Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Kiek kainuos energetinis saugumas?

Speigas toks, kad tvoros pokši, šaltis smelkiasi net į pasiturinčių šilumos vartotojų kaulus, bet finansų analitikė G.Livanaitė ir toliau nemoksliškai aiškina, kas kaltas. „Kas man iš tos laimės ir iš tos garbės“, – dainavo tautos patriarchas. Lietuvos kaltųjų sąrašai tokie ilgi, kad velnias ragus nusilaužtų, bet į klausimą, ką daryti, premjeras atsako tik 2030 metų vizija.
 

Kodėl 2012-ieji, kurie, pagal teoriją, turėjo būti paskutinieji krizės metai, gali tapti naujos krizės pradžia? Vis agresyviau skambantis  atsakymas – toks pat, kaip ir fatališkosios finansų analitikės. Dėl visko kalti Vakarai, kapitalizmas ir liberalizmas, lyg reinkarnuotas sovietinis radijas kliedi atkutę kairieji profesoriai ir namudiniai nacionalistai. 

Ar nebus taip, kad Lietuva 2008-ųjų pabaigoje bus įžengusi į niekada nesibaigsiančią krizę? Per trejus metus pasiskolinta už tris Seimo kadencijas. Bet ir tai tik viršūnėlės, palyginti su tuo, kiek netrukus reikės skolintis: suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui, elektros kabeliams į Vakarus ir ypač  brangiai atominei elektrinei statyti.

Kitos išeities nėra? Taip, šalies energetinį saugumą Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai  įvertino vos 45 balais iš 100. Po 22 laisvės metų tai lygu katastrofai. Anot studijos, labiausiai energetinį saugumą padidintų atominė elektrinė (12 proc.) ir SGD terminalas (11 proc.).

Tačiau, ar močiučių ir bedarbių Lietuva, kuri jau ketvirtus metus kas ketvirtą pensijos litą išmoka iš paskolų, gali sau leisti tiek statybų iškart? Kas apmokės milijardus kreditų ir palūkanų, kai darbingo amžiaus žmonių skaičius tirpsta? Lenkai iš AE projekto pabėgo. Latviai sako, kad neturi pinigų. Estai dar galvoja. Ar gali viena Lietuva pastatyti AE?

Palyginkime. Per 22 metus valstybė pastatė tik Būtingės naftos terminalą ir Valdovų rūmus – ir tuos ne iki galo. Tai ar galime per dešimtmetį pastatyti SGD terminalą, du elektros tiltus ir atominę jėgainę? Ir dar permanentinės krizės bei miestų tuštėjimo meto sąlygomis?

Net jei lietuviai sukurtų patriotinį stebuklą, ar energetinio nesaugumo nepakeis graikiško stiliaus finansinis nesaugumas?

Žinoma, galime. Tik kokia kaina? Šiaurės Korėja sukūrė atominę bombą, bet tauta iš bado žolę valgo. Net jei lietuviai sukurtų patriotinį stebuklą, ar energetinio nesaugumo nepakeis graikiško stiliaus finansinis nesaugumas?

Kalbėdama apie energetinį saugumą, valdžia naudoja burtažodžius, bet tik ne realius skaičius. Paslaptis net tai, kiek  kainuos SGD laivo metinė nuoma. Kiek kainuos dujos, gautos per šį terminalą, jei laivo nuomai kasmet teks pakloti po 125 mln. Lt? Demokratinė valdžia turi pateikti aiškią sąskaitą, kiek kiekvienam iš mūsų visa tai kainuos. 

Ir kiek būtų pigiau kainavęs SGD terminalas, jei jį valstybė būtų stačiusi kartu su „Achema“, kaip siūlė amžiną atilsį B.Lubys, bet ši Vyriausybė išdidžiai to atsisakė. Ar esame sveiko proto, jei iškart statome du terminalus: ir privatų, ir valstybinį?

Ar bent pusė piliečių sutinka, kad elektros kaina ateity būtų didesnė nei lenkams ar latviams ir didėtų mokesčiai? Tarkim, kad AE statybų metu PVM pasiektų 27 procentus, o pensijos įšaltų amžiams? Sutikite, ne vien A.Sekmokui ir A.Kubiliui tai spręsti. Jei spręs tik jie, finansų analitikė G.Livanaitė amžiams apsigyvens mūsų ekranuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius