Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Melodrama – kaimynų šilumininkų, ašaros – šilumos vartotojų

Ar žinote, iš ko susideda padidinta šilumos kaina? Ji, iš televizorių baukščiai į jus žvelgianti finansų analitikė G.Livanaitė, vis tiek jums to nepasakys. Jai liepė dėstyti taip, tarsi jūs būtumėte visiški puspročiai, kurie nesuvokia, kad nei panelė Gintarė, nei šilumos vamzdžių izoliavimo specialistas Murnikovas, nei tas barzdočius, kokia ten jo pavardė, Karoliniškėse nusifilmavęs pirmajame savo gyvenimo filme, nieko bendro su jūsų šilumos sąskaitos dydžiu neturi.
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Rimvydas Valatka (nuomonė)
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Rimvydas Valatka

Tie bičai, kurie iš tiesų iš lubų nustato šilumos kainą ir kurie už jūsų pačių pinigus sukūrė tą jūsų ašaras turintį išspausti reklamos serialą „Kaimynai“, patenkinti žvygauja. Kad sukūrė toookią klasišką melodramą. Ir jiems nusišvilpt, kad šiuo serialu nuteikė prieš save net tuos, kurie gyvena iš reklamos.

Ar galima šitaip atvirai tyčiotis iš bendrovę maitinančių klientų, kaip tai daro „Vilniaus energija“ savo nesibaigiančiuose „Kaimynų“ vaizdo klipuose?

Drąsiai. Nes jei darbdavys leidžia sau šitaip tyčiotis iš savo paties geriausių darbuotojų, visos Lietuvos akivaizdoje prilygindamas juos daržo kaliausėms, ką reiškia kažkoks klientas, kuris, šilumos tiekėjų požiūriu, yra visada neteisus?

Nes ar nemulkina šilumos vartotojo, kas netingi? Ar ne pati prezidentė dar vasarą žadėjo, kad  užteks Seimui priimti jos stebuklingą veiklų atskyrimo įstatymą, ir šiluma automatiškai atpigs. Kaip ir buvo galima spėti, neatpigo, o ar kas nors pareikalavo valstybės vadovės pasiaiškinti, kodėl ji mus mulkino? Galvojo apie reitingus, bet pamiršo radiatorius? Norėjo kaip geriau, o išėjo kaip visada?

Taigi. Lygiai taip pat sausas ir gražus iš drumzlino radiatoriaus vandens klano išlipo ir energetikos ministras A.Sekmokas, kuris dar rudenį sekė pasakas, kad šiluma pigs. Tai kuo blogesnė „Vilniaus energija“? Jei iš jūsų tyčiojasi jūsų rinkta valdžia, tai kodėl to negali daryti Vilniaus šilumininkai, už kurių stovi ne tik meras A.Zuokas, bet ir motina Prancūzija?

Taip, ne, o kaip jums patogiau. Žūtbūt pateisinti išlaidas, o ar jos tikrai būtinos, tai jau ne jūsų reikalas. Šitaip už mus skaičiuoja mūsų pačių pinigus. 

Po „Snoro“ banko nacionalizavimo praėjo jau daugiau kaip du mėnesiai, ir staiga išaiškėjo, kad tie banko klientai, kurie iš „Snoro“ buvo paėmę kreditų ir turėjo jame indėlių, pastarųjų neatgavo, o jų paskolos dėl to nesumažėjo.

Žmogus bankrutavusiam bankui jau nieko neskolingas, bet palūkanos vis tiek kapsi. Nors imk ir nufilmuok finansų ministrę I.Šimonytę „Kaimynų“ seriale: „Sumažės banko kliento įsipareigojimai bankui. Bus atliktas padengimas, jeigu indėlis yra mažesnis už paskolą, indėlininkui nebus grąžinti pinigai, bet sumažės jo įsipareigojimai bankui.“

Nė velnio. Tokie buvę banko klientai tik atsitiktinai sužinojo, kad žlugusiam bankui jie vis dar yra skolingi. Negana to, skola auga, o banke laikytais pinigais jos negali sumažinti. Nuo vasario dar ir delspinigiai bus pradėti skaičiuoti.

„Snoro“ administratorius N.Cooperis, kuris darbą Lietuvoje pradėjo nuo to, kad  pasiskyrė sau už neįkainojamas paslaugas 60 mln. litų, tokiems klientams iš pradžių pasiūlė palaukti pirmadienio, paskui trečiadienio. Lauk manęs. Ne N.Cooperio kiaulės, ne jo ir pupos.

Bankroto administratorius įklimpo į įstatymą, kurį lapkričio 17-osios vėlų vakarą Seimas priėmė klaikios skubos tvarka. Keliems Seimo nariams nusistebėjus dėl skubos, I.Šimonytė pademonstravo net ir literatūrinę išmonę: „Kai namuose gaisras, ne laikas stumdyti baldus, kaip čia gražiau juos sustačius.“

Smulkmena? Bet tai ne vieno, ne 5 ir net ne 100, net ne tūkstanties žmonių bėda. „Snoro“ banke ir indėlį turėjo, ir paskolą buvo paėmę 50  tūkst. Lietuvos piliečių. Alytaus dydžio armija! Lietuvis – ne N.Cooperis ir ne S.Freakley, palauks, o jei reikės, pats už tą laukimą ir susimokės.

Bent jau kol kas tie 50 tūkst. nelaimėlių moka dvigubai. Nes už indėlių grąžinimą jau susimokėjo visi šalies mokesčių mokėtojai. O vilčių valstybei atgauti šiuos pinigus iš „Snoro“ gelmių kasdien mažėja. Lietuvos bankas jau informavo, kad „Snoro“ skylė – net 3,9 mlrd. litų.

Pamenate, kai „Snoras“ palinkėjo visiems ilgų gyvenimo metų, prokuratūra pradėjo bylą, kurioje „Snoro“ akcininkai apkaltinti išgrobstę ar šiaip praradę vos kiek daugiau nei 800 mln. litų. Vėliau paaiškėjo, kad „Snoro“ skylė – net 3,4 mlrd. litų. Dabar štai jau beveik 4 milijardai.

Kas nugvelbė tuos 3 mlrd. litų, jei „Snoro“ savininkai kalti tik dėl 0,8 mlrd. litų? Iš kur po S.Freakley „puikaus darbo“ išlindo dar pusės milijardo litų minusas? Kiek dar padidės bankrutavusio banko skylė? Jei ji didės ir toliau, kam mums tada ponas N.Cooperis?

Visų lygių valdžios atstovai tikino, jog tik tokie kaip N.Cooperis gali surasti „Snoro“ milijardus. Bet panašu, kad N.Cooperis jau dirba tik tam, kad padidintų valstybei teksiančią riestainio skylę.

Lietuvos banko vadovo V.Vasiliausko dūsavimų ir priesaikų, kad jis, pridėjęs ranką prie širdies, gali Seimui ir mums – panašiai kaip „Kaimynų“ finansų analitikė G.Livanaitė – pasakyti, jog viskas padaryta ir toliau daroma teisingai, lyg ir nebeužtenka. 

Todėl keista buvo stebėti valdančiąją daugumą ištikusią isteriją, vos tik išgirdus apie siūlymą sudaryti Seimo laikinąją komisiją „Snoro“  bankroto aplinkybėms tirti.

Keista todėl, kad būtent konservatoriai kelerius metus tiesiog mėgavosi tokiomis laikinosiomis komisijomis, kaip komisija VSD veiklai tirti, kai buvo artistiškai vartomos akys dėl dvylikos pažymų plepalų, ar kai buvo nuspręsta žūtbūt surasti menamą slaptą CŽV kalėjimą  nors malkų sandėliuke, staiga tautai ima aiškinti, jog laikinoji komisija padarys baisios žalos valstybei, netgi užkirs kelią „Snoro“ akcininkus perduoti Lietuvai.

Seimo pirmininkė I.Degutienė net išrėžė, jog visos iki šiol veikusios Seimo laikinosios komisijos buvo vien blogio įsikūnijimas. Gal ir taip. Bet iš kur tokia vos ne gyvuliška laikinosios komisijos baimė? Ir kodėl konservatoriai elgėsi taip neracionaliai? Regis, opozicijai buvo galima ramiai priminti Konstitucinio Teismo išaiškinimą dėl laikinųjų komisijų, kad tuo atveju, kai yra vykdomas ikiteisminis tyrimas, Seimo laikinoji komisija neturi būti sudaroma. Kodėl niekas iš konservatorių nepasinaudojo proga sudirbti opozicijos kėslų vienu vieninteliu tiksliu kirčiu?

Užmiršo iš baimės? Tai negi iš tiesų yra ką slėpti? Negi valstybės institucijos tikrai kažką padarė ne taip? O gal yra daug paprasčiau: net premjeras A.Kubilius ir jo aplinka iki šiol dorai nežino, kas ir kaip padaryta, todėl Seimo dauguma ir elgiasi taip neracionaliai?

Jei taip, tai per televiziją vietoj „Kaimynų“ netrukus galime pamatyti naują „Kaimynų“ variantą. Jame N.Cooperio finansų analitikė paaiškins, iš ko susideda administratoriaus darbo nauda Lietuvai, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Anušauskas įtaigiai pasakos, kad Seimo opozicija Kovo 11-osios išvakarėse planavo įvykdyti valstybės perversmą su tikslu prijungti Lietuvą prie A.Lukašenkos Baltarusijos.

Už mūsų ir jūsų milijardus. Vardan tos nesibaigiančios lietuviškos melodramos ir politinės mistikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius