-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Krepšinis – mūsų ar jau rusų?

Lietuvoje dar galioja įstatymas, draudžiantis stoti į posovietines sąjungas? Taip, bet, regis, jau tik teoriškai. Du Lietuvos subjektai – Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubai – praktiškai sėdo ant posovietinės VTB Jungtinės krepšinio lygos adatos.

Krepšinis – dar mūsų, bet šiek tiek jau ir rusų. VTB Jungtinė lyga buvo įkurta tiesiogiai dalyvaujant tokiems Kremliaus veikėjams, kaip buvęs KGB generolas, Rusijos vicepremjeras S.Ivanovas. Kremlius garantavo pinigus, o toliau jau, kaip tame rusiškame filme, – tik rankų miklumas, ir jokios apgaulės.

Iš pradžių užkibo „Žalgiris“, po to prieš pagundą neatsilaikė ir „Lietuvos rytas“. Tačiau kol bent vienas kelialapis į Eurolygą buvo skirstomas LKL, Lietuvos krepšinio laisvė teoriškai dar egzistavo. Bet rusų armijos yra tokios, kad kelio vidury jos nesustoja.

Kad Lietuvos krepšinio klubai ištirptų Rusijos įkurtoje krepšinio kūdroje, reikėjo, kad rusai nupirktų dar ir Eurolygos šefą J.Bertomeu. Ispaniją apėmusi krizė rusams pasisuko pačiu laiku. Papurkštavęs Eurolygos idalgas sulaužė savo ietį. Nuo šiol Lietuva antrojo Eurolygos kelialapio likimą spręs jau ne Vilniuje ir Kaune, o Rusijos taigoje ir stepėse.

Prieš 22 metus Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Statyba“ vidury SSRS čempionato išdidžiai paliko okupantų pirmenybes ir išėjo į visišką nežinią – niekas nežinojo, kada išlįsim iš už geležinės uždangos ir apskritai, ar išlįsim. 2012 metais du Lietuvos klubai, buduliškai postringaudami apie stiprių varžovų stoką Lietuvoje, laisva valia ir nuleista galva sugrįžo ten, iš kur pakelta galva išėjo 1990-ųjų pavasarį.

Du geriausi mūsų krepšinio klubai kaip ožkos pririštos prie Rusijos krepšinio kolchozo. Ar gali būti didesnis absurdas?

Politiškai nekorektiška dabar tai net priminti. Du geriausi mūsų krepšinio klubai kaip ožkos pririštos prie Rusijos krepšinio kolchozo. Ar gali būti didesnis absurdas?

Sunku tuo patikėti, bet Chimkuose sukurptą projektą laimino ir „Žalgirio“, ir „Lietuvos ryto“ klubų vadovai. Dėl V.Romanovo iliuzijų nekyla. Bet „Lietuvos rytas“? Ar galima buvo tai įsivaizduoti, tarkim, R.Pakso apkaltos metu, kai J.Borisovas lipo visiems ant galvų? „Strekoza“ planas daro stebuklus.

Tolesnę įvykių seką nuspėti nesunku. VTB Jungtinė lyga tampa įprastu čempionatu su varžybomis keliais ratais ir atkrintamosiomis. „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“, skųsdamiesi varžybų gausa, iš pradžių palieka BBL, o po to ir LKL. Juk nelaikysime dalyvavimu nacionalinėse pirmenybėse jų pasirodymo tik nuo atkrintamųjų varžybų. LKL ir Lietuvos krepšinis merdi. Mums šviečia tik VTB!

Privatūs klubai ką nori, tą daro? Bet „Žalgiris“, o nuo šių metų jau ir „Lietuvos rytas“, yra dosniai šelpiami miestų savivaldybių pinigais. Vadinasi, už mokesčių mokėtojų milijonus – atgal į Kremliaus glėbį. Krepšinis 1988 m. padėjo Lietuvai pakilti į kovą už laisvę, krepšinis Lietuvą pradeda kišti atgal į Rytų erdvę?

Prieš dešimt metų, net prieš penkerius Seimas būtų skubos tvarka jau apsvarstęs tokį beprecedentį jungimąsi į posovietinę erdvę. Dabar tai niekam, išskyrus konservatorę (likimo ironija – buvusią muzikologę, apie pikenrolą ir tris sekundes gal nė negirdėjusią) V.Aleknaitę-Abramikienę, niekam neberūpi. Nusususi antrosios religijos bažnyčia – eretikų rankose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius