos dalinio vadas rusas ir taip netikėtai parai išjungia be pasipriešinimo žygiavusią Rusijos kariuomenę.

„Rusai nepasiduoda!“, – atrėžia vieno Lietuvos dalinio vadas rusas ir taip netikėtai parai išjungia be pasipriešinimo žygiavusią Rusijos kariuomenę. Kuri S.Lavrovo teigimu, niekaip negali būti Rusijos, nes Lietuvoje vyksta vidaus konfliktas tarp tų, kurie nori parduoti žemę ir upelius kryžiuočiams, ir tų, kurie gina protėvių žemę.

„Mes remiame taikingą tautininkų kovą už tai, kad žemė priklausytų tikriems lietuviams”, – skelbia Kremliaus diplomatijos šefas. 

Lenkijos kariuomenei, vykdančiai NATO gynybos planą ir žygiuojančiai į pagalbą užpultai Lietuvai, kelią tarp Šeštokų ir Kalvarijos pastoja tautininkų piketas. Transparantai skelbia: „Antrajam L.Želigowskiui – ne!” Lenkai pasuka atgal. 

„Karas su Rusija tikrai nėra planuojamas, ta informacija yra visiškai neteisinga“, – trečiadienio rytą per radijo stotį „Laisvoji banga“ praneša A.Butkevičius.

Didinti gynybos biudžetą nuo 0,8 proc. iki procento BVP nėra jokios būtinybės – kaip ir kurti dar du ar tris „Aitvaro“ tipo specialiųjų pajėgų būrius, nes mus gina NATO 5 str., Lietuvos radijo diskusijų laidoje sau pačiam abejingu balsu ištaria nauja varlyte, pagaminta specialiai ES pirmininkavimui, pasipuošęs krašto apsaugos ministras J.Olekas.

Žiojasi sakyti, kad nereikia ir šauktinių. Čia laidą nutraukia specialus pranešimas. Rusų aljansas Naujojoje Vilnioje formuoja laikinąją Vyriausybę. Premjere skiriama draugė Rožina. Vidaus reikalų ministru paskirtas kriminalinis autoritetas Gibonas. N.Venckienė artimiausiu reisu iš Čikagos grįžta į Vilnių – skiriama laikinai einančia prezidentės pareigas. Policijai siūloma pereiti į liaudies pusę.

V.Tomaševskis aistringai kritikuoja Ukrainos ir Lietuvos nacionalistus, engiančius tautines mažumas. „Tvarkdariai“ pagauna sodo namelyje tirtantį iš baimės Z.Vaigauską ir priverčia jį paskelbti R.Paksą kandidatu į prezidentus. 

V.Tomaševskis aistringai kritikuoja Ukrainos ir Lietuvos nacionalistus, engiančius tautines mažumas. „Tvarkdariai“ pagauna sodo namelyje tirtantį iš baimės Z.Vaigauską ir priverčia jį paskelbti R.Paksą kandidatu į prezidentus. 

Vakare „Siemens“ arenoje iškilmingai prasideda VTB Jungtinės S.Ivanovo lygos mačas. Prieš rungtynes T.Pačėsas ir Š.Jasikevičius visus nuramina, sakydami, jog nėra čia ko politiką painioti su sportu. Skamba Kremliaus daina „O, sporte, tu taika“. Lietuvos krepšinio federacija žada savo nuomonę tuo klausimu pareikšti tarp Velykų ir Kalėdų.

Per pertrauką Aukščiausiojo teismo pirmininku ką tik liaudies paskirtas Kėdainių kniazius rodo žiūrovams V.Putino knygą su autografu ir sušoka pergalės kazokėlį.

„Tvarkdarys“ P.Gražulis sako padėkos kalbą V.Putinui. Už indėlį į kovą su tarptautiniu gėjų sąmokslu. Nuo šiol lietuviai petys petin su V.Putinu. B.Bradauskas pažada, jog kitą savaitę tremtiniams bus atimti priedai prie pensijų, o atlikę pinigai bus skirti tiems pensininkams, kurie padės demaskuoti buržuazinius nacionalistus.

Tuo metu Seimo restorane kareiviai be atpažinimo ženklų baigia gerti brendžio ir vodkos atsargas, skirtas B.Bradauskui bei kompanijai, ir daužo viską, kas tik lietuviško pakliūva po ranka. Lietuvos nebėr, Lietuva beveik LSSR...

                                                               *** 

Baltos kumelės sapnas? Taip negali būti? Tarkim. Bet Kryme kažkodėl viskas vyksta kaip tik pagal tokį scenarijų.

Kaip ten sakė  „Stratfor“ vadas G.Friedmanas? „Tikėkitės geriausio, bet ruoškitės blogiausiam“. Geriau pačiam pasirūpinti savo saugumu, nei laukti pagalbos iš šalies. Ar rūpinamės? Paklaustas tiktai apie hipotetinį JAV „Patriot“ raketų dislokavimą Lietuvoje, premjeras A.Butkevičius reagavo kaip velnias, išvydęs kryžių: „Neplanuojame!“

Dar kam nors kyla kokių nors klausimų?
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius